Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvi zadarski monteri sunčevih toplinskih sustava

05.07.2011. 22:00
Prvi zadarski monteri  sunčevih toplinskih sustava


Osposobljavanje odraslih za ovo zvanje jedna je od aktivnosti Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije, čije su osnivanje sufinancirali Zadarska županije i UNDP, uz financijsku podršku nizozemske vlade


Svečana dodjela  diploma za prvih 19 polaznika  stručnog osposobljavanja  odraslih za zvanje monter  sunčevih toplinskih sustava u  Hrvatskoj održano je jučer u  knjižnici Strukovne škole Vice  Vlatkovića.  S obzirom da je  osposobljavanje odraslih za  ovo zvanje jedna od aktivnosti  Solarnog edukacijskog centra  Zadarske županije, čije su osnivanje sufinancirali Zadarska županije i UNDP (Program Ujedinjenih naroda za  razvoj), uz financijsku podršku nizozemske vlade, na  jučerašnjoj su svečanosti diplome polaznicima uručili  upravo predstavnici Zadarske  županije i UNDP-a.
Čestitavši novim monterima sunčevih toplinskih sustava u Hrvatskoj te pozdravivši partnere u ovom projektu i to Strukovnoj školi  Vice Vlatkovića i Zadarskoj  županiji, ali i zadarskoj područnoj službi Zavoda za zapošljavanje, koja je također  sudjelovala u financiranju  projekta čija je vrijednost 360  tisuća kuna, obratila se Louisa  Vinton, koordinatorica UN-a  i stalna predstavnica UNDP-a  u Hrvatskoj.
Milijun kvadrata  instaliranih kolektora  do 2020. godine
– Budući da je industrija  održive energije jedna od najbrže rastućih industrija, kroz  ovaj projekt vidimo izvrsne  prilike za novim poslovima.  Osim toga, važna korist ovog  projekta je i smanjenje troškova uvoza električne energije.  Nadam se da će ovo biti poticaj prema novom prijedlogu  Zakona o prostornom  uređenju i gradnji koji zabranjuje komercijalno korištenje sunčeve energije na  otocima i obali. Mislim da je  vrlo važno da se ovo prepozna  i korigira kako se time ne bi  onemogućili ciljevi Energetske strategije koji predviđaju  milijun kvadrata instaliranih  kolektora do 2020. godine,  smatra Vinton, predloživši  potom regulativu, koja se  primjenjuje u sve više europskih zemalja, a koja podrazumijeva da svaka nova izgrađena kuća ili zgrada mora  barem 50 posto potrošene tople vode dobiti iz sunčevih  toplinskih sustava, kako bi  našim svježe diplomiranim  monterima dali pune ruke posla.
Valja naglasiti kako su  među polaznicima uglavnom  nezaposlene osobe s područja  Zadarske županije, prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, a svi su oni, prije  svečane dodjele diploma, zajedno obišli tri objekta u Zadru i okolici, koji koriste obnovljive izvore energije, kako  bi se iz prve ruke upoznali s  primjerima dobre prakse. Tako su u hotelu Falkensteiner u  Zadru i u Turističkom naselju  Zaton obišli njihove solarne  sustave, dok su se u hotelu  Iadera u Punta Skali upoznali  s principom rada toplinske  pumpe.
Informativna uloga  Centra
U sklopu ovom projekta Solarni edukacijski centar planira ukupno četiri tečaja osposobljavanja odraslih, tri za  montere toplinskih sustava te  jedan za montere solarnih fotonaponskih sustava, za ukupno 80 polaznika. Također,  uvode se i novi izborni predmeti za obrazovanje srednjoškolskih učenika za montere obnovljivih izvora energije, a prva generacija učenika  u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića prvi put u Hrvatskoj  steći će ova zvanja na jesen.
Osim edukacijske namjene,  uloga Centra je i postati mjesto gdje će se građani moći  informirati o prednostima solarnih sustava, njihovim cijenama i različitim tehnologijama dostupnima na našem  tržištu, kao i postojećim poticajima za njihovu instalaciju.  Informativni dio Centra  počinje s radom početkom jeseni 2011. godine, a provodi se  u suradnji s UNDP-ovim Projektom poticanja energetske  efikasnosti u Hrvatskoj. U  tom smislu, edukacija za solarne instalatere nadovezuje  se na aktivnosti koje se u  Zadarskoj županiji provode  kroz projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici  Hrvatskoj, kojeg UNDP provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i  poduzetništva te uz potporu  Fonda za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost.


Učiniti konkurentnim strukovno obrazovanje u Zadru




Prije samog uručenja okupljenima se obratio Ivan  Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene  djelatnosti Zadarske županije.
– Zadarska županije je od početka podržavala ovaj  projekt, jer želi strukovno obrazovanje u Zadru učiniti  konkurentnim. Činjenica je da ćemo kroz aktivnosti   Centra educirati kadar za jedno novo zanimanje. Mnogi  će se nezaposleni tako moći dodatno obrazovati te  pronaći posao, a na taj će se način i ubrzati dinamika  instalacija solarnih sustava na području naše županije.  Svakako treba istaknuti da će veći broj solarnih sustava  utjecati i na poticanje zelenog ruralnog poduzetništva,  naglasio je Šimunić, istaknuvši kako su prirodne ljepote  najveća komparativna prednost Zadarske županije te  da će korištenje obnovljivih izvora energije, u ovom  slučaju solarne, svakako doprinijeti očuvanju okoliša,  kazao je Šimunić.