Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Darovi za “Nebo”

Autor: Dunja Maričić

05.07.2009. 22:00
Darovi za “Nebo”

Foto: Vedran SITNICA



Udruga HVIDRA Zadar jučer je novoosnovanoj udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Nebo” donirala električna invalidska kolica. Kolica su donirana jednom desetogodišnjem dječaku, a HVIDRA je kao iznenađenje neočekivano poklonila još jedna za drugog dječaka s posebnim potrebama. Iako su kolica jako skupa, Udruga HVIDRA nije isticala stvarnu cijenu, jer kako kažu, kad je pomoć djetetu u pitanju, onda cijena nije bitna. Ovo je prvi kontakt između dvije spomenute udruge, no vjerojatno ne i posljednji. Naime, HVIDRA Zadar već je prije podupirala i provodila ovakve inicijative.
– Naša udruga otvorena je prema ovakvim suradnjama, a pomoć ne ograničavamo samo na onu vojnog tipa, već i civilnog i dajemo joj punu podršku. Društvo treba biti otvoreno prema ovakvim inicijativama, a poseban angažman trebao bi se voditi oko djece – rekao je Klaudijo Vidaić iz zadarske HVIDRA-e .
“Nebo” je novonastala udruga koja se sastoji od 11 redovnih članova-roditelja djece s posebnim potrebama s ciljem poboljšanja kvalitete djece i njihovih obitelji. Većina djece stara je oko 10 godina, imaju razvojne i urođene teškoće i pomoć osim od strane države izuzetno im je potrebna.
– Unatoč državnim potporama, koje su često samo deklarativne i nisu dostatne, nama je potrebna pomoć putem raznih donacija, jer obitelji djece s posebnim potrebama ne mogu samostalno pokrivati troškove na putu učenja, liječenja i adaptiranja ove djece da postanu vrijedni članovi našeg društva, napomenula je predsjednica udruge Snježana Marinović Dunatov.
Udruga okuplja i povezuje djecu s posebnim potrebama, pomaže provođenje rehabilitacijskih i edukacijskih programa, vodi brigu o djeci na području socijalno-zdravstvene zaštite, rehabilitacije, školovanja i zapošljavanja, opskrbljava članstvo potrebnim pomagalima ovisno o potrebama članova, organizira programe i prigodne priredbe te razne druge aktivnosti s ciljem poboljšanja životnih, zdravstvenih i društvenih uvjeta za ovu djecu. Udruga također vrši potebnu edukaciju ne samo članova, već i cjelokupnog društva, “rađa” savjest i osviještenost te u sklopu tog cilja izdaje razne tiskovine te prikuplja humanitarnu pomoć.
– Izgleda da je došlo vrijeme kad se ovakvi projekti podupiru. Radimo i s volonterima, i svijest je sve veća. Prije svega treba senzibilizirati javnost o ovakvim pitanjima. I ova djeca zaslužuju osjećaj vrijednosti i sposobnosti, a bez njih društvo nema napretka – napomenula je Margareta Badžoka, dopredsjednica udruge.