Umorni, ali nasmiješeni volonteri udahnuli život Kuli

Slika korisnika admin
kula stojana jankovica_volonteri_5
Ivan JAMIČIĆ
Volonteri su u Kulu ove godine stigli u rekordnom broju, njih dvadesetak iz Francuske i Belgije u dobi od 16 do 20 godina

Mladi volonteri i volonterke iz belgijske katoličke organizacije "Guides d'Horizon" i francuske organizacije "Rempart" stigli su i ovo ljeto na tjedan dana u Islam Grčki i udahnuli život Kuli Stojana Jankovića. Već petu godinu za redom na prostoru ovog kulturnog spomenika organizira se volonterski kamp i ljetna škola za vrijeme kojeg volonteri uređuju i raščišćavaju kulu, a istovremeno uče o njenoj povijesti i hrvatskoj kulturnoj baštini. Prve tri godine kamp je organiziran pod vodstvom profesora Drage Roksandića s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a posljednje dvije godine organizira ga Centar za mirovne studije u okviru projekta Stara Kula - Novi mostovi.

Volonteri su u Kulu ove godine stigli u rekordnom broju, njih dvadesetak iz Francuske i Belgije u dobi od 16 do 20 godina uz nekolicinu djelatnika CMS-a. U obnavljanju Kule sudjelovali su i potomci poznatog pisca Vladana Desnice u čijem naslijeđu je Kula.

Mladi volonteri s radom započinju svako jutro oko 7 i rade do 12 sati kada imaju pauzu za ručak. Poslijepodne je rezervirano za kupanje i odmaranje, a u večernjim satima sudjeluju u ljetnoj školi tijekom koje slušaju predavanja, gledaju filmove o Kuli ili razgovaraju. Za vrijeme našeg posjeta zatekli smo ih u nekadašnjem vrtu Kule u velikom poslu umorne i nasmiješene. Zahvaljujući naporima prethodnih godina na Kuli su završeni svi teški fizički radovi pa su se volonteri ove godine u potpunosti posvetili arboretumu. Naime, Kula je u nekadašnjem punom sjaju imala vrlo razvijen arboretum, poseban oblik vrta u kojem je sve zasađeno planski i s određenom svrhom, a sada je zaraslo u žbunje i šikaru. Radnike smo zatekli kako se trimerima, grabljama i drugim alatom probijaju kroz travu i šikaru nastojeći raščistititi velik dio koji je nekad služio kao arboretum.

Za vrijeme trajanja radova volonteri su smješteni u jednu od zgrada u Kuli. Vreće za spavanje ne predstvaljaju im nikakav problem jer cilj njihova dolaska nije udobnost nego druženje, zabava i koristan rad.

- Na televiziji smo vidjeli seriju o volonterima koji putuju i pomažu u očuvanju spomenika i kulturne baštine. Otišle smo se prijaviti u Rempart agenciju i tako smo stigle ovdje, rekle su Marie Lallia i Aude Pozzo di Borgo, mlade volonterke iz Francuske. Boravak i radovi u Kuli trajat će čitav ovaj tjedan, a za vrijeme boravka u Islamu Grčkom volonteri će posjetiti i ostala povijesna mjesta u Zadarskoj županiji pa tako i Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno