Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Načelnik Perinić: Bitno je ići naprijed

06.06.2021. 07:29


Nakon lokalnih izbora održanih 16. svibnja, održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Vrsi. U novi, peti saziv Općinskog vijeća izabrano je ukupno devetero vijećnika, što je prema Zakonu o lokalnim izborima za dvoje manje nego u prethodnim sazivima.
Na konstituirajućoj sjednici prisustvovali su: Općinski načelnik Luka Perinić, pročelnik JUO-a Leonardo Rončević, djelatnici Općine Vrsi Ivana Milutin i Marko Rončević te novoizabrani vijećnici Josip Perković, Josipa Maraš, Nino Aleksić, Anita Predovan Maraš, Nevena Radić, Leonarda Božić, Matej Vučković, Josip Milić i Kristijan Perković, kao zamjena Sandri Vukić koja je svoj vijećnički mandat stavila u mirovanje. Sjednica Općinskog vijeća otvorena je intoniranjem hrvatske državne himne i minutom šutnje za sve koji su svoje živote utkali u samostalnost i neovisnost domovine, a nastavljena je pozdravnim govorom pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela, Leonarda Rončevića koji je vodio sjednicu do izvješća o provedenim izborima koje je podnijela mandatna komisija.


Vlast Nezavisne liste
Predsjednica Mandatne komisije, Nevena Radić pročitala je konačne rezultate lokalnih izbora prema kojima je Nezavisna lista Luke Perinića ostvarila uvjerljivu pobjedu sa 77,16 posto osvojivši sedam vijećničkih mjesta, dok je HDZ ostvario 22,83 posto glasova birača osvojivši dva vijećnička mjesta. Josip Perković je kao prvi kandidat s liste koja je ostvarila najbolji rezultat nastavio s vođenjem sjednice, a uslijedilo je i polaganje prisege kojom su se svi vijećnici obvezali svojom čašću na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti. Nakon svečane prisege, na prijedlog Nezavisne liste, sa sedam glasova za i dva protiv za novu-staru predsjednicu Općinskog vijeća izabrana je Josipa Maraš, dok je njezina zamjenica Anita Predovan Maraš. Također, na sjednici su izabrane i utvrđene komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost te za izbor i imenovanja, a nakon radnog dijela sjednice, općinski načelnik, Luka Perinić obratio se prisutnim vijećnicima i pozvao ih na suradnju u iduće četiri godine za dobrobit svih mještana.


Bitan samo prosperitet
– Vjerujem kako ćemo u ovom sazivu zajedno surađivati za dobrobit naših mještana te se zalagati za njihove interese. Konstruktivnim kritikama, prijedlozima te zajedničkim dijalogom trebamo zaista pokazati kako je Općinsko vijeće predstavničko tijelo te glas i put u bolju budućnost za sve žitelje općine Vrsi. Bitno je ići naprijed, snažna je završna poruka kojom je Perinić također dao do znanja kako nije bitno tko dolazi s koje strane, već je samo bitan prosperitet Vrsi i Poljica.
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća također će ostati upamćena po tri, ne toliko bitna ali značajna detalja. Pri usvajanju prve točke o dnevnom redu, dvojica oporbenih vijećnika, Josip Milić i Kristijan Perković usprotivili su se zakonski utvrđenom tijeku konstituirajuće sjednice, a da ranije nisu predložili izmjenu i dopunu pa ostaje nejasno koji cilj su htjeli postići osim da budu »kontra«. Peti saziv Općinskog vijeća je ujedno i prvi koji je započeo bez nekadašnje načelnice te predsjednice Općinskog odbora HDZ-a Sandre Vukić, kojoj se sreća nije osmjehnula ni ovaj put na lokalnim izborima. I kao zadnja zanimljivost ističe se dob novih vijećnika, koji nisu stariji od četrdeset godina, a vjerujemo kako će njihov entuzijazam pridonijeti radu i uspješnom djelovanju Općine Vrsi.




Toni PERINIĆ