Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Lastavice” na podizanju Plave zastave u Preku

05.07.2011. 22:00
“Lastavice” na podizanju  Plave zastave u Preku


Plava zastava je znak da se turisti u Preku kupaju na plaži opremljenoj po europskim standardima, izvrsne čistoće mora koje se uzorkuje nekoliko puta tijekom ljeta. Kvaliteta mora na javnim plažama na čitavom području općine ocijenjena je izvrsnom, kazao je načelnik Jerolimov


Šestu godinu zaredom međunarodna Plava zastava vijori na pješčanoj plaži Jaz u Preku. Plava zastava simbol je utvrđenih standarda uređenosti javnih plaža za kupanje. Također, predstavlja priznanje Hrvatskog povjerenstva zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.
Predsjednik Turističke zajednice općine Preko Ante Brižić kazao je da je povjerenstvo ocijenilo da plaža Jaz u istoimenoj uvali, koju s jedne strane zatvara otočić Galevac, udovoljava kriteriju čistoće mora, sportskih sadržaja, uređenog okoliša i ugrađenih pomoćnih rampi za ulazak osoba s invaliditetom u more.
Podizanju Plave zastave uz Antu Brižića nazočila su djeca Dječjeg vrtića “Lastavica” u Preku, simbolično pokazujući da edukacija o očuvanju okoliša počinje od malih nogu. Zajedno s odgojiteljicom Andrijanom Marcelić djeca iz Vrtića “Lastavica” aktivno čitavu godinu sudjeluju u očuvanju okoliša pisanjem promotivnih plakata i čišćenjem okoliša. 
Turistička zajednica općine Preko aktivno radi na promociji turizma i podizanju kvalitete turističke ponude na svom području, uređenjem javnih plaža i sportskih sadržaja kao što su odbojka na pijesku i mali nogomet.
 – Kada je aktivan odmor prioritet turista, oni sukladno tome odabiru i destinaciju na kojoj žele provesti godišnji odmor. Ove je godine otvorena litica Željina u blizini atraktivne tvrđave sv. Mihovil. Na atraktivnoj litici Željina s pogledom na čitav zadarski arhipelag uređene su penjačke staze za slobodno penjanje i odlično je posjećena, kaže Ante Brižić, direktor Turističke zajednice općine Preko.
Međunarodna Plava zastava na javnim plažama podiže se u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, a kao doprinos očuvanju okoliša i posebno očuvanju održivog gospodarenja obalnim pojasom. Djelatnost očuvanja od raznih vrsta onečišćenja hrvatskog priobalja i obalnog i otočnog pojasa važan je segment očuvanja Jadranskog mora, prirodnog izvora hrane i prirodne datosti za gospodarsku granu turizma.  
Plaža Jaz glavna je pješčana plaža u mjestu u sklopu obalne šetnice duž čitavog obalnog dijela Preka. Optimalni kapacitet plaže je 450 kupača u špici sezone, a održiv broj je 250.
– Plava zastava je znak da se turisti u Preku kupaju na plaži opremljenoj po europskim standardima, izvrsne kvalitete mora koje se uzorkuje nekoliko puta tijekom ljeta. Inače, kvaliteta mora na javnim plažama na čitavom području općine Preko ocijenjena je izvrsnim, zaključio je u povodu podizanja Plave zastave načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.