Demokracija se uči od mladosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Prof. Mirsija Tokić i Lucija Brkljačić s ravnateljem Ružićem i zamjenicom labinskog gradonačelnika Eni Modrusan

Na ovogodišnjoj 13. po redu međunarodnoj "Školi demokracije - vijeća mladih", održanoj proteklog vikenda u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu sudjelovale su i dvije škole s područja Zadarske županije - Osnovna škola Jurja Barakovića iz Ražanca, kojoj je ovo drugo sudjelovanje i Srednja škola Obrovac, koja je u "Školi demokracije" sudjelovala već šesti put.

Inače, sudionici "Škole demokracije" su predstavnici zainteresiranih škola i Zdravih gradova iz Hrvatske i Norveške, a događaj je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova - Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" iz Zagreba, Istarske županije i Grada Labina.

Zapaženi nastupi

Skup je otvorio ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, a uz hrvatske i norveške ove su se godine radu "Škole demokracije" pridružili i talijanski učenici.

Predstavnici Zadarske županije imali su već standardno zapažene nastupe.

Učenica Tanja Župan iz Srednje škole Obrovac predstavila je projekt "Iz škole u kladionicu" mentora Darka Tokića i Zdenke Sršen Juričević. Projekt je kroz četiri faze, od uočavanja problema do donošenja odluke o načinu njegova rješavanja, predstavio problem kockanja mladih koji sve više uzima maha.

Osnovna škola Jurja Barakovića predstavila se projektom "Pitka voda-zalog budućnosti ili vježbanje aktivnog građanstva", gdje je učenica Lucija Brkljača sa svojom mentoricom prof. Mirsijom Tokić predstavila ekološki projekt kroz rad učenika kao aktivnih građana.

Dvije radionice

- Kroz trodnevni rad prošli smo dvije radionice: Lokalna samouprava i Ljudska prava i aktivni građanin. Naš se projekt odlično uklopio u temu ove druge radionice jer bila je namjera kroz ovaj projekt potaknuti interes za širenje demokratskih procesa kod mladih, ali i educirati ih za aktivno društveno sudjelovanje u demokratskim uvjetima i omogućiti da se obrazuju za eurointegracijske procese, rekla je mentorica Mirsija Tokić.

Sudionici Škole demokracije još od 1998. godine su brojni učenici i nastavnici, predstavnici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske Zdravih gradova Republike Hrvatske te predstavnici lokalne zajednice Grada Sandnesa i Grada Labina, članova školskih i učeničkih vijeća te Gradskih vijeća mladih RH i Grada Sandnesa (Norveška).

Škola je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola, članovima školskih učeničkih vijeća i gradskih vijeća mladih i njihovim voditeljima, članovima savjeta mladih te voditeljima sličnih aktivnosti Zdravih gradova Hrvatske. Sudjelovanjem u radionici unaprijedit će se komunikacija i suradnja te pružiti podrška razvoju civilnog društva i stvaranje kulture dijaloga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno