Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Paške teme na djeci blizak način

Autor: Alenka Festini

05.07.2010. 22:00
Paške teme na djeci blizak način


Nakon što su predstavili pašku čipku i pradavno paško jezero “Solinarka i Kulik”, likovi iz pera Ljiljane Festini, djeci će predstaviti pašku ovcu, poznatog arhitekta Jurja Dalmatinca, tvorca srednjovjekovne gradske jezgre, zatim paški Stari grad i slične prepoznatljive paške teme
U atriju Kneževa dvora u Pagu održana je promocija četiriju ekoslikovnica za djecu pod – “Solinarka i Kulik”, “Solinarka, Kulik i paška čipka” te dviju novih dvojezičnih slikovnica – “Solinarka i Kulik u priči o soli” i “Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru”.
Autorica slikovnica je Liljana Festini, a njihovo likovno rješenje potpisuje Martina Brčić.
Ova zanimljiva promocija okupila je pedesetak djece koja su došla u pratnji roditelja, a nekoliko učenika Osnovne škole “Juraj Dalmatinac” u Pagu predstavilo se malim igrokazom u kojem su pojavljuju glavni likovi slikovnice “Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru.
Naime, Solinarka i Kulik likovi su iz prve paške slikovnice, čija je autorica Ljiljana Festini došla na odličnu ideju.
Tako se u prvoj slikovnici glavni junaci – ribica Solinarka i ptica morski Kulik, koji obitavaju na širem području Paga i koji su ugrožene vrste, upoznaju i započinju prijateljstvo. Slikovnice su napisane na djeci prilagođen način, jednostavno, s puno ritma i vrlo slikovito. Njihova je vrijednost i u tomu što ujedno imaju edukativnu ulogu.
Nakon upoznavanja, Solinarka i Kulik kroz četrnaest slikovnica razgovaraju o raznim temama. Dosad su predstavljene prve četiri.
Nakon što su predstavili pašku čipku i pradavno paško jezero “Solinarka i Kulik”, likovi iz pera Ljiljane Festini, djeci će predstaviti pašku ovcu, poznatog arhitekta Jurja Dalmatinca, tvorca srednjovjekovne gradske jezgre, zatim paški Stari grad i slične prepoznatljive paške teme.
Organizator ove zanimljive promocije je Centar za kulturu i informacije Pag, koji je ujedno financirao tiskanje slikovnice “Solinarka i Kulik u pradavnom Paškom jezeru” i to na hrvatskom i engleskom jeziku.
Nakon promocije djeca su druženje u Kneževu dvoru mogla nastaviti razgledavanjem zanimljive tematske izložbe “Pradavno Paško jezero” Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.