Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nedjelja rekorda u Zračnoj luci Zadar

Autor: Damir Maričić

05.07.2008. 22:00
Nedjelja rekorda u Zračnoj luci Zadar

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zračna luka Zadar primila je Iljušina 86 kao najveći ikad primljeni zrakoplov, i to odmah tri iz i za Moskvu, a uz sav drugi promet vikend će segnuti na 5.000 putnika, i 60 slijetanja i uzlijetanja pa se stvaraju pretpostavke da ova godina bude najprometnija u povijesti ove Zračne luke
Zrakoplov Iljušin 86 s 350 putnika sletio je u nedjelju u 8.30 sati u Zračnu luku Zadar kao najveći koji je ikad u nju sletio. No istoga dana uslijedila su još dva Iljušina, uz sve ostale zrakoplove koji su razlog da se ovog vikenda ukupan promet Zračne luke Zadar penje na oko 5.000 putnika, što će također biti najveći vikend ove Zračne luke od postojanja. Konačno sa svim učinjenim na drugim tržištima, s čarterašima i posebice low cost zrakoplovima Ryanaira, Germanwingsa, SkyEuropa, Zračna luka Zadar očekuje ove godine svoj opći rekord, odnosno moguće sezanje na preko 150.000 putnika.
Najveći zrakoplovi za najjači vikend
– Najveći zrakoplov na našoj zračnoj luci, i to još tri takva u jednom danu, sa slijetanjem i uzlijetanjem, svi iz Moskve iz sastava Atlant Soyuza, to je epohalan dan za naš aerodrom. Atlant Soyuz zatražio je našu ponudu za svoje letove koji su standardno išli na Split, a zbog lakšeg manevra kao i gužve koja već vlada na splitskoj Zračnoj luci. Namjera im je da isti ovakav dan imamo i 13., 20. i 27. srpnja, … odnosno svaku nedjelju do konca kolovoza, kazuje nam oduševljen Dragan Segarić, direktor prodaje i komercijale Zračne luke Zadar, pionir i predvodnik borbe za afirmaciju Zračne luke i Zadra na golemom ruskom, a preko njega i cijelom istočnom tržištu koji je obuhvatio prostor od Moskve do Jakutije, Kazahstana, Ukrajine….
– Najveća je grupa Plivinih partnera koji odlaze na kongres u Solarisu, Adriatic Tour Predraga Mičovića, TAX, Asentravel, a sve je to dio jedne šire aktivnosti i napora koji osim Zračne luke, podrazumijeva iznimno dobru suradnju s lokalnom zajednicom, Turističkom zajedicom Zadarske županije i HTZ-om posebno Mladenom Falconijem direktorom Ureda HTZ-a u Moskvi. Ovdje su i partneri i predstavnici iz Moskve tvrtke Belupo, njih 60-ak dolazi u Biograd, tu su i djeca iz Severstalja (sjeverni čelik) koja idu na odmor na Šoltu, a dolaze i vraćju se u Murmansk. Odnosno, ovim smo afirmirali Zračnu luku kao pogodan transfer za jedno znatno šire turističko područje, ističe Segarić posebno naglašavajući:
– Izniman trud Mladena Falconija koji drugim zrakoplovom danas i stiže.
Ništa ne dolazi samo od sebe
Poznato je da smo već nekoliko godina, pa i onda kada je to sličilo na “znanstvenu fantastiku” i uzaludan trud, pratili napore Dragana Segarića, odnosno Zračne luke Zadar, ali i Mladena Falconija (Dubrovčanin je) da afirmiraju Sjevernu Dalmaciju i Zračnu luku Zadar i turističko područje Zadra na ovom tržištu. Brojke su neumoljive i govore da se taj trud vraća.
Zračna luka Zadar potvrđuje se kao luka sposobna u kolopletu vrhunskih autocesta i prilaznih cesta dorađivati jedno daleko šire turističko područje, a prihvat Iljušina sličnih veličina i zahtjeva kao DC 10 dokazuje njenu sposobnost i perspektivnost.
Uglavnom vidjeli smo u nedjelju pravu malu vrevu zrakoplova, od golemih Iljušina do privatnih iz generalne avijacije, mnoštvo autobusa koji su odrađivali transfere po cijeloj Dalmaciji, zagušen kafić, a ne samo stol s pićem dobrodošlice, fritulama i klapom, duty free se praznio nemilo, a duh jedne zrakoplovne metropole s oko 60 slijetanja i polijetanja za vikend podsjetio na ono što će Zadar ubuduće sigurno biti.
Tržište u porastu
Segarić ide dalje i ne posustaje, uz odrađeno s Falconijem u Almati (nekadašnja Alma Ata – Kazahstan) Kijevu, Moskvi, Jakutsku, kontaktima s nizom touroperatora i agenata, zrakoplovnih kompanija, najavljuje kako ovim zrakoplovom pristiže i vlasnik R-Toursa, a riječ je o Ratku Čitakoviću koji samo u Crnu Goru dovodi oko 120.000 Rusa godišnje, a ovdje je da ispita mogućnosti.
– U Tivat i Podgorivu dovodi 20 zrakoplova tjedno, objašnjava Segarić.
Uglavnom nedjelja je u Zračnoj luci Zadar mogla prosječnog Zadranina baciti u neki sasvim drugi “film” gdje stotine i stotine putnika hrle na sve strane, gdje se prelijevaju jezici, gdje naša mladost odrađuje značajan posao, i gdje se osjeća perspektivnost na svakom koraku, čemu svakako doprinosi vrhunski izgled i opremljenost istina malog, ali vrlo suvremenog zadarskog aerodroma.
Najviše dosad 148.000 putnika
Zračna luka Zadar ima prema mnogim profesionalnim određenjima najbolje karakteristike u zemlji, kada su u pitanju uvjeti slijetanja i okoliš. Ipak je oduvijek bila manja zračna luka. U bivšoj državi u osamdesetima imala je najveći promet od 148.000 putnika. Direktorica Katica Pupić-Bakrač najavila je ove godine mogućnost obaranja rekorda svih vremena. To je posebno značajno ako znamo da je nekad od toga 100.000 činio domaći promet tada puno veće države, dok je stranaca bilo oko 50.000 u dolasku i odlasku zajedno. Sada domaćeg prometa gotovo i nema.
– Piloti Iljušina s kojima sam upravo zajedno s gospodinom Segarićem razgovarao, kazali su nam da je slijetanje i manevriranje ovdje neusporedivo jednostavnije nego u Splitu, kazao nam je na kraju Falconi.
 


