Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Scenske, glazbene, pučke, liturgijske i sportske svečanosti

Autor: Branko Božić

05.07.2010. 22:00
Scenske, glazbene, pučke, liturgijske i sportske svečanosti


Nakon poduzetih opsežnih priprema, te nakon što je prihvaćen plan i program svih događanja, ovih je dana krenulo ovogodišnje Ninsko kulturno ljeto. Ninjani, Zatonjani i ostali žitelji ninskog kraja, kao i ovdašnji mnogobrojni domaći i strani turisti u iduća dva mjeseca, koliko će trajati ova manifestacija, moći će uživati u nizu scenskih, glazbenih, pučkih, liturgijskih i sportskih svečanosti.
Tako su u organizaciji i pod pokroviteljstvom grada Nina ove nedjelje u večernjim satima na ljetnoj pozornici pored srednjovjekovne crkvice sv. Križa, gostovali glumci Šibenskog kazališta. Oni su na opće zadovoljstvo brojne okupljene publike uprizorili komediju ¨Miss univerzal¨ tekstopisca Sergeja Mioča. U srijedu 7. srpnja pod pokroviteljstvom zatonskog Ureda TZ-a u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije održat će se s početkom u 21 sat koncert klasične glazbe. U subotu 10 srpnja u multimedijalnoj dvorani ninske Barokne kuće u večernjim satima otvoriti će se izložba ninskih slikara amatera. Po prvi put će se ninskoj i široj likovnoj publici predstaviti slike Ivana Dučića, Mirka Štulića, Emile Stručić te posthumno prof. Tome Relje. Iste večeri u zatonskom perivoju Vlaka s početkom u 21 sat na programu je koncert klasične glazbe te nastup folklornih skupina. Sutradan 11 srpnja na ninskoj ljetnoj pozornici održat će se modna revija najpoznatije hrvatske etno dizajnerice Mine Petre. Riječ je o drugom dijelu ¨Materine priče¨u kojoj će etno sadržaje ninskog kraja na sebi prezentirati djevojke i gospođe mahom iz Nina, Ninskih Stanova i Poljica Briga.
Raznovrstan sadržaj
U ponedjeljak 12. srpnja uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Nina na ljetnoj će se pozornici u večernjim satima održati koncert klasične glazbe pod nazivom ¨Acustica Projekt¨. Na programu će se naći djela Mozarta, Carlosa Gardel Astoria Piazzplle i ostalih glazbenih virtuoza. U Zatonu će se iste večeri na igralištu Gaj upriličiti drugi po redu Gladiator fight turnir. U petak 16 srpnja starohrvatski kraljevski grad Nin pohoditi će ansambl Lado koji će u večernjim satima prirediti koncert hrvatskih narodnih pjesama i kola.Pod pokroviteljstvom TZ-a Nin u nedjelju 18 srpnja u Ninu će se u večernjim satima upriličiti prva ovoljetna turistička fešta ¨Šokolijada 2010¨ dok će se u starom centru Zatona Kolištu, u isto vrijeme prikazati film zatonskih glumaca amatera ¨Moja Kuntrada¨ Utorak 20 srpnja u večernjim će satima u Ninu u sklopu zabavnog programa namijenjenog mladim iseljenim hrvatima, nastupiti zadarski pop grupa ¨Maris¨.U nedjelju 25 srpnja na ninskoj ljetnoj pozornici gostovati će dalmatinski ansambl ¨Maslina¨a u susjednom će Zatonu na tamošnjem perivoju Vlaka s početkom u 21 sat biti večer folklora, a također će se uprizoriti scenska predstava ¨Zoološka priča¨. U subotu, zadnjeg dana mjeseca srpnja, poklonici poznatog hrvatskog pjevača Tonija Cetinskog doći će na svoje. Naime, on će s početkom u 21.30 sati održati cjelovečernji koncert na zatonskom perivoju Vlaka. Iste večeri u ninskoj Baroknoj kući prezentirati će se fotografije ninskih fotografa amatera.
I u kolovozu zanimljivo
Početkom kolovoza, točnije u nedjelju prvoga, na ninskoj glazbenoj će se sceni po prvi put u večernjim satima predstaviti pjevači splitskog KUD-a ¨Cambi¨. U subotu 7. kolovoza u Ninu se očekuje nastup zagrebačkog Puhačkog ansambla, a sutradan navečer na zatonskoj će se ¨Vlaki¨ s početkom u 21 sat ponoviti predstava ¨Zoološka priča¨, uz nastup folklornih skupina. U utorak 10. kolovoza na pozornici kod sv. Križa u Ninu s početkom u 21 sat gostovati će čuveni hrvatski kazališni par Pero Kvrgić i Lela Margetić sa komedijom ¨Stilske vježbe¨. U petak 13. kolovoza u Zatonu će se održati Jadranske igre s početkom u 20 sati, dok će se dva dana poslije na blagdan Velike Gospe Zatonjanima i njihovim gostima na Vlaki zajednički predstaviti klapa ¨Cambi¨ i folklorne skupine. Srijeda 18 kolovoza u večernjim će satima Ninjanima podariti koncert klasične glazbe u izvedbi glazbenika Dali Mora, koji je inače član osječkog Narodnog kazališta. U Zatonu će od 19. do 22. kolovoza održati tradicionalni malonogometni turnir ¨Nediljko Peša¨, kao i turnir u ženskom nogometu. U subotu 21. kolovoza s početkom u 21 sat u starim dijelovima Zatona Kolištu i Kuntradi uz nastup folklornih skupina prikazati će se film zatonskih glumaca amatera ¨Moja kuntrada¨. Na blagdan zaštitnika grada Nina sv. Anselma i sv. Marcele u četvrtak 25 kolovoza na ljetnoj će pozornici u večernjim satima održati koncert dalmatinska muška klapa ¨Sveti Juraj¨. Na rasporedu do sredine rujna su još obilježavanje slavne Branimirove godine, koncerti klasične glazbe, turističke feštice, večeri dalmatinske pjesme, likovne izložbe i mnogo toga još zanimljivog.