Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Raste zadovoljstvo bukingom zadarskih privatnih iznajmljivača

06.06.2021. 08:23


Buking u privatnom smještaju izgleda puno bolje nego prošle godine u ovo vrijeme, ali i dalje je dosta toga na čekanju, a sve oči su uprte prema srpnju i kolovozu. Zaključak je to koji bismo mogli izvući iz razgovora s Danielom Radetom, predsjednikom Udruge privatnih iznajmljivača Zadar te s nekolicinom privatnih iznajmljivača.
Dobri vjesnici za privatne iznajmljivače leže u nekoliko segmenata – od sve brojnijih aviolinija različitih europskih kompanija, preko dobre procijepljenosti građana i covid putovnica, pa do sve većih šansi da će i program događanja biti puno bogatiji nego li je to dosad u epidemiji uopće mogao biti. Dobre brojke, izlazak iz crvene zone, popuštanje mjera te različite mogućnosti prelaska granice daju naslutiti da bi ova godina mogla biti bolja nego lanjska. Ipak, svi su s prognozama dosta oprezni, a i sam buking za lipanj prilično je usporen.
Radeta kaže da zasad sve izgleda puno bolje nego lani, ali da je za lipanj buking još slab.


Last minute rezervacije
– Bolje su rezervacije za srpanj i kolovoz, ali istina je i da se dosta toga bazira na last minute rezervacijama, tako da ćemo vidjeti kako će biti dalje. Tržišta koja nam gravitiraju su standardna. Važno je da smo izašli iz crvene zone i da je situacija trenutačno povoljna. Ali isto tako, važno je da ne napravimo neku grešku u koracima, govori Radeta.
Promet na razini Europske unije očito funkcionira, govori Radeta, sve je više ljudi procijepljeno, tako da sve upućuje da će biti bolje nego lani.
– Dobar je znak što se letovi ne otkazuju, granice se prolaze puno bolje i organiziranije nego lani kad su se stvarale gužve i kad je znao uistinu biti kaos. Ipak, svi smo se prvi put tada susreli s time i sad znamo puno više. Ali prerano je za neke velike prognoze, govori Radeta, dodajući da bi se moglo razmisliti i o besplatnom testiranju i cijepljenju turista.
– Ipak nam turizam donosi 20 posto brutoproizvoda u direktnom smislu, a indirektno i 50 posto, što je dovoljan razlog da se i na taj način privuče ljude na dolazak kod nas, govori Radeta.
Također, Radeta vidi mogućnost i za neka veća događanja u Zadru, ali na otvorenom.
– Imamo bogomdanu sredinu, lijepo vrijeme i pozornice na otvorenom, zbog čega bismo mogli organizirati i koji veći koncert. Podstrek za to su i platforme i simulirani događaji koji su se pokazali uspješnima, ali pritom se opet pokazalo koliko je važno biti cijepljen pa pozivam sve ljude, a posebice one koji su dionici turističke djelatnosti, da se cijepe i na taj način pridonesu sigurnosti naše destinacije, zaključio je Radeta.


Treba se cijepiti
Iz jedne agencije doznajemo da je buking još poprilično slab, kako u privatnom smještaju, tako i u hostelima po Zadru, posebice sad u lipnju. A poznato je da su gosti koji dolaze zračnim prometom najčešće oni city break gosti koji se po dan-dva zadržavaju u gradu pa zato i vole smještaj u samom centru.
Tea Andrić vodi apartmane svoje obitelji na Poluotoku i na Puntamici i jako je zadovoljna s bukingom.
– Lipanj je gotovo cijeli popunjen, ali to je sigurno dijelom i zato što smo stavili jako povoljnu cijenu. Od 20. lipnja počinje sezonska cijena, na razini one prije pandemije, i mogu reći da su nam svi apartmani popunjeni do kraja osmog mjeseca. To su mahom strani gosti, ponajviše je Poljaka. Na Poluotoku su nam city break gosti, ostaju po 1 – 2 dana, govori ova iznajmljivačica.
Druga iznajmljivačica s kojom smo razgovarali ima apartman na Relji i, prema dosadašnjem bukingu, popunjena je sveukupno 30 dana.
– Cijene smo malo spustili prošle godine, a ove godine više nismo. Još se nadamo da će biti nešto last minute bukinga, ali s obzirom na cijelu situaciju, očekivanja su nam niska. Bit ćemo zadovoljni da pokrijemo sve troškove, davanja, režije, čišćenje i slično, a po svoj prilici, možda nam nešto i ostane. Dobro je i što je smanjen porez pa su nam u toj stavci troškovi čak i manji no dosad, rekla je iznajmljivačica.