Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kad voliš svoj poziv, onda i nakon 50 godina na posao ideš s veseljem

Autor: Andrea Vulić

05.07.2013. 22:00
Kad voliš svoj poziv, onda i nakon 50 godina na posao ideš s veseljem

Foto: Marin GOSPIĆ



Imali smo dosta teže školovanje nego danas, ali smo lako nalazile posao, ističe Marija Matasi


Prva generacija medicinskih sestara proslavila je jučer u prostorijama Medicinske škole Ante Kuzmanića 50. godišnjicu mature. Od ukupno 54 upisane medicinske sestre njih 28 je uspješno položilo maturu od čega je njih 15 prisustovalo jučerašnjem slavlju.
 Obrazovanje prve generacije medicinskih sestara trajalo je četiri godine, kao i sada, ali im je nastava bila drukčije koncipirana. Svaki dan od 7 do 13 sati je trajala praksa, nakon koje je u 14 sati bila nastava. Praksa koju su obavljale u bolnici u Zadru je ukupno trajala tri i pol godine, a na svakom odjelu su se zadržavale po tri mjeseca. To im je omogućilo bolji uvid u funkcioniranje same bolnice, ali i iskustvo na svim područjima, od kirurgije do hitnih intervencija.
– Bilo je teško uskladiti sve obveze jer ih je bilo puno, ali mi tada nismo o tome razmišljali. Za nas je bilo normalno da svaki dan obavljamo praksu i pohađamo nastavu. Kad sada pogledam, vidim da smo bili znatno opterećeniji od sadašnjih generacija, rekla je jedna od maturantica Marija Matasi.
Od 28 medicinskih sestara, pripadnica prve generacije koja je maturirala, samo gospođa Matasi još uvijek radi u ambulanti Opće medicine, gdje svoje znanje može prenositi sadašnjim učenicima medicinske škole.
– Današnja praksa je znatno olakšana, ali mislim da smo mi puno više dobili što smo više radili. Danas su i teška vremena za zaposliti se, dok su u naša vremena medicinske sestre imale osiguran posao nakon mature. Ja sam maturirala u lipnju, a u kolovozu sam već radila.
Nakon 50 godina rada u struci gospođa Matasi planira otići u mirovinu i prepustiti svoje mjesto mlađim kolegama i kolegicama. Čak i nakon ovoliko godina još uvijek uživa u poslu i smatra da je to bio ispravan odabir.
Prva generacija medicinskih sestara u Zadru je pravi primjer da je ljubav prema poslu koji obavljaš ključna da bi i nakon 50 godina rada na posao išao s veseljem.