Mladen Falconi, direktor HTZ-ovog predstavništva u Moskvi:
Krenulo je, i nastavit će se!
S Mladenom Falconijem pričamo nakon slijetanja iz Moskve u Zračnu luku Zadar zajedno s 350 putnika u jednom od tri Iljušina 86, a nakon leta od 2,45 minuta. Epohalan je dan za Zračnu luku Zadar, slažete li se?
– To nije došlo slučajno, već je rezultat truda aerodroma Zadar posebno g. Segarića, HTZ-a i promocija koje surađujući s vašom TZ županije radimo tri četiri godine u Rusiji, ali i Ukrajini, Kazahstanu i drugdje. Sad je krenulo. ovo je početak serije letova, od po tri aviona, a što će se ponavljati svake nedjelje. Tu su klasični putnici na odmoru u hotelima, ali i kongresi. Atlant Soyuz koji je letio za Split konstatirao je da mu je ova Zračna luka prihvatljivija, slijetanje lakše, a Zračna luka iznimno suvremeno opremljena i uređena. To što su odlučili svoje letove prebaciti na Zadar dat će cijeloj Zadarskoj županiji, ali i Sjevernoj Dalmaciji veliki impuls.
Što to znači za Zadar kada su u pitanju ruski gosti?
– Iako je ovo slijetanje za široku regiju podsjetit ću da u prvih šest mjeseci opet imamo porast ruskih gostiju za Zadar preko 50 posto. S ovim trudom prije svega Zračne luke, ali i gospodarstva, i ovim avionima to će rasti. To je epohalno i dugoročno vrlo važno za regiju.
Ovo područje ima ključne izletničke destinacije, autocestom je strašno puno dobilo, pola nacionalnih parkova je ovdje, hotelska baza je sve bolja, a mir i ugodnost i neobična ljepota prirode impresivna je. S ruskog tržišta imamo iznimne stope rasta, i unatoč poteškoćama vjerujem u vrhunske rezultate. Solaris, Vodice, Zaton, Biograd na Moru posebno me vesele, a nekad nisu znali gdje je to. Ovi ljudi su najbolja reklama.