Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rijeke turista slile se na Poluotok

05.07.2011. 22:00
Rijeke turista slile se na Poluotok


Ugostitelji se vesele danima kao što je ovaj jer je tada Poluotok prepun ljudi, što znači da i restorani imaju više prometa nego za sunčanih dana. Nažalost, u sezoni je malo ovakvih dana, rekao je ugostitelj Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije


Kiša i niže temperature jučer su “potjerale”  mnogobrojne turiste s gradskih plaža, koji su boravak na  moru zamijenili šetnjom Poluotokom, razgledavanjem  stare gradske jezgre te uživanjem u ljepotama koje Zadar  nudi.
Zbog lošeg vremena Poluotok je bio zakrčen turistima  koji su šetali, razgledavali, ali i  uživali u gastronomskoj ponudi, zbog čega su ugostitelji i  trgovci mogli zadovoljno trljati ruke.
 – Danas smo primijetile veći  broj turista. Naime, kad turiste na godišnjem odmoru zatekne loše vrijeme, odlučuju  se na šetnju po gradu, obilazak kulturnih spomenika,  crkava i muzeja. Velik broj  gostiju dolazi kod nas i pita  nas za savjete što pogledati.  Nastojimo ih usmjeriti da pogledaju što više muzeja i crkava i tako provedu dan u  gradu, rekla je Barbara Kardum iz Turističko-informativnog centra na Narodnom trgu.  Dodala je da su turisti poprilično zatečeni lošim vremenom te umjesto planiranog  odlaska na plažu, kupanja i  uživanja u suncu, šetaju gradom. Kardum je rekla da se  može reći da je sezona već  uzela maha i da turisti pristižu  iz svih krajeva Europe te da  trenutačno dolazi više turista  u individualnom nego u grupnom aranžmanu.
 – Ugostitelji se vesele danima kao što je ovaj jer je tada  Poluotok prepun ljudi, što  znači da i restorani imaju više  prometa nego za sunčanih dana. Nažalost, u sezoni je malo  ovakvih dana, rekao je Stipe  Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske  županije, koji je i ugostitelj.  Dodao je da turisti umjesto  odlaska na plaže odabiru šetnju gradom i odlazak u restoran. Knežević je rekao da  ima i mnogo šetača, koji su  došli pogledati kulturnu ponudu grada, što navjerojatnije  ne bi učinili za sunčanih dana  već bi dan proveli na plaži.
Kiša je zabrinula i organizatore Glazbenih večeri u  Sv. Donatu, koje su trebale  biti otvorene sinoć ispred crkve sv. Donata nastupom Simfonijskog orkestra HRT-a.  Unatoč lošem vremenu radnici su cijelo jutro istovarivali  stolice i pripremali gledalište i  pozornicu za otvorenje.
 – Mi ćemo sve pripremiti  kao da neće biti kiše, a ako  ipak kiša počne, otvaranje  ćemo preseliti u kazalište, rekla je Dina Bušić, glasnogovornica Glazbenih večeri.
I zadarski muzeji profitiraju  tijekom oblačnih dana jer se  velik broj turista odlučuje na  razgledavanje, a što možda ne  bi učinili da je vrijeme  sunčano.
U Muzeju antičkog stakla  imali su veći priljev turista  nego za sunčanih dana, a  slično je i u Stalnoj izložbi  crkvene umjetnosti, odnosno  Zlatu i srebru grada Zadra.
 – Broj turista je nešto porastao, potvrdio je Pavao Kero, ravnatelj SICU-a.
Ipak, loše vrijeme sa sobom  nosi i neke neugodnosti kao  što su velike gužve u prometu.  Naime, tih dana se svi, i domaći i gosti, automobilima zapute prema Poluotoku, pa su  ulice i parkirališta od ranog  jutra bili zakrčeni vozilima.