Paške teme na djeci blizak način

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autorica slikovnica Ljiljana Festini

U atriju Kneževa dvora u Pagu održana je promocija četiriju ekoslikovnica za djecu pod - "Solinarka i Kulik", "Solinarka, Kulik i paška čipka" te dviju novih dvojezičnih slikovnica - "Solinarka i Kulik u priči o soli" i "Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru".

Autorica slikovnica je Liljana Festini, a njihovo likovno rješenje potpisuje Martina Brčić.

Ova zanimljiva promocija okupila je pedesetak djece koja su došla u pratnji roditelja, a nekoliko učenika Osnovne škole "Juraj Dalmatinac" u Pagu predstavilo se malim igrokazom u kojem su pojavljuju glavni likovi slikovnice "Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru.

Naime, Solinarka i Kulik likovi su iz prve paške slikovnice, čija je autorica Ljiljana Festini došla na odličnu ideju.

Tako se u prvoj slikovnici glavni junaci - ribica Solinarka i ptica morski Kulik, koji obitavaju na širem području Paga i koji su ugrožene vrste, upoznaju i započinju prijateljstvo. Slikovnice su napisane na djeci prilagođen način, jednostavno, s puno ritma i vrlo slikovito. Njihova je vrijednost i u tomu što ujedno imaju edukativnu ulogu.

Nakon upoznavanja, Solinarka i Kulik kroz četrnaest slikovnica razgovaraju o raznim temama. Dosad su predstavljene prve četiri.

Nakon što su predstavili pašku čipku i pradavno paško jezero "Solinarka i Kulik", likovi iz pera Ljiljane Festini, djeci će predstaviti pašku ovcu, poznatog arhitekta Jurja Dalmatinca, tvorca srednjovjekovne gradske jezgre, zatim paški Stari grad i slične prepoznatljive paške teme.

Organizator ove zanimljive promocije je Centar za kulturu i informacije Pag, koji je ujedno financirao tiskanje slikovnice "Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru" i to na hrvatskom i engleskom jeziku.

Nakon promocije djeca su druženje u Kneževu dvoru mogla nastaviti razgledavanjem zanimljive tematske izložbe "Pradavno Paško jezero" Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno