Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Proizvođačima novac do Velike Gospe

Autor:

05.07.2009. 22:00
Proizvođačima novac do Velike Gospe

Foto: Adam VIDAS



Dona je otkupila 11 vagona, a ja predviđam da ćemo mi otkupiti oko 50. Uzgajivačima će novac biti uplaćen do Velike Gospe u jednoj rati, kaže Marko Ivković dodajući kako će otkup najvjerojatnije završiti u subotu
U ponedjeljak ujutro započeo je otkup višnje maraške za tvornicu sokova Marasku, koji vrši poljoprvredna zadruga Škabrnja. Uzgajivači kojima je već prije podijeljen određen broj balona za skupljanje, od ranog jutra počeli su dovoziti marašku. Samo vaganja je bilo dosta sporo, tako da su neki od njih čekali i po nekoliko sati. Uz cijenu kojom nisu zadovoljni, dio uzgajivača morao je za berbu unajmiti i berače koje plaćaju od jedne do 1,20 kn, a kada se uzme u obzir cijena po kilogramu za koju dobivaju po 4,40 kuna te uložen novac za gorivo, gnojivo i obrađivanje voćnjaka, uzgajivačima zapravo ne ostaje ništa. Dio uzgajivača koje smo zatekli u redu za otkup rekli su nam kako čekaju već duže vrijeme.
– Veliki su redovi, čekali smo da dobijemo balone, a sada čekamo i za otkup. Najgore je to što dok smo ovdje ne možemo brati marašku, govore uzgajivači dodajući kako ni Maraska više nije kao što je nakada bila.
– Prije smo s Maraskom bili zadovoljni i imali smo fer i korektan odnos. Cijenili su naš rad i proizvode. Maraska ima oko 100 tisuća svojih nasada i strah nas je što će biti sljedeće godine, govore uzgajivači dodajući da ne znaju kakva će biti situacija s drugim otkupljivačima, ali se nadaju boljim otkupnim cijenama već sljedeće godine.
Na otkupnoj stanici smo razgovarali s predsjednikom poljoprivredne zadruge Markom Ivkovićem, koji kaže kako je otkup počeo, a radnici se na otkupu još uhodavaju.
– Redovi postoje, ali kako važemo balon po balon, nemoćni smo što se tiče ubrzavanja i mora se čekati. Otkup će trajati pet do šest dana, a dnevno otkupljujemo sedam do osam vagona. Dona je otkupila 11 vagona, ja predviđam da ćemo mi otkupiti oko 50. Uzgajivačima će novac biti uplaćen do Velike Gospe u jednoj rati, kaže Ivković dodajući kako će otkup najvjerojatnije završiti u subotu.
– Pretpostavka je da ćemo ove godine raditi brže, jer više nemamo problema s balonima koje smo imali prošle godine, kaže Ivković.
Neki od uzgajivača iskazali su strah od sljedeće godine i kolike će biti otkupne cijene, zbog toga što će i Maraska imati svoj urod.
– Mi se moramo dobro organizirati, kao zadruga smo nemoćni bez proizvođača. Oni su vidjeli što se događa i kakvo je stanje na tržištu. Ima više rješenja o kojima se moramo dogovarati, a jedno je da sami radimo koncentrat. Postoji realna mogućnost da će sljedeće godine biti i niža otkupna cijena. Gledajući praksu iz prošlih godina i količine koje dolaze, realna cijena će biti oko četiri kune i to je granica, jer sve niže bilo bi neisplativo, kaže Ivković.


Završen otkup za Donu


Otkup višnje maraške za proizvođača soka Donu d.o.o. završen je u ponedjeljak. Na otkupnoj stanici koju vodi Jure Škara, u ponedjeljak nije bilo redova. Čekalo se još nekoliko proizvođača kojima je ostala manja količina balona, a u ponedjeljak navečer otpremljen je i zadnji šleper s maraškom. Dona je otkupila preko 100 tona autohtone višnje maraške.
– Danas nam je zadnji dan otkupa. Prešli smo limit koji smo trebali otkupiti, a o kilaži ne bih htio razgovarati. Kilažu koja je određena otkupili smo u rekordnom roku od dan i pol. Sve je rješeno uspješno, brzo i na vrijeme. Zadovoljni smo s kvalitetom, a što je najbitnije i proizvođači su zadovoljni, jer nije bilo redova, rekao je Škara dodajući kako će proizvođačima prema dogovoru maraška biti plaćena u dva obroka, prvi dio do petog kolovoza, a drugi do kraja istog mjeseca.