Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kupanje u smradu ribljeg otpada

Autor: Siniša Klarica

05.07.2008. 22:00
Kupanje u smradu ribljeg otpada

Foto: Siniša KLARICA



Zadarska služba 112 zaprimila je jučer veći broj dojava zbog zagađenja mora od Punte Bajlo do plaže Kolovare. More je prekrila velika masna mrlja, prepuna čvrstog otpada i ostataka od dasaka koja je mirisala na riblji otpad, tako da se nesnosni miris sve do podneva širio jedinim preostalim oazama slobodnog kupanja za građanstvo u gradu.
Prema nekim procjenama na istom potezu se dnevno kupa više od 10.000 Zadrana. Kako su nas obavijestili u službi 112, slučaj je prijavljen nadležnim državnim institucijama, a na teren su izašli inspektori zaštite okoliša i vodopravni inspektor.
Jučerašnje zagađenje peti je ovakav slučaj od početka sezone kupanja. Štoviše, isti scenarij zagađenja ponavlja se godinama. Nepoznati počinitelj sačeka početak vikenda kad ne rade inspekcijske službe te u more izbaci znatnu količinu ribljeg otpada. Dok inspekcija izađe na teren, kažu nam neki očevici, popodnevni maestral rasprši masnu mrlju, a je li to razlog da se do sad nepoznatom počinitelju nije stalo na kraj, jučer nije bilo moguće doznati.
Naime, nijemi su ostali pozivi na telefone svih inspekcijskih službi u Zadru, te Državnog inspektorata. Inspektori su se ipak potrudili upozoriti službu 112 da ionako neće davati nikakave izjave za javnost, za koje je inače zadužen njihov glasnogovornik u Zagrebu.
Da paradoks bude veći, dva ovogodišnja mjerenja kakvoće mora koje provodi Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, s točnom lokacijom na području bazena Kolovare gdje je i nastala fotografija, pokazala su da je more izuzetne kakvoće za kupanje, dakle ravno onom na otocima zadarskog arhipelaga.