Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Surfaj do mile volje!

Autor: Vanja Mirčeta

05.07.2010. 22:00
Surfaj do mile volje!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Informacija o postojanju bežičnog interneta je nekako izišla u javnost prije nego što je zapravo trebala. Moram reći da je ta usluga već desetak dana puštena u probni rad, dok je službeno aktivirana i medijski prezentirana danas. Ove godine smo odlučili ipak uopće ne ići na opciju s vaučerom i prikladnom lozinkom, to smo prolongirali za sljedeću sezonu – Darko Kasap
Iako je prije tri mjeseca iz gradske uprave bilo najavljivano kako će s početkom lipnja zadarski gosti, ali i Zadrani konačno ipak moći koristiti uslugu bežičnog interneta na području Narodnog trga, ta najava je u međuvremenu prolongirana za sredinu lipnja. No, kako doznajemo, bežični internet je stavljen u funkciju ipak tek prije nekih desetak dana. Idejni projekt HotSpot lokacije “vuče” se još od ljeta 2007. godine kada ga je najavljivao tadašnji član poglavarstva zadužen za gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom, Kristijan Magaš. Uz projekt modernog bežičnog sustava Gradske uprave koji bi pokrivao više bežičnih uređaja nego što ih se u Gradskoj upravi koristilo, tada je sukladno s time isticao kako će se “višak” podijeliti s turistima i Zadranima koji bi tu uslugu koristili na području Narodnog trga. Usluga je trajala toliko kratko da zapravo malo tko znao da je zapravo i postojala.
Informacija o bežičnom internetu izišla u javnost prije nego je trebala
Nedavno je i zamjenik gradonačelnika, Darko Kasap najavljivao ostvarenje navedenog projekta u nešto širim okvirima do početka ove turističke sezone, u vremenskom razdoblju dok bi za tim projektom bio pojačan interes. Ipak, danas tvrdi kako zbog raznih okolnosti i konačnog usklađivanja ovog projekta od strane Grada i Turističke zajednice Zadar ima svoju HotSpot lokaciju na Narodnom trgu koja funkcionira već nekoliko dana, a službeno od jučer, no kako će s ozbiljnijom organizacijom, odnosno prezentacijom ovog projekta krenuti tek sljedeće godine. Prema dosadašnjim planovima korisnici usluge trebali su dolaziti u posjed potrebne lozinke za pristup bežičnom internetu u zadarskom TIC-u. Naime, usluga je trebala funkcionirati na način da svi zainteresirani, turisti, ali i naši sugrađani, podignu poseban vaučer u info centru TZ-a na Narodnom trgu. Temeljem tog vaučera budući korisnici trebali su dobiti lozinku s kojom bi se mogli registrirati, odnosno dobiti pravo korištenja besplatnog interneta nekih 15-ak dana, no prvotna ideja još nije zaživjela. Dakle, iako je Zadar početkom srpnja ipak zakoračio u ovu turističku sezonu sa svojom HotSpot lokacijom, našim turistima, ali i sugrađanima, ta informacija je još uvijek vrlo malo poznata.
– Informacija o postojanju bežičnog interneta je nekako izišla u javnost prije nego što je zapravo trebala. Moram reći da je ta usluga već desetak dana puštena u probni rad, dok je službeno aktivirana i medijski prezentirana danas. Ove godine smo odlučili ipak uopće ne ići na opciju s vaučerom i prikladnom lozinkom, to smo prolongirali za sljedeću sezonu. Mogu reći samo da bežični Internet na Narodnom trgu funkcionira i da će usluga biti kontinuirana tijekom cijele godine jer nam je konačni cilj da javne površine, otvoreni prostori budu pokriveni uslugom besplatnog interneta. Ovu sezonu, koliko sam upoznat, da bi se spojilo na mrežu, za sada nije potrebna nikakva lozinka, iako je to prvotno bilo zamišljeno drugačije. Pritom mislim na vaučere i lozinke koji bi bili dostupni u TIC-u. U ovoj godini smo preskočili tu fazu jer je turistička sezona u punom jeku, a ta faza će se razrađivati kada tom uslugom bude pokriveno više lokacija i to već u sljedećoj turističkoj sezoni. Naime, i Turistička zajednica se za taj projekt treba bolje pripremiti, a to je jako teško za trajanja turističke sezone, naglasio je Darko Kasap, dogradonačelnik Grada Zadra.
Sljedeće godine i na Forumu
Kasap je prije tri mjeseca istaknuo kako je sva potrebna oprema za aktiviranje bežičnog interneta naručena te je do 1. lipnja trebala biti i instalirana. S obzirom da usluga funkcionira, vjerujemo da je oprema na svom mjestu. Postavljanjem te opreme ovo ljeto besplatno surfanje internetom omogućeno je na Narodnom trgu, s intencijom da se to područje HotSpota sljedeću godinu proširi i na još neke udarnije točke u gradu.
– U planu nam je da se HotSpot lokacije sljedeće godine prošire uz Narodni trg i na Forum, područje ispred Sveučilišta, odnosno DHM-a. To su neke lokacije na kojima ćemo pokušati u skorašnjoj budućnosti aktivirati tu uslugu, a u konačnici možda bi uspjeli pokriti i cijeli Poluotok bežičnim internetom. Tada bismo to mogli dobro marketinški popratiti na način da negdje na ulazu na Poluotok stavimo nekakav natpis tipa “Dobrodošli u zonu besplatnog surfanja” ili što slično, kazao je Kasap.
 


Za internet iz gradskog proračuna izdvojeno 20 tisuća kuna


Projekt HotSpot lokacije na Narodnom trgu financiran je iz gradskog proračuna te je koštao oko 20 tisuća kuna, istaknuo je Kasap prije tri mjeseca. Navedeni projekt bi prema novim informacijama iz gradske uprave u potpunosti trebao zaživjeti do početka sljedeće turističke sezone te bi tek tada kao dodatni dio turističke ponude grada trebao biti prezentiran na web stranicama Turističke zajednice te web stranicama Grada. Iako je ova usluga besplatnog bežičnog interneta trebala biti dostupna samo za vrijeme trajanja turističke sezone, dakle, negdje do studenog, za što je navedeni novac iz proračuna i rezerviran, ona će, kako je istaknuo Kasap, ipak biti dostupna tijekom cijele godine.