Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Velika investicija u gospodarski razvoj Polače

Autor: Velimir Brkić

05.07.2008. 22:00
Velika investicija u gospodarski razvoj Polače

Foto: Velimir BRKIĆ



Rok izgradnje ugovorene infrastrukture je osam mjeseci od uvođenja u posao, odnosno sredina ožujka iduće godine
U vijećnici Općine Polača jučer je potpisan ugovor o građenju infrastrukture u poslovnoj zoni Primat, vrijedan 3,5 milijuna kuna.
Uime Općine ugovor je potpisao načelnik Viktor Prtenjača, a uime izvođača radova, tvrtke Elektro centar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada, direktor Krešimir Petek. U prvoj fazi izgradit će se vodoopskrbna, niskonaponska i telefonska mreža te javna rasvjeta. Uvođenje u posao, odnosno početak radova uslijedit će idućeg petka. Rok izgradnje ugovorene infrastrukture je osam mjeseci od uvođenja u posao, odnosno sredina ožujka iduće godine.
Poslovna zona Primat nalazi se nadomak Polače, uz samu državnu prometnicu D-503 koja povezuje gradove Biograd na Moru i Benkovac. Udaljenost zone od autoceste A1 je oko pet kilometara. Površina zone po Prostornom planu općine Polača je 22 hektara. Ovog trenutka u općinskom vlasništvu je 10 hektara. Više od dva hektara otpada na prometnice čime je osigurana dobra pristupačnost i preglednost svih parcela. Na svakoj građevinskoj čestici osiguravaju se najmanje 24 parkirališna mjesta. Za sve parcele će se osigurati priključak na komunalnu infrastrukturu u skladu s Detaljnim planom uređenja zone.
Ovo je najveća investicija dosad usmjerena prema gospodarskom razvoju ovog ravnokotarskog kraja od osnutka Općine Polača, istaknuo je načelnik Prtenjača dodajući kako je najveći problem zone električna energija.
– Za potpunu opskrbu strujom potrebno ju je “dovući” čak iz Biograda za što je potrebno postaviti 8,5 kilometara podzemnog kabela sveukupnog električnog napona od 6 megavolti. Investicija iznosi 8 milijuna kuna, rekao je Prtenjača naglasivši kako nitko i ništa više neće zaustaviti početak rada u prvoj poslovnoj zoni u Polači.
U poslovnu zonu Primat osim tvrtke Plodovi zemlje-Matijević uselit će se Bure commerce Biograd, Ilirija Biograd, Manzin Zagreb, Voćko Rijeka, Bioline Biograd…
– Dodatna zanimljivost i potvrda da poduzetničke zone u slučaju Polače nisu puko “dovlačenje” poduzetnika, već dugoročnije razmišljanje o tehnološkom i stručnom prilagođavanju poduzetničkim vizijama. Ovdje u Polači stoga sve projekte poduzetničkih zona nazivaju i “stoljetnim programom” u kojem bi se, osim sadašnjih ažurnih poteza, očekivane brže gradnje i zapošljavanja vodilo računa i o razvojnim ciljevima više budućih generacija, rekao je Prtenjača dodajući kako je općina Polača (Polača, Jagodnja Gornja, Jagodnja Donja, Kakma) s oko 1.700 stanovnika jedna od najvećih i najtipičnijih razvijenih seoskih sredina ravnokotarskog područja. Blizina mora, Biograda, Zadra, Zračne luke i nacionalnih parkova samo su dio brojnih razvojnih mogućnosti koje Polača osim poljoprivrednog, ratarskog, voćarskog i vinogradarskog centra jednostavno tjera u županijski centar seoskog turizma s jakim gospodarstvom.
– Naš cilj je općinska uprava u službi građana, oživotvorenje mjesne uprave, poticanje obrta, malog i srednjeg poduzetništva, rješenje ekoloških problema, posebno problema otpada, poboljšanje vodoopskrbe i električne energije te kapitalne investicije u Polači, uz poticanje seoskog turizma, gospodarstva i zapošljavanja. Za sljedećih tri-pet godina koje će presudno odrediti razvitak svih naselja u sastavu općine, izrađena je cjelovita razvojna vizija, što znači pokretanje svih ljudi dobre volje i znanja, zaključio je Prtenjača.