Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Fantela i Marenić drugi, Ninčević i Župan sedme

Autor: Zrinka Grancarić

05.07.2009. 22:00
Fantela i Marenić drugi, Ninčević i Župan sedme


Na početku je krenulo loše, ali kako je regata odmicala sve smo bolje i bolje vozile, da je bio još koji plov možda bi stigle i do petog mjesta. Jako sam zadovoljna, ovo je jedno veliko i dobro iskustvo i nadam se uspjehu na sljedećim Mediteranskim igrama – zadovoljna je Enia Ninčević
Nakon naslova europskih prvaka klase 470 i prvog mjesta na regati Svjetskog kupa u njemačkom Kielu, Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) okitili su se i srebrom na Mediteranskim igrama. Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok) zauzele su sedmo mjesto u ženskoj konkurenciji klase. Ukratko, obje su zadarske posade opravdale uvrštenje u reprezentaciju i odradile ono što se od njih očekivalo.
Mediteranske igre u talijanskoj Pescari od 26. lipnja do 5. srpnja bile su jedne od najlošije organiziranih igara. Problemi s infrastrukturom, naročito u nedovršenom mediteranskom selu, gdje su hrvatski sportaši spavali i na podu, totalni metež u prometu, beskonačna čekanja na službeni prijevoz, volonteri koji ne govore engleski jezik, sve to obilježilo je ovo izdanje Mediteranskih igara. S druge strane radovali smo se brojnim hrvatskim odličjima. S 30-ak sportaša manje nego na prošlim MI, u Španjolskoj osvojeno je više odličja, 28 ukupno.
Jedriličarski dio natjecanja održan je u akvatoriju ispred marine Pescara od 28. lipnja do 4. srpnja. Regata je bila značajno teža nego što se očekivalo, zbog vrlo slabog vjetra i zbog sudaca koji su čini se Hrvatsku na ovom natjecanju uzeli na zub. Pet hrvatskih posada dobilo je u Pescari čak sedam penala zbog nedozvoljenog poriva, tzv. pumpanja. Toliko penala ne pobroje jedriličari koji su jedrili u Pescari tijekom cijele sezone, a kamoli na jednoj regati. Dva penala odnijela su primjerice zlato u Laseru Danielu Miheliću (Galeb, Kostrena), koji je stoga natjecanje umjesto na postolju završio na petom mjestu. Samo prvog dana hrvatska je reprezentacija dobila tri penala u tri različite klase, valjda kao upozorenje. Praktički ni disati nisu smjeli hrvatski jedriličari, pod strahom da ne dobiju diskvalifikacije koje nose drugi penal. Za nadati se je samo da ćemo u budućnosti i mi biti logistički toliko jaki, da ćemo imati više uvaženih međunarodnih sudaca, da ćemo imati svoje ljude u odborima svjetske jedriličarske organizacije, koji će naše jedriličari moći zaštiti od ovakvih “kužina”. No, toliko je jaka hrvatska reprezentacija bila da “kužina” nije upalila. Izdržali su hrvatski jedriličari sedam dana borbe s vjetrom, kurentom i sucima i osvojili tri srebrne medalje, što je najbolji uspjeh hrvatskog jedrenja na Mediteranskim igrama dosad. Od osamostaljenja Hrvatske na MI su jedriličari dosad uzeli ukupno samo dvije medalje, a u Pescari su pale tri.
Bez obzira na uobičajeno mali broj sudionika na MI u jedrenju, konkurencija je bila u muškom i ženskom 470 žestoka. Prije natjecanja teško je bilo pretpostaviti redoslijed deset muških i devet ženskih posada. Svatko je mogao biti i prvi i posljednji. Šime Fantela i Igor Marenić su nakon početnog osmog mjesta u prvom plovu brzo posložili stvari i cijelog tjedna bili među prva tri. Bodovne su razlike bile vrlo tijesne. Prevaga je ipak otišla u korist super-iskusne domaće posade Zandona/Della Torre koji su uzeli zlato, dok je bronca pripala Francuzima Leboucher/Garos.
– Bio je stvarno jedan jako težak tjedan, dosta ekstremni uvjeti, lagan vjetar uz kurent, jednom je samo na pet minuta diglo na sedam – osam čvorova, sve ostalo bilo je ispod pet čvorova. Dakle, dosta ekstremni uvjeti, koje smo odradili dosta dobro i zasluženo uzeli medalju – kazao je zadovoljno i pomalo umorno Šime Fantela.
Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) regatu su otvorile s dva posljednja mjesta, što ih je naljutilo pa su slijedeće dane jedrile vrlo lijepo, ubilježile su i dva treća mjesta, što je u ovoj konkurenciji izvrstan rezultat za mladu zadarsku posadu. Zauzele su sedmo mjesto, na korak su ostale do petog.
– Na početku je krenulo loše, ali kako je regata odmicala sve smo bolje i bolje vozile, da je bio još koji plov možda bi stigle i do petog mjesta. Jako sam zadovoljna, ovo je jedno veliko i dobro iskustvo i nadam se uspjehu na idućim Mediteranskim igrama – zadovoljna je Enia Ninčević.
Fantela i Marenić napokon su se vratili kući na zasluženi odmor. Na putu su proveli više od mjesec dana. Krenuli su krajem svibnja s regatom Svjetskog kupa u nizozemskom Medembliku, slijedilo je EP u Austriji, pa Svjetski kup u Njemačkoj odakle su avionom stigli u Pescaru. Slijedeći veliki izazov, možda i najveći ove sezone za ovaj dvojac, je Svjetsko prvenstvo klase 470 u Danskoj u kolovozu.
– Mislim da su uglavnom svi konkurenti koje ćemo sresti u Danskoj jedrili i na EP u Austriji, osim što će tamo biti vjerojatno malo drugačiji uvjeti. Očekuje se svega, od jakog vjetra do laganog. Daleko je još za prognozirati, ali borit ćemo se valjda za vrh – kaže Marenić.
Na SP će i Ninčević/Župan, no pred njima je prije toga još jedna regata. Malo će se vratiti u 420, čije se seniorsko SP ove godine održava na jezeru Garda u Italiji.
– Sada se bacamo na treninge u 420, koji ima nešto drugačije sisteme nego olimpijski 470. To nam je također važno jer će biti puno brodova i jedno novo dobro iskustvo, nama itekako dobrodošlo, jer treniramo uvijek same – rekla nam je Romana Župan.
Na istom jezeru od 12. do 19. srpnja jedrit će se i Svjetsko prvenstvo za klasu 49er na kojem će nastupiti Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok). Kostov i Cupać putuju ovog tjedna već za Italiju, kako bi odradili pripreme. Na startnoj listi je preko 90 posada.
 


O Grignu 2 i trofeju Jadrana


U jučerašnjem broju Zadarskog lista greškom je objavljen tekst star dvije godine pod naslovom: “Gringo 2 najbolja hrvatska posada na međunarodnom trofeju Jadrana”. Tekst je povučen greškom, jer se u arhivi nalazio vezan uz lokaciju Pescara. Molimo vas da uvažite naše isprike.