Šampion do šampiona na 12. Izložbi paške ovce i paškog sira

Slika korisnika admin
Ovce Pag
Ante VIDOVIĆ

Čak dvadeset i tri od dvadeset i osam paških sireva prijavljenih na 12. Izložbu paške ovce i paškog sira, koja je održana danas u Novalji, osvojilo je odličje. Fantastičan rezultat iznenadio je struku koja komentira kako kvaliteta sira koja je postignuta ove godine nije ostvarena posljednjih osam godina. Na Izložbi paške ovce sudjelovalo je petnaest obiteljskih gospodarstava sa svojim ovnovima. Ovogodišnji proizvođač šampionskog sira i vlasnik najboljeg ovna je ista osoba, Ivica Oliverić iz Kolana. Izložbu su organizirali Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), Udruga uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira Zaglava iz Novalje, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza te Grad Novalja i TZ Novalje.

- Ovo je treća godina da moja obitelj osvaja titulu šampiona za kvalittetu paškog sira. Iskreno iznenadio nas je ovaj rezultat. Očekivali smo da ćemo biti u vrhu, ali šampionsku titulu u obje konkurencije ne. Imamo 230 ovaca i janjaca. Godišnje proizvedemo oko 3000 tona paškog sira. Od njegove prodaje se može živjeti, ali to je težak posao kod kojeg nema ni blagdana ni bolesti, kaže Zvonimir Oliverić, sin Ivice Oliverića.

Uz jednog šampiona, šest sireva osvojilo je zlatnu medalju za kvalitetu, isto toliko srebrnu i deset brončanu medalju, kako kaže članica povjerenstva za ocjenjivanje sireva i voditeljica županijskog ureda HPA Dolores Barač.

- Sirevi su bili ujednačene kvalitete, sve je izbalansirano savršeno i male su razlike između osvajača brončane i zlatne medalje. Tome su doprinijele klimatske prilike u lipnju kada je palo dosta kiše.

- Konkurencija je bila iznimno velika, ali smo našli ovna koji zaslužuje epitet šampiona. Kod ocjenjivanja nama je prioritet učinkovitost životinje u proizvodnji. Majka šampionskog ovna u laktaciji je dala 200 litara mlijeka i to je presudilo. Vrhunski ovan u jednoj godini da od dvadeset do pedeset potomaka i na taj način doprinosi povećanju produktivnosti stada, kaže član povjerenstva za ocjenu ovaca Boro Mioč i dodaje:

- Paška ovca podiže svoj rejting iz godine u godinu. Nekada se vrhunskom ovcom smatrala ona koja da pet kilograma sira godišnje, a danas ona u prosjeku daje dvadeset kilograma sira. Promijenila se ovca, ali i tehnologija. Nekada je janje uz majku ostajalo duže i cicalo mlijeko, a danas se miče što prije. Također, nekada se s mužnjom počinjalo u ožujku, a sada prije Božića.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno