Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izložba i film o Juriju Aleksijeviču Gagarinu

05.07.2011. 22:00
Izložba i film o Juriju  Aleksijeviču Gagarinu


U Pučkom otvorenom učilištu Dom na  žalu u Preku u tijeku su  Dani astronomije i astronautike koji se održavaju u  povodu pedesete obljetnice  prvog leta Jurija Gagarina u  svemir. Organizatori ove  manifestacije su Hrvatski  astronomski savez, Astronomsko-astronautičko  društvo Zadar, Astronomska sekcija “Jupiter” Preko i  POU “Dom na žalu” Preko.
 Okupljene u Domu na  žalu pozdravila je Tihana  Lončar, v.d. ravnateljice,  najavivši buduća događa na  Danima astronomije i astronautike koji se 13. srpnja  nastavljaju predavanjem  meteorologa Duška Kraljeva “Klimatske prilike zadarskih otoka i priobalja”  nakon čega će se održati  prigodno promatranje  noćnog neba teleskopom.
 Nazočne je pozdravio i  Ivo Dijan, tajnik Astronomskog astronautičkog društva  Zadar najavivši posebnu  atrakciju. O programu otvorenja okupljene je informirao mr. Dorian Božičević  preko skype audio-video veze prikazane na velikom  ekranu. Dorian Božičević je  tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i glavni koordinator za proslavu 50.  obljetnice leta Jurija Gagarina, a javio se iz Maloga  Lošinja.
 Božičević je putem satelitske veze govorio o izložbi  koja je postavljena u Domu  na žalu i na kojoj su prikazani  najvažniji detalji iz života i  rada Jurija Aleksijeviča Gagarina. Gagarin je rođen 9.  ožujka 1934. u Kušinu, malom mjestu pokraj grada  Gžatska u zapadnoj Rusiji.  Otac mu je bio farmer koji se  bavio i zidarstvom i stolarijom, a majka mljekarica.  Tijekom školovanja počeo se  baviti letenjem, nakon čega  je upisao sovjetsku Zrakoplovnu vojnu akademiju. Prve godine službe proveo je na  Arktiku, a potom se prijavio za kozmonauta i s  obitelji preselio u Zvjezdani grad. Tu je između  devetnaest kandidata izabran kao prvi čovjek koji će  poletjeti u svemir. U brodu  Vostok 1 poletio je s uzletišta u Baikonuru, u današnjem Kazahstanu i obavio prvi svemirski let s  ljudskom posadom.
 Osim izložbom, posjetitelji su se o prvom čovjekovom letu u svemir informirali i preko cjelovečernjeg dokumentarnog  filma u kojemu su praćeni  detalji svemirskoga leta s  mnogo atraktivnih prizora  Zemlje viđene iz svemira.