Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Polaznicima dodijeljene diplome

Autor: Anamarija Bilan

05.07.2010. 22:00
Polaznicima dodijeljene diplome

Foto: A. SITNICA



U Školi Gospe Loretske, koja je pokrenuta u sklopu Dana Gospe Loretske tijekom svibnja, održana su četiri školska sata na kojima se pedesetak sudionika škola upoznalo s osnovama govora zadarskih Arbanasa
Društvo zadarskih Arbanasa poziva sve polaznike proljetne Škole Gospe Loretske na kojoj su učili govor zadarskih Arbanasa, a koji još nisu uzeli svoje diplome, da po njih dođu u prostorije Društva koje se nalaze u sklopu Gradske knjižnice Zadar, ogranak Arbanasi. Enio Grdović, predsjednik Društva, rekao je da se svi zainteresirani polaznici koji žele podići svoju diplomu mogu javiti na njegov broj mobitela 099/710-1860.
Sistematsko učenje
– U Školi Gospe Loretske, koja je pokrenuta u sklopu Dana Gospe Loretske tijekom svibnja, održana su četiri školska sata na kojima se 50-ak sudionika škola upoznalo s osnovama govora zadarskih Arbanasa. Po završetku škole svaki je sudionik dobio diplomu kojom se potvrđuje da je pohađao školu govora zadarskih Arbanasa, objasnio je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa. Istaknuo je da se Školom Gospe Loretske prvi put nakon 100 godina sistematski prišlo učenju govora zadarskih Arbanasa. Naime, do sada je bilo nekoliko pokušaja, ali oni nisu zaživjeli. Kao bazu za svoju školu organizatori su uzeli “Rječnik govora zadarskih Arbanasa”, koji je napisao dr. Kruno Krstić.
– Kad smo razmišljali o pokretanju škole učenja govora zadarskih Arbanasa odmah smo odlučili da ćemo tome prići sistematski. Na pripremama materijala je radilo preko 20 ljudi, da bi na kraju predavali Dorian Perović i Antonela Štefulić. Pripreme su bile teške jer je trebalo oživjeti nešto što se sistematski nije koristilo gotovo 100 godina. Naime, nikad nije postojala sistematizacija rada prema kojoj bi se radilo i učilo govor zadarskih Arbanasa, pa je sve trebalo pokrenuti iz temelja, objasnio je Grdović.
Pedesetak polaznika
Dodao je da su zahvalni svim ljudima koji su se uključili u rad škole, jer je većina njih dobrovoljno odlučila potrošiti svoje vrijeme i energiju kako bi škola što prije zaživjela i krenula s radom. Grdović je rekao da su se svi zajedno uključili da se stvore i materijali za predavanje, jer ne postoje ni udžbenici, ni rječnici, ni priručnici, ni ikakvi materijali prema kojima bi učitelji mogli predavati polaznicima tečaja. Jedino na čemu su gradili predavanja bio je “Rječnik” Krune Krstića, sve ostalo su morali stvoriti sami. Zato Grdović poziva i nadleže institucije da im pomognu kako bi što lakše uspjeli napraviti potrebne materijale pomoću kojih bi mogli pomoći mladima da nauče govor svojih predaka i da ga sačuvaju od zaborava.
Inače, škola govora zadarskih Arbanasa izazvala je veliku pažnju i zanimanje kako mladih, tako i starijih žitelja Arbanasa. Mlađi su došli sa željom da nauče jezik koji mogu čuti samo od svojih baka i djedova, a stariji su došli obnoviti i popuniti svoje znanje. Školu je pohađalo 50-ak polaznika koji su se kroz četiri sata upoznali s osnovama govora zadarskih Arbanasa. Zbog vrlo velikog interesa Društvo zadarskih Arbanasa je odlučilo na jesen nastaviti s radom Škole Gospe Loretske, tako da će ljeto iskoristiti za detaljnije pripreme programa.