Profesori i polaznici škole održat će više orguljaških koncerata u zadarskoj katedrali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Prva Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike u Zadru  započela je u četvrtak, 5.  srpnja sa svojim sedmodnevnim održavanjem u dvorani  sjemeništa Zmajević u Zadru. Susret organiziraju Institut za crkvenu glazbu Albe  Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu  i Zadarska nadbiskupija. Cilj  manifestacije je proširivanje  znanja crkvenih glazbenika,  upoznavanje s novom orguljaškom literaturom i produbljivanje znanja iz liturgike. 

Za vrijeme škole održat će  se i više orguljaških koncerata u zadarskoj katedrali,  profesora i polaznika škole.  Škola nudi individualni rad s  polaznicima na orguljama u  zadarskoj katedrali, crkvama  Sv. Šime i Sv. Frane te zajednička predavanja iz crkvene glazbe. Zadar kao  mjesto održavanja je izabran  zbog bogate glagoljaške  baštine i velikog broja različitih vrsta orgulja na kojima se nastava održava uz  svakodnevno vježbanje. Time se omogućuje postizanje  autentične interpretacije  skladbi različitih razdoblja i  umjetničkih pravaca. Polaznici u Zadru kroz predavanja  o organografiji i praktično  vježbanje upoznat će orgulje  u katedrali Sv. Stošije iz radionice Eisenbarth. To su veličinom treće orgulje u Hrvatskoj, nakon Zagreba i  Đakova, a kvalitetom izrade  (po volumenu, tipu dispozicije i velikim mogućnostima muziciranja) među najboljima su u regiji. U crkvi  Sv. Šime polaznici će upoznati Beckerhardove dvomanualne orgulje, Jenkove orgulje u crkvi Sv. Marije benediktinki, u crkvi Sv. Mihovila jednomanualne orgulje  "Nakićevog" tipa, a u crkvi  Gospe Loretske orgulje iz  vremena početaka prve elektrifikacije orgulja, istaknutog francuskog majstora,  graditelja orgulja Louisa Debierra.

 VIŠE U TISKANOM IZADNJU

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno