Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mađarska neće pristatiti na izmjene ugovora o Ini

05.07.2011. 22:00
Mađarska neće pristatiti na izmjene ugovora o Ini


Nakon Orbanove izjave dionice MOL-a skočile za dva posto iako su prethodno značajno pale zbog spekulacije da će Hrvatska tražiti izručenje čelnika MOL-a Zsolta Hernadyja


Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da će se njegova Vlada usprotiviti zahtjevu hrvatskih vlasti da se izmijeni Dioničarski ugovor između hrvatske Vlade i MOL-a u Ini kojim je između ostaloga MOL dobio prevladavajuću ulogu u upravljanju domaćom naftnom kompanijom.
– Naš je čvrst stav kao vlasnika MOL-a da nećemo pristati na bilo kakve izmjene ugovora, poručio je, prenosi Bloomberg, Orban s jučerašnje konferencije za novinare u Strasbourgu. Orban je tako nedvosmisleno poslao odbijenicu hrvatskoj Vladi koja je prije mjesec dana donijela odluku da se ide u izmjene ugovora pravdajući to činjenicom da mnoge stavke ugovora nisu ispunjene pogotovu kad je u pitanju razvoj i regionalno jačanje Ine.
Propali pokušaji
Mađarska Vlada u MOL-u privodi kraju stjecanje 21,2 posto dionica čime će doseći udio od 25 posto i ako ostane kod stava da izmjena ugovora neće biti mogao bi propasti još jedan pokušaj Banskih dvora da ponovno ojačaju svoj utjecaj u Ini. Vlada je već ranije i to zbog pregovora s EU morala odustati od izmjena Zakona o privatizaciji Ine, što ih je najavila i sama premijerka Jadranka Kosor, a kojima je željela zabraniti bilo kome da stekne više od 49 posto udjela u Ini. Tada se mađarska Vlada nije očitovala, a najnovija Orbanova izjava dosad je najoštrija poruka Zagrebu oko odnosa u Ini.  Zanimljivo je da su nakon Orbanove izjave dionice MOL-a skočile za dva posto iako su prethodno značajno pale zbog spekulacije da će Hrvatska tražiti izručenje Zsolta Hernadyja.
Ministar gospodarstva Đuro Popijač koji je član Vladinog pregovaračkog tima za izmjene ugovora kazao nam je jučer da ne može komentirati izjave predsjednika mađarske Vlade, ali je poručio i da će hrvatska Vlada poduzeti sve da Ina bude nacionalna kompanija koja može osigurati strateški interes Hrvatske u energetici.
Sačuvati liderstvo
– Vlada će učiniti sve da Ini osigura razvoj, ulogu lidera u regiji, ali i to da Ina ispuni svoju zadaću brige o rezervama nafte i plina i sve ostalo što je preduvjet sigurne opskrbe. To će Hrvatska od Ine tražiti bez obzira kakvi ugovori bili potpisani i tko ih potpisao. Uostalom sve to je i ugrađeno u Dioničarski ugovor i zahtijevat ćemo da se ispuni, kazao nam  je Popijač.
No, nije to jedina aktivnost kojom hrvatska strana želi srušiti ugovor Vlade i MOL-a. Članovi Nadzornog odbora Ine koje je tamo imenovala Vlada, Davor Štern, Gordana Sekulić i Damir Vanđelić te predstvanica radnika Maja Rilović zatražili su od Agencije za zaštitu tražišnog natjecanja  da preispita svoje Rješenje kojim je uvjetno dopustila koncentraciju  MOL-u nakon što je Vlada s njime potpisala dioničarski ugovor 2009. godine.
U svom dopisu nadzornici se pozivaju na potrebu zaštite javnog interesa, ali ističu i to da MOL svoj prevladavajući utjecaj u Ini argumentira ocjenom Agencije da mu dioničarski ugovor daje prevlast. Naši sugovornici iz Agencije ističu da su oni ocjenu o prevladavajućem utjecaju donijeli između ostaloga na osnovu toga što je dioničarski ugovor MOL-u dao pet od devet članova Nadzornog odbora i prevladavajući glas predsjednika Uprave kojeg imenuje MOL i da Mađari iz ugovora, a ne rješenja Agencije crpe svoju snagu. Napominju da Agencija na ugovor nije mogla utjecati, te se jedino po zakonu mogla brinuti o zaštiti tržišnog natjecanja zbog čega je i naložila Ini da proda Crobenz.
Sukob interesa
Na pitanje je li to način na koji Vlada pokušava srušiti ugovor te jesu li članovi Nadzornog odbora poslali zahtjev u dogovoru s Vladom, Popijač tvrdi da nikakvog dogovora nije bilo.
– Ne želim niti smijem komentirati što radi Agencija, ali vjerujem da su sve svoje odluke donijeli u skladu sa zakonom, kaže ministar Popijač.
I Štern tvrdi da zahtjev nije otišao u Agenciju u dogovoru s Vladom, te napominje da su nadzornici osjetili potrebu upozoriti između ostaloga i na to da MOL svoju tvrtku Tifon razvija na štetu Ine, pa zato traže informaciju je li moguće donijeti neko rješenje u kojem bi nestao taj sukob interesa. Na primjedbu da se to može tumačiti željom članova Nadzornog odbora da netko drugi stekne Tifon, Štern odgovara da to nikako nije njihov interes te da ne zna nikoga tko bi htio kupiti Tifon, ali ističe i da je Tifon dobra tvrtka te da bi bio najsretniji kad bi Ina mogla postati njezin vlasnik.
 


DORH želi ispitati Hernadya




Državno odvjetništvo i USKOK nisu tražili izručenje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Tamasa Hernadyja, kao što to tvrde mađarski mediji, već su službenim diplomatskim kanalima međunarodne pravne pomoći zatražili njegovo saslušanje u istrazi koja se protiv njega, te Ive Sanadera i Damira Polančeca vodi zbog mita navodno isplaćenog radi predaje upravljačkih prava u Ini.
Riječ je o radnji kakva se inače provodi prema stranim državljanima protiv kojih se provode istrage, a koje su dostupne pravosuđu svojih država i nisu u bijegu, niti je za njima raspisana tjeralica.
– Svjesni smo optužbi i ne smatramo ih našim poslom. Zadaća je institucija kaznenog progona da raščisti ove optužbe, ne želimo se miješati u njihov rad, kazao je mađarski premijer Viktor Orban jučer u Strasborugu. (S. Ab.)