Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nema straha od nestašice krvi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.07.2009. 22:00


U Zadru je situacija sa zalihama krvi svih krvnih grupa zadovoljavajuća, prije svega zahvaljujući organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi koje se odvijaju prema unaprijed određenom rasporedu
Za razliku od prethodnih godina, kada je u vrijeme turističke sezone Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u više navrata upućivao građanima poziv da se odazovu dobrovoljnom darivanju krvi zbog povećanog broja prometnih nesreća u ljetnim mjesecima, koje u hrvatskim bolnicama smanjuju krvne zalihe, ovoga ljeta za sada to još nije slučaj. Iako se u priobalju već sada broj stanovnika višestruko povećao, situacija sa zalihama krvi u bolnicama na Jadranu je zadovoljavajuća.
U Zadru tijekom ljetnih mjeseci kao uostalom i cijele godine, nema straha od nestašice krvi. Kako nam je potvrdila dr. Vera Visković, voditeljica Odjela za transfuziju u zadarskoj Općoj bolnici, u Zadru je situacija sa zalihama krvi svih krvnih grupa zadovoljavajuća, prije svega zahvaljujući organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi koje se odvijaju prema unaprijed određenom rasporedu. Čak i sada, kada je zbog povećanog broja ljudi koji na zadarskom području borave tijekom turističke sezone, porasla potražnja za krvnim pripravcima, dr. Visković ističe da su zalihe krvi na zadovoljavajućoj razini, stoga nema straha od nestašice.
– Na zadarskom Odjelu za transfuziju tijekom cijele godine imamo redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi, tako nema potrebe za dodatnim apelima građanstvu, koje nerijetko hrvatske bolnici upućuju tijekom ljetnih mjeseci. Tako je sada, iako je ljeto i veliki broj naših sugrađana na godišnjem je odmoru, akcije dobrovoljnog darivanja krvi idu prema unaprijed dogovorenom rasporedu, govori dr. Vera Visković, dodajući da se tjedno na zadarskom Odjelu transfuzije prikupi oko 100 pa čak i 120 doza krvi.
Ovih dana na zadarskom Odjelu transfuzije, krv su darovali aktivi iz župe Sv. Ante i Privlake. Inače, zadarski Odjel za transfuziju odlično surađuje s aktivima koji djeluju pri Crvenom križu. Zahvaljujući njihovim zajedničkim akcijama u kojima se prikupi dovoljno zaliha svih krvih grupa, posljednjih godina u Zadru nije bilo potrebe za dodatnim apelima za dobrovoljno darivanje krvi.