Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tražit ću da se crkva ne miješa u politiku!

05.07.2011. 22:00
Tražit ću da se crkva  ne miješa u politiku!


Don Ivan Rončević održava mise u Gajcu koji je pod Krčkom biskupijom. Pored toga želi održavati mise na Sv. Vidu. Bolje bi mu bilo da se brine o svojem području i svojim ljudima. Ja ću odlučno reagirati prema zadarskom nadbiskupu i tražiti da se crkva ne miješa u politiku. Granice su jasne, rekao je gradonačelnik Fabijanić


Gradonačelnik Paga  Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Tino Herenda  progovorili su o otvorenom  pismu Općine Kolan, Župe  Kolan i Udruge “Suhozid” iz  Kolana u kojem su reagirali  na najave gradonačelnika Fabijanića o uređenju crkve sv.  Vida na najvišem otočnom vrhu za koju Kolanjci smatraju  da pripada Župi Kolan.
– Pomalo smo začuđeni otvorenim pismom, ali takav odnos Kolana prema Pagu nas  ne čudi. Kolan je i dosada  iznosio neistinite argumente  prema Ministarstvu uprave  vezano za utvrđivanje granica  između Kolana i Paga. Takve  tvrdnje iznose i sada, rekao je  gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je  naveo kako je Ministarstvo  uprave potvrdilo granice Grada Paga, a odlukom od 15.  srpnja 2010. godine zahtjev  Općine Kolan za utvrđivanje  granica je odbijen.
– Prema postojećim granicama Sv. Vid se nalazi na  teritoriju Grada Paga. Čestica  na kojoj je izgrađena crkva sv.  Vida je općenarodna imovina  i time pripada Gradu Pagu.  Otvoreno pismo je usmjereno  prema Gradu Pagu i građanima Paga, a ne prema gradonačelniku. Tko gubi, može  se ljutiti, ali povijest ne mogu  iskrivljavati. Crkva sv. Vida  postojala je stoljeće i pol prije  utvrđivanja sela Kolan, rekao  je gradonačelnik Fabijanić.
Fabijanić je naveo da je  paška općina 1440. godine utvrdila selo Kolan i naselila ga  stanovnicima starog grada Paga i dijelom stanovništvom s  Velebita.
– Iz starog grada Paga se  hodočastilo prema Sv. Vidu  sve do preseljenja u novi grad  Pag kada je sv. Juraj postao  bliži. Hodočastilo se putem  preko Žestokog. Na području  Žestoko i danas postoje ostaci  grobova tri fratra koji su poginuli na jednom takvom hodočašću. To su bili fratri iz  Starog grada. Čudi me izjava  don Ivana Rončevića, kolanjskog župnika.  Kolanjska župa  pripada nadžupi Pag i Zadarskoj biskupiji. Don Ivan  Rončević održava mise u Gajcu koji je pod Krčkom biskupijom. Pored toga želi  održavati mise na Sv. Vidu.  Bolje bi mu bilo da se brine o  svojem području i svojim ljudima. Ja ću odlučno reagirati  prema zadarskom nadbiskupu  i tražiti da se crkva ne miješa u  politiku. Granice su jasne. Mi  želimo urediti crkvu sv. Vida  kako bi ona bila atraktivna za  turiste i stanovnike cijelog  otoka, a ne samo jedne lokalne samouprave, rekao je  gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je  naveo da je jedan od povoda  za otvoreno pismo to što je  Općina Kolan izgubila sudski  postupak o Komunalnom  društvu. 
– Pozivam predstavnike Kolana u Pag na razgovor. Svaka  investicija je dobro došla bez  obzira otkuda dolazi, a Sv. Vid  nije nepristupačan Pažanima,  kako se navodi u otvorenom  pismu, rekao je Tino Herenda.