Punta Bajlo nudi hlad, Vitrenjak vjetar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
plaze
Velimir BRKIĆ
Jadran - kupalište u samom gradu

Zadar je povijesni grad, grad bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turističke tradicije i turističkog identiteta stvorenoga u sadašnjosti.

Ako je suditi prema rezultatima prvog mjerenja kakvoće mora svagdje u Zadarskoj županiji, pa tako i u Zadru, na kupanje se možemo uputiti bezbrižno. Na javnim plažama more je dobilo ocjenu visoke kakvoće. Određena odstupanja su zabilježena jedino na plaži Punta Bajlo, Bazenu, na plažama Kolovare i Vitrenjak, gdje je more definirano kao "podobno za kupanje", što znači 2. kategorije, dok je ispod škole u Arbanasima utvrđeno kao "umjereno onečišćeno", odnosno 3. kategorije, no i tamo je more ocijenjeno podobnim za kupanje. Za "ziheraše" navedimo kako je na plaži Borik sedmu godinu zaredom podignuta Plava zastava.

"Parkiranje" ručnika

Sedam plaža u subotnji zvizdan. Može se i to, ako imate auto, ili, u ovo vrijeme prometnih gužvi - po mogućnosti skuter, ako ste nemirne prirode, ili na radnom zadatku. Da smo i prije odlaska već čuli razne komentare o svakoj od plaža koje su bile naša meta - čuli smo. No, nema do odlaska na, što se kaže, mjesto događaja.

"Testirali" smo one "glavne", napučenije i razvikanije plaže - Puntu Bajlo, Kolovare, Bazen, Borik, svjetionik Puntamiku, Vitrenjak i Jadran.

Šah na Kolovarama, pogled na trajekt s Galeba i na jedrlice na Vitrenjaku, hladovina na Punti Bajlo i u bivšem kampu Borik na Puntamici kod svjetionika su zgodni za sve koji ne žele potrošiti na plaćanje ulaza u uređene plaže.

Generalna "boljka" zadarskih plaža je nedostatak sadržaja, izuzev ugostiteljskih, no to ne vrijedi za Borik. Tamo valja platiti, ali za ljubitelje "plastičnog raja" igračaka za djecu i odrasle ne nedostaje.

Mada naplata ulaza na plažu Borik kod Zadrana svake godine izaziva različite reakcije, osnova spomenute naplate nalazi se u koncesiji na zatvorenu plažu s mogućnošću ograđivanja i sve je usuglašeno sa Županijskim poglavarstvom. Dalmatinci, razumljivo, teško plaćaju ulaz na plažu, jer je iz naše pozicije platiti mjesto za ručnik i ulaz u more loša novotarija, no Boriku valja priznati da za razliku od "besplatnih" plaža ima što i ponuditi.

Iako nismo zapazili gotovo nikakve nedostatke, za one koji ne vole gužvu bit će možda bolje potražiti neko drugo odredište. Možda obližnje kupalište kod svjetionika na Puntamici.

Bez naplate

Plaža Punta Bajlo legendarno je arbanaško i zadarsko okupljalište. Ukoliko se odlučite za kupanje na ovoj plaži, parkiralište nećete morati platiti, a auto možete ostaviti u hladu. Naime, hladovine na ovoj plaži ima koliko hoćete - i za automobile i za kupače. Sve u svemu, Punta Bajlo je "zgodno" mjesto za kupanje, pogotovo za one koji sebi ne mogu priuštiti odlazak na neke druge gdje bi morali platiti ulaz.

Kako joj i samo ime kaže, plaža Vitrenjak je na udaru vjetra koji u ove vruće dane "spašava". Vitrenjak je mirnija, iako također vrlo posjećena plaža. Jedrilice i surferi nisu rijedak prizor, već i stoga što kad vjetar zapuše na trening izlaze jedriličari JK "Uskok". A kupalište prilagođeno osobama s invaliditetom nastalo je kao projekt suradnje Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Veleposlanstva Velike Britanije i Grada Zadra.

"Sve se to moglo mnogo bolje riješiti da je umjesto rampe napravljen mol i na kraju dizalo sa stolicom koja se spusta u more. Bilo bi lijepo da su na to mislili, ali se može preživjeti", govore nam zadarski invalidi.

Plaža Kolovare o kojoj se zadnjh dana puno govori, u vrijeme našeg posjeta bila je puna kupača. No prilaz prema njoj je prepun smeća. Sama plaža je poprilično čista, vidi se da se održava. Ovu pješčanu plažu bismo, u skali od jedan do pet, ocijenili s tri, a glavni nedostatak je nedovoljan, uz već spomenuto smeće, broj sadržaja koje bi ovako posjećena plaža, na kojoj se kupaju i turisti smješteni u hotelu Kolovare, trebala imati.

O Bazenu su već napisane "legende".

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno