Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ovo je velik rezultat za hrvatsku košarku

Autor: Roman Morović

05.07.2009. 22:00
Ovo je velik rezultat za hrvatsku košarku

Foto: Sebastian GOVORČIN



Iako je svaka medalja velik uspjeh zlato je ipak zlato i moram priznati da ga nismo baš očekivali. Igrali smo odlično tokom cijelog turnira i mislim da smo predstavili Hrvatsku u najboljem svjetlu i na terenu i izvan terena, kazao je Stipčević
 
U ranim jutarnjim satima ponedjeljka hrvatski košarkaški reprezentativci vratili su se s Mediteranskih igara u Pescari sa zlatnom medaljom oko vrata. Među njima i trojica igrača Zadra Rok Stipčević, Damir Rančić i Marko Car, te dva rođena Zadranina Jakov Vladović i Luka Žorić. Nakon teške klupske sezone, a to se posebno odnosi na igrače Zadra, nije bilo lako prebaciti se u sustav reprezentacije i odmah krenuti s pripremama za Mediteranske igre. Ipak, u hrvatskom taboru optimizma nije nedostajalo i svi su igrači vjerovali da u Pescari mogu do medalje.
– Išli smo u Pescaru s ciljem da osvojimo medalju što smo na kraju i uspjeli. Iako je svaka medalja velik uspjeh zlato je ipak zlato i moram priznati da ga nismo baš očekivali. Igrali smo odlično tokom cijelog turnira i mislim da smo predstavili Hrvatsku u najboljem svjetlu i na terenu i izvan terena. Na terenu smo kao momčad sjajno funkcionirali i odigrali smo nekoliko zaista odličnih utakmica koje smo dobili upravo zahvaljujući tom našem karakteru i momčadskom duhu. Mislim da je ovo zaista velik uspjeh za hrvatsku košarku i da možemo biti vrlo zadovoljni i ponosni – kaže Rok Stipčević.
U prvom krugu Hrvatska je bila u skupini s Marokom, Grčkom i Srbijom. Iako su Marokanci na poluvremenu prve utakmice bili u minimalnoj prednosti, Hrvatska je u drugom dijelu okrenula utakmicu u svoju korist i bez većih problema upisala prvu pobjedu. Druga je stigla protiv Grčke, a treća, rezultatski najneizvjesnija, protiv Srbije koja je u Pescaru došla sa U-20 reprezentacijom.
Do zlata bez poraza
– Maroko igra jednu atipičnu košarku, rekao bih neorganiziranu, punu trke, pucanja, nešto kao “run and gun”. Nekada je protiv takvih momčadi teže igrati jer je to drugačiji tip košarke od onoga što mi igramo i nije mu se uvijek lako prilagoditi. No, pobjeda je pobjeda i na kraju nas nitko neće pitati s koliko razlike i na koji način smo pobijedili. Partizan je primjerice ove sezone osam utakmica dobio u posljednjim sekundama ili produžecima, no na kraju je jedino ostalo zapisano da su osvojili NLB ligu. Na kraju se gledaju samo rezultati, odnosno osvojeni trofeji i medalje, a mi smo u Pescari osvojili zlato.
Slično kao protiv Maroka, Hrvatska je loše otvorila i četvrtfinalni susret sa slabašnom Albanijom od koje je u jednom trenutku gubila čak i sa dvocifrenom razlikom. Ipak, stvari su brzo sjele na svoje mjesto i Hrvatska je bez većih problema prošla u polufinale.
– Niti jedna utakmica nije bila lagana. Mi smo u svaku utakmicu ušli maksimalno koncentrirano i angažirano, dali smo sve od sebe, ginuli smo za svakom loptom i zaista smo igrali svi za jednoga, jedan za sve. Od Maroka i Albanije pa do Grčke i Italije sve su utakmice bile teške i zahtjevne na svoj način, a najvažnije je da smo mi u svakoj uspjeli pobijediti i na kraju doći do zlata.
U polufinalu je Hrvatska odigrala vjerojatno najbolju utakmicu prvenstva. Protivnik je bio domaćin Italija koja je prije početka MI slovila za glavnog favorita natjecanja, a to kao da je još više motiviralo izabranike Josipa Vrankovića. Hrvatska je slavila sa visokih 108:104.
– Na početku su se igrale nešto slabije obrane, a obje su momčadi bile šuterski vrlo raspoložene što je na kraju rezultiralo tolikim brojem koševa. Mi smo u početku poveli ali su u drugom dijelu oni ipak došli do lagane prednosti. Na kraju smo ipak pokazali karakter i dokazali da možemo pobijediti svakoga, pa i Italiju na njezinom terenu. Tu se najbolje vidjelo kako nam se isplatio sav rad i trud koji smo uložili u pripremama – kaže mladi zadarski playmaker.
Veliki uspjeh za hrvatsku košarku
U finalu su ponovno snage odmjerili Hrvatska i Grčka. Hrvatski reprezentativci u taj su dvoboj ušli kao favoriti budući da su Grke pobijedili dvaput u kratkom razdoblju, jednom u prijateljskoj utakmici, a jednom u skupini. I ovoga puta Hrvatska je povela već od samoga početka utakmice i niti u jednom trenutku nije dopustila protivniku da dođe do izjednačenja. Najbliže što su se Grci uspjeli približiti bilo je na dva poena zaostatka u drugom poluvremenu, no tada je Hrvatska ponovno zaigrala bolje, došla do osjetnije prednosti i u posljednjim minutama mirno privela utakmicu kraju.
– Grci su došli s dosta dobrom momčadi što dokazuje i njihov plasman u finale, no mi smo bili puni sampouzdanja i čvrsto smo vjerovali u pobjedu. Finale je uvijek nešto posebno i tu ne treba nekakav poseban motiv. Imali smo i podršku s tribina jer su iz mediteranskog sela došle košarkašice i ostali sportaši da navijaju za nas. Imali smo veliku želju osvojiti zlatnu medalju da pokažemo da hrvatska košarka ima važno mjesto na košarkaškoj sceni Europe i to ne kao neka sporedna država nego da spadamo u sam vrh europske košarke. Mislim da je ovo što smo pokazali tek početak povratka hrvatske košarke u europski vrh.
Hrvatska je reprezentacija na terenu i izvan njega djelovala skladno, a to je na ovakvim natjecanjima uvijek jedan od najvažnijih čimbenika.
– Bili smo zaista dobra klapa, u momčadi je bila odlična atmosfera i svi smo se odlično uklopili u taj sustav igre što se vidjelo i na terenu. Ovo nam je zaista dobro došlo, naročito nama koji smo imali dosta tešku sezonu u klubu i ovo je sigurno bio jedan lijepi završetak sezone. Nije nam bilo lako jer smo nakon završetka klupske sezone odmah otputovali na reprezentativne pripreme ali ne žalim ni za čime jer je zaista poseban osjećaj vratiti se kući sa zlatnom medaljom oko vrata.
Kakvi su planovi u narednih mjesec dana do početka priprema sa Zadrom?
– Sada ću nastaviti s treninzima i pripremama za novu sezonu. Svatko shvaća odmor na svoj način i svatko će ga iskoristiti na drugačiji način. I ja ću se sigurno malo odmoriti ali imam svoj plan treninga i to ću odraditi – zaključio je Stipčević.
 


Kvalitet nije nedostajalo


Iako su na Mediteranske igre sve reprezentacije došle sa svojim “B” postavama, a neke i sa mladim selekcijama (Srbija, Crna Gora) kvalitete nije nedostajalo.
– Mislim da su ove četiri reprezentacije koje su se našle u polufinalu, dakle Italija, Turska, Grčka i mi, došle sa vrlo respektabilnim sastavima. Dosta igrača je tu prošlo kroz europska natjecanja, dosta ih igra u jakim klubovima i mislim da je natjecanje bilo vrlo kvalitetno i zanimljivo. Izuzev Srba i Crnogoraca koji su došli sa U-20 sastavom mi smo bili među mlađim momčadima i time je naš uspjeh još i veći – kaže Stipčević.




Zlato za Hrvatsku je nešto posebno


– Mediteranske igre su bile jedan zaista lijep doživljaj, a naravno da je još i ljepši jer smoosvojili zlato. Način na koji je to sve bilo organizirano nalikovao je kao na neku malu Olimpijadu i sigurno je da ćemo dugo pamtiti to iskustvo. Mi smo jedina momčad koja nije bila smještena u mediteranskom selu, nego u hotelu. Svaki dan smo se vozili na trening 45 minuta do sat vremena, no tako je kako je, nismo se žalili, a sve je to ionako sada sasvim u drugom planu. Zbog ove zlatne medalje će nam Mediteranske igre zauvijek ostati u lijepom sjećanju. Taj čin kada stupamo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, kada se podiže zastava i svira himna je zaista nešto posebno – opisao je Stipčević svoje dojmove sa MI.


 


Pet hrvatskih zlata


Na netom završenim 16. mediteranskim igrama Hrvatska je osvojila ukupno 28 medalja, pet zlatnih, dvanaest srebrnih i jedanaest brončanih. Pojedinačno, zlato su osvojili hrvač Nenad Žugaj (grčko-rimski stil do 84 kg), plivač Mario Todorović (50 m leptir), karatistica Petra Volf (kategorija do 68 kg), te brončana s OI u Pekingu Snježana Pejčić u disciplini malokalibarska puška trostav 50 metara. Jedino momčadsko zlato osvojili su košarkaši, košarkašice i odbojkašice su bile brončane, a stolnotenicači srebrni. Zadarsku riznicu medalja upotpunili su stolnotenisač Andrej Gaćina pojedinačnim srebrom, brončani karatist Danil Domdjoni, te jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić srebrom u klasi 470.
 


 


Jakov Vladović u Lokomotivu


Bivši kapetan Zadra i dojučerašnji igrač Zagreba Jakov Vladović prešao je u redove ruskog Lokomotiv Rostova. Potvrdio nam je to i sam Vladović koji se jučer vratio iz Pescare sa Mediteranskih igara gdje je sa hrvatskom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju.
– Istina je, potpisao sam ugovor s Lokomotivom. Pošto sam bio u reprezentaciji nisam još kontaktirao s nekim iz kluba tako da ne mogu još govoriti o nekakvim očekivanjima ali sigurno je da ću iduću sezonu provesti u Rusiji – kazao je dvadesetšestogodišnji zadarski razigravač.
Vladović je prošle sezone u dresu Zagreba u svim natjecanjima igrao u prosjeku 23 minute po susretu uz učinak od 9 poena, dva skoka i dvije asistencije, te prosječnu valorizaciju 7.8. Inače, trener Lokomotiva je slovenski stručnjak Sašo Filipovski koji je svojevremeno bio pomoćnik sadašnjem treneru Zadra Zmagi Sagadinu u Union Olimpiji, a Zadrani ga se sjećaju i s utakmica Eurokupa kada je vodio poljski Tuorw Zgorzelec. Filipovski je nedavno produžio ugovor s Lokomotivom na još dvije godine, a na toj je poziciji naslijedio zadarskog trenera Danijela Jusupa.
 


 


KK Zadar raspisao natječaj  za direktora


KK Zadar objavio je javni natječaj za izbor i imenovanje novog direktora kluba koji će na toj funkciji nasljediti Giuseppea Giergiu. Njega će izabrati Upravni odbor većinom od trinaest glasova, a direktor će na raspolaganje dobiti četverogodišnji mandat. Osim općih uvjeta kandidati će morati ispunjavati i neke posebne uvjete kao što su viša stručna sprema, pet godina radnog iskustva, aktivno poznavanje engleskog jezika, te će morati ponuditi plan i program razvoja kluba za razdoblje od četiri godine. Kandidati koji ispune opće i posebne uvjete bit će pozvani na psihološko testiranje, testiranje znanja engleskog jezika i razgovor. Košarkaški klub Zadar ima pravo odustati od natječaja i ne izabrati niti jednog prijavljenog kandidata.


 


Pregovori još uvijek traju


Zadarska košarkaška javnost još je uvijek u iščekivanju prvog pojačanja KK Zadar za iduću sezonu. Trener Zmago Sagadin potvrdio je da se pregovara s jednim krilnim igračem, no njegovo će ime još uvijek ostati u tajnosti sve dok i službeno ne postane igrač Zadra.
– Još uvijek traju pregovori i ne mogu točno reći kada će završiti. Oni nešto kalkuliraju oko visine ugovora i nadam se da ćemo se na kraju uspjeti dogovoriti. Mi smo odabrali tog krilnog igrača, no ukoliko se s njim ne uspijemo dogovoriti imamo i rezervnu “b” varijantu. Što se centra tiče tu još uvijek imamo tri imena u opticaju i sačekat ćemo ljetnu ligu u SAD-u koju prati Emilio Kovačić pa ćemo se odlučiti za jednoga od njih trojice. O imenima ćemo govoriti onda kada ih potpišemo – kazao je Sagadin.