Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iz godine u godinu sve manje otočnih prvašića

Autor: Dragana Glavočić

05.07.2010. 22:00
Iz godine u godinu sve manje otočnih prvašića

Foto: Adam VIDAS



U prošloj školskoj godini u našoj je školi bilo 160, a ove godine 8 učenika manje, odnosno njih 152. Za usporedbu broja onih koji dolaze i odlaze treba kazati da su osnovnoškolsko obrazovanje ove školske godine u našoj školi završila 22 učenika, kazala je ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” u Neviđanima Andreja Krnić
Završeni su upisi u prvi razred osnovne škole te je poznat broj učenika koji će na jesen započeti osnovnoškolsko obrazovanje.
OŠ “Valentin Klarin” upisala je u područne škole osam učenika manje nego protekle godine. Ukupno će 33 prvašića 6. rujna sjesti u školske klupe što u matičnoj, što u područnim školama Osnovne škole “Valentin Klarin” u Preku. Ravnateljica Marija Šoša napominje da se tradicionalno najviše prvašića upiše u područnoj školi u Kalima.
– Ove je godine u kaljsku područnu školu upisano 11 djece, što je u odnosu na prošlu godinu dva učenika manje. Inače, u toj se područnoj školi broj prvašića kreće od 8 do 20, navela je ravnateljica Šoša.
Nakon Kali najviše djece upisano je u područnu školu mjesta Ugljan – njih sedmero. U matičnu školu u Preku upisano je samo šest prvašića, u područnim školama u Poljani, Sutomišćici i Kukljici po četvero i u Lukoranu samo jedan.
Situacija nije bolja ni u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u Neviđanima, gdje će u jesen u prvi razred krenuti 14 učenika.
Ravnateljica Andreja Krnić podsjeća da je školske godine 2009/2010. u ovu školu bilo upisano 15, a prije dvije godine 17 učenika.
– Evidentno je da postoji lagana silazna putanja broja upisane djece. U prošloj školskoj godini u našoj je školi bilo 160, a ove godine 8 učenika manje, odnosno njih 152.
Za usporedbu broja onih koji dolaze i odlaze treba kazati da je osnovnoškolsko obrazovanje ove školske godine u našoj školi završilo 22 učenika, kazala je Krnić.
Kažimo i da ovu školu pohađaju učenici iz svih mjesta na otoku Pašmanu – od Ždrelca do Ugrinića i Tkona.
– U Tkonu djeluje područna škola za učenike od 1. do 4. razreda, a potom na predmetnu nastavu u 5. razredu polaze u Biograd. No, ipak neki učenici iz Tkona odluče se da školovanje nastave u Neviđanima, ističe Krnić.
Na Dugom otoku u školskoj godini 2010./2011. svoje osnovnoškolsko obrazovanje započet će 9 prvašića.
Ravnatelj OŠ “Petar Lorini” Ratko Pelicarić kazao je da je isti broj učenika bio upisan i prošle godine.
Saljska škola ima jednu podružnicu i to u Božavi gdje će najesen nastavu pohađati ukupno troje učenika – jedan petaš i dvoje šestaša.