Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Redovi za srdele, slane inćune i riblje paštete

Autor:

05.07.2008. 22:00
Redovi za srdele, slane inćune i riblje paštete

Foto: Nenad MARČEV



Da je turistička sezona uistinu u punom jeku dokazano je i prošlog petka kada su na Poluotoku otpočele dalmatinske feštice i to u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra i Sekcije za turizam i ugostiteljstvo. Svi oni brojni Zadrani željni pravog dalmatinskog ugođaja te turisti koji se možda upravo zbog dalmatinske pisme i domaće spize vraćaju u Zadar dobili su priliku za ponovno uživanje u nezaboravnoj atmosferi.
Prošlog je petka, naime, održana prva feštica, a kao što je mnogima već poznato, održavat će se svaki sljedeći petak i to sve do kraja kolovoza.
Kao što je i bilo najavljivano, feštica je započela polusatnim predstavljanjem KUD-ova na Narodnom trgu, a koje je ujedno značilo i uvod u ludu zabavu koja je potom uslijedila.
Prošlog su se petka tako predstavila dva KUD-a, odnosno KUD “Sv. Lovre” iz Vrsi i KUD “Kralj Tomislav” iz Biograda, koji su izvedbom folklornih plesova i napjeva, karakterističnih za kraj iz kojeg dolaze, brojnim zadarskim turistima pokazali još jedan, iznimno vrijedan dio turističke ponude Zadarske županije.
Potom je otpočela zabava, raspršena po cijelom Poluotoku, a koncentrirana u pojedinim ugostiteljskim objektima iz kojih se orila dalmatinska pisma te se širio miris dalmatinske spize, dok su konobari, prigodno odjeveni u mornarske majice, u veselom raspoloženju udovoljavali željama žednih i gladnih gostiju. Teško je bilo ne uočiti kako su se fešticama ove godine pridružili uistinu brojni ugostiteljski objekti na Poluotoku, a svaki od njih sam se pobrinuo za hranu i piće, ponudivši tako posjetiteljima izvornu dalmatinsku hranu, baziranu naravno na ribljim okusima.
– Svake godine sa zadovoljstvom sudjelujemo u fešticama, i to zajedno s caffe barom “Dišpet” s kojim smo i ove godine uložili gotovo dvije tisuće kuna kako bismo osigurali hranu za posjetitelje. Jedina naša isplativost u ovome što radimo je povratak ljudi na Poluotok i to je jedino što želimo i zato ćemo uvijek na ovaj način pridonijeti oživljavanju Poluotoka koliko možemo. Nažalost, činjenica je da se širenjem i razvijanjem Zadra Poluotok, koji je najveća blagodat i mjesto koje je oduvijek bilo centar zbivanja, naprosto gasi, istaknuo je Anđelo, poslovođa u caffe baru “Kult” u kojemu je većina gostiju uživala u ponudi slasnih raznovrsnih kanapea, riblje paštete, slanih inćuna, srdela i drugih zanimljivih pripravaka koji su prije svega udovoljavali kriterijima dalmatinske spize.
Kako bi atmosfera uistinu bila nezaboravna, ugostiteljske objekte u kojima se odvijala najveća zabava, poput “Atrija”, “Tonija”, “Kulta”, “Dišpeta”, “Siriusa”, “Corsa” i drugih obilazili su raspjevani Bepo Matešić i njegov prateći bend, zadarski pjevač Davor Perić, a kako ni slučajno ne bi izostala klapska pisma pobrinula se klapa “Fontana”.
Stoga je ova zabava, po kojoj je Zadar uistinu poseban, a koja je otpočela u 21 sat, potrajala sve do 2 sata ujutro do kada su, upravo zbog feštica, ugostiteljski objekti na Poluotoku od Grada Zadra dobili dozvolu za rad.
Naime, sljedeća feštica održat će se već 11. te 25. srpnja, potom 1., 8., 15., 22. i 29. kolovoza, a s obzirom da će se 18. srpnja održati “Noć punog miseca”, jedino tog petka se neće održati feštica.