Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pažani osvojili Splićane!

Autor: Alenka Festini

05.07.2010. 22:00
Pažani osvojili Splićane!


Paška klapa Sol s pjesmom “Taštament” u nedjelju navečer na 50. po redu Splitskom festivalu, osvojila je treće mjesto festivala te pokupila nagrade za prvo mjesto od festivalskog žirija i treće mjesto po glasovanju publike. Osvajanje Splita samo je jedno u nizu, pred desetak dana na festivalu Melodije Istre i Kvarnera osvojili su prvo mjesto po glasovanju publike s pjesmom „Boduli su duša od Kvarnera”. Glavni pokretač, pjevač, tekstopisac, glazbenik i umjetnički voditelj klape „Sol” je Branko Barbir. Ovu klapu osnovao je 1996. godine, a u njoj još pjevaju Vanja Fabijanić, Dalibor Fabijanić, Dražen Crljenko, Dario Grašo i Davor Dobrijević.
Naime, „Sol” je odmah nakon okupljanja krenula s nastupima po otoku Pagu, a potom i šire. Godine 2008. kreću u pohod na festivalima, prva stanica im je festival Melodije Istre i Kvarnera gdje su sa pjesmom “Labain” osvojili treću nagradu publike i nagradu za najbolje debitante. U srpnju te iste godine kreću na Marko Polo fest u Korčulu s pjesmom “Kad bi moga biti pisma” i osvajaju treću nagradu publike.
S nastupima na festivalima nastavljaju, a već početkom 2009. godine na prvom Karnevalfestu u Kostreni dobili su nagradu za najkarnevalskiju pjesmu. Te godine ponovno odlaze u Korčulu na Marko Polo fest 2009. gdje s pjesmom “Dalmatinska pisma u srcu” osvajaju nagradu za najbolji aranžman. Klapa „Sol” to ljeto ne posustaje od nastupa, a sljedeći im je festival Večeri dalmatinske pisme 2009. u Kaštelima, kamo s pjesmom „Tribam te ka zrak” osvajaju drugu nagradu publike. Prije nekoliko godina izdali su prvi album – “O, more”, a u kolovozu 2009. godine i drugi album pod nazivom “Škapular”. U ožujku 2009. na Dan Grada Paga klapa „Sol” primila je nagradu Grada Paga za promicanje tradicije klapskog pjevanja.
Uspješnu karijeru nastavljaju i u ovoj godini. Po glasovanju publike tijekom karavane MIK-a i na finalnoj večeri tog festivala osvajaju zlatno prvo mjesto publike s pjesmom „Boduli su duša od Kvarnera” koja je zasigurno vrlo brzo prepoznata kao najbolja među festivalskom svitom. Klapa „Sol” potvrđuje svoju kvalitetu na Splitskom festivalu gdje su svojom pjesmom „Taštament” i osvojenom trećom nagradom publike i prvom nagradom žirija potvrdili da doista plijene kvalitetom.
Ova paška klapa nastavlja i dalje, a već 25. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji nastupa na Festivalu klapa i mandolina.