Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nove zvijezde hrvatske klapske scene

05.07.2011. 22:00
Nove zvijezde hrvatske  klapske scene


Na nedavno  održanom Festivalu klapa  Školjka 2011. u Pakoštanima  koji je okupio ponajbolje hrvatske muške i ženske klape  Grand prix je otišao u ruke  muške klape Kaleta.
O počecima klape koja je  nastala 1999. godine te njenom klapskom putu do danas, progovorili su bas Petar  Bajlo i njen voditelj Ante  Rados.
– Učenici gimnazija Vladimira Nazora i Jurja Barakovića zajedno s profesoricom Jelenom Laćom 1998.  godine odlučili su osnovati  klapu. Kako je došlo do smjene generacija, dio je završio  srednjoškolsko obrazovanje i  otišao, a oni mlađi su ostali i  nastavili s radom. Svidjela  nam se klapska pjesma i ostali smo u klapi do danas,  kazuje Bajlo dodajući da je  od školskih dana pa do danas  postava klape, uz dvije izmjene, ostala ista.
U Kaleti danas pjevaju  Zvonimir Dražović na poziciji prvog tenora, Ive Brkić i  Mario Petani su drugi tenori,  baritoni Ante Rados i Luka  Gauta te basovi Petar Bajlo i  Ivo Žuvela.
 Klapa je ove godine prvi  put sudjelovala na pakoštanskom Festivalu. Prve natjecateljske večeri Kaleta je bila  drugoplasirana, ali je po broju bodova također zaslužila  zlatnu plaketu. Iste večeri na  prvom mjestu se našla muška  klapa Biograd koju isto vodi  Ante Rados. Ove dvije klape  su u završnoj večeri rezultatski samo zamijenile mjesta.
Pobjeda iz vedra neba
– Festival je bio odlično  organiziran, a što se tiče domaćina bili su susretljivi i  učinkoviti. Zvuk koji je nastajao u školjci je inovativan i  usmjeren tako da bi ravnomjerno dopirao do svakog pjevača, a s pomoću dva mikrofona i do publike. Upravo  školjka u kojoj se pjeva čini  ovaj festival specifičnim, kazuje Rados dodajući da su sve  klape bile maksimalno motivirane i pripremljene.
Članovi Kalete nisu očekivali pobjedu, iako su bili  svjesni svoje kvalitete. No,  jednako tako su bili svjesni  klapske konkurencije s kojom se natječu. Druga večer  okupila je kvalitetne muške i  ženske klape koje su stigle iz  Splita, Žrnovnice, Brača, Šolte, Siska, Bakra, Kaštela i s  Korčule.
– To je bila vrlo jaka večer  što se tiče kvalitete klapa. Da  je nastupilo još nekoliko redovitih finalista omiškog Festivala, mogli bismo kazati da  je “Školjka” kakvoćom pjevanja dostigla “Omiš”, koji  ima tradiciju dugu 44 godine  te predstavlja “klapski  Olimp”, komentira Rados. 
Članovi klape Kaleta dvaput tjedno dva sata vježbaju u  prostorijama
MO Bokanjac. Zadarska  županija im je također darovala određena novčana  sredstva nužno potrebna za  djelovanje klape.
Uz pratnju gitare
– Za nastupe nas često angažira TZ Grada Zadra te  sudjelujemo u brojnim manifestacijama u gradu. Repertoar nam je širok. Nastojimo se ponajprije držati a  cappella izvedbi izvorne i  skladane dalmatinske klapske pjesme, a okušali smo se i  u obradama popularnih pjesama. Pjevamo i uz pratnju  gitare, pogotovo kada su u  pitanju zabavni programi na  otvorenom, ali se na kraju  uvijek vraćamo iskonskom  načinu pjevanja klapa, a to je  ono bez instrumentalne  pratnje, dakle, a cappela pjevanju, ističe Bajlo. 
Tijekom 12 godina neprekinutog rada, Kaleta je nastupala na najznačajnijim festivalima i susretima klapa.  Vrijedi izdvojiti sudjelovanje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2003.  godine kada su u Večeri  debitanata osvojili prvu nagradu publike. Potom su  sudjelovali na Večeri dalmatinske pisme u Kaštel  Kambelovcu 2006. godine.  Na istom festivalu na Večeri  novih skladbi osvojili su  treću nagradu i to za vlastitu  skladbu.
Ante Rados, voditelj klape, osmislio je aranžman za  pjesmu “Večeri boje naranče”. Za spomenutu skladbu u izvedbi klape Kaleta na  Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu  2010. godine, Rados je osvojio treću nagradu za  aranžman. Za istu pjesmu  Rados je dobio još jedno  vrijedno priznanje. Ovaj put  od Festivala dalmatinskih  klapa u Omišu, gdje je u  svibnju ove godine na  Večerima popularnih skladbi osvojio nagradu za najbolji aranžman, i naravno,  opet u izvedbi klape Kaleta.
– Doista nam je čast sudjelovati na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu i Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Na  jednom mjestu nađu se sva  jaka klapska imena i onda  još k tome ako osvojite neku  nagradu, posebno ste sretni.  Ponosni smo što imamo priliku predstavljati naš Zadar  u konkurenciji najjačih klapa koje dolaze iz svih značajnih hrvatskih klapskih središta, dodaje Rados.
Inače, Rados je godinama  vodio muške klape Fortunal  i Crikvenica te je s njima  višestruko osvajao omiški  Festival kao umjetnički voditelj, skladatelj, tekstopisac  i pjevač. Nakon 14 godina  koje je proveo u Rijeci, Rados je želio prenijeti znanje i  iskustvo potrebno za uspjeh  kakav je ostvario s klapama  Fortunal i Crikvenica.
– Godinu dana radim s  Kaletom i mogu reći za njih  da su odgovorni, predani radu te sjajno upijaju klapski  materijal. Rad s njima je  poseban užitak, a interakcija  koju ostvarujemo pri tome je  vrlo konstruktivna, dodaje  Rados.
Kaletu ubrzo očekuju dva  vrlo važna nastupa. Prvi je  na Izlučnim večerima Festivala dalmatinskih klapa u  Omišu, na kojem će nastupiti 9. srpnja. Dan nakon  toga pjevaju na revijalnoj  večeri dosadašnjih pobjednika VDP u Kaštel Kambelovcu, gdje će nastupiti uz  trenutačno najeminentnije  hrvatske klape.