Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počeli radovi na zadarskoj poliklinici

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.07.2010. 22:00
Počeli radovi na zadarskoj poliklinici

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Paralelno s preprojektiranjem iskorištena je mogućnost nastavka radova na dijelovima zgrade koji udovoljavaju zahtjevima građevinskog vještaka. Tako je, gradilište zadarske poliklinike oživjelo i prije rujna, već u srpnju, govori dr. Nakić
Nakon devetomjesečne stanke nastavljaju se radovi na poliklinici na zadarskoj Relji. Potvrda o nastavku radova iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stigla je još sredinom travnja ove godine, a jučer su se konačno i građevinski strojevi vratili na gradilište zadarske poliklinike. Vraćanjem strojeva na gradilište na zadarskoj Relji nastavlja se projekt vrijedan 150 milijuna kuna, čiju realizaciju Zadar čeka više od 20 godina.
Podsjetimo, radovi na poliklinici na Relji obustavljeni su 25. rujna prošle godine zbog sumnje u nepoštovanje ugovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i tvrtke “Alkom” iz Splita. Nakon toga Ministarstvo zdravstva zatražilo je mišljenje Državnog odvjetništva, koje je svojim nalazom potvrdilo ono što se dugo znalo, dakle da su izvođači radova splitska tvrtka “Alkom” sporne garaže izgradili na svoju ruku, odnosno bez suglasnosti investitora projekta, u ovom slučaju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Sljedeći korak je bilo angažiranje neovisnog građevinskog stručnjaka, koji je imenovan sredinom prosinca prošle godine. Vještak je u Zadar stigao u veljači, a vještačenje je trajalo oko mjesec i pol dana. Svoj nalaz vještak je dostavio Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje je ponudilo “Progradingu” da preprojektira glavni projekt, temeljem kojega će “Alkom” nastaviti s radovima. Projektant “Prograding” i splitska tvrtka “Alkom”, izvođač radova na poliklinici na zadarskoj Relji, u travnju su prihvatili ponudu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koja podrazumijeva preprojektiranje glavnog projekta, prema naputku neovisnog sudskog vještaka.
Preprojektiranje projekta, kako nam je potvrdio dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, još nije završeno, no radovi se nastavljaju na dijelovima zgrade poliklinike, koje, prema naputku građevinskog vještaka, nije trebalo preprojektirati.
– Otkako je sredinom travnja iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stigla potvrda o nastavku radova na zadarskoj poliklinici, intenzivno pregovaramo sa svim subjektima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta, kako bi se što prije nastavili radovi. Uvjet za nastavak radova, prema nalazu građevinskog vještaka, je preprojektiranje glavnog projekta, što još uvijek nije završeno. No paralelno s preprojektiranjem iskorištena je mogućnost nastavka radova na dijelovima zgrade koji udovoljavaju zahtjevima građevinskog vještaka. Tako je gradilište zadarske poliklinike oživjelo i prije rujna, već u srpnju, govori dr. Dario Nakić, dodajući kako bi i preprojektiranje glavnog projekta, koje je u tijeku, uskoro trebalo biti završeno.