Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pedesete godine su mitske za Zadar

Autor: Matea Katić

05.07.2013. 22:00
Pedesete godine su mitske za Zadar

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Do tada je Zadar bio polumrtav grad. Tek se pedesetih godina počinje buditi zahvaljujući braći Brkan i Josi Špralji, istaknuo je Abdulah Seferović


Na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića otvorena je izložba “Prijatelji mora”, dio projekta što su ga osmislili riječka tvrtka Livingstone i tvrtka Astoria. Izložba već četvrtu godinu za redom obilazi trgove i rive Jadrana, a ove godine će se zaustaviti u četrnaest destinacija. Izložbu je otvorio direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe.
Na izložbi su izložene crno-bijele fotografije velikih formata na otvorenom, a cilj je skrenuti pozornost domaćih i stranih posjetitelja na zavidnu kulturu hrvatske fotografije pedesetih godina.
Organizator izložbe i predsjednik udruge Livingstne prof. Denis Redić kazao je na prigodnoj presici u konobi Skoblar kako su fotografije prikupljene iz arhiva, muzeja, galerija, foto klubova te privatnih zbirki.
– U četrnaest gradova izložbu će vidjeti više od milijun ljudi, a svakih sedam dana izložba će biti u drugoj destinaciji.
Od mnogih autora koji izlažu otvorenju je prisustvovao Joso Špralja, koji je par riječi rekao o nastanku fotografije starice koja moli krunicu dok njeni odlaze na ribe.
Zadarski slikopisni kroničar Abdulah Seferović osvrnuo se na pedesete godine i nastanak prvih ateljea.
– Pedesete godine su mitske za Zadar, do tada je bio polumrtav grad. Tek se pedesetih godina počinje buditi zahvaljujući braći Brkan i Josi Špralji, koji pokazuju potencijal Zadra kroz fotografiju.
Osim fotografija Ante i Zvonimira Brkana te Jose Špralje, na izložbi je moguće vidjeti i radove Toše Dabca, Nikole Vučemilovića, Milana Pavića, Đure Griesbacha, Fernanda Soprana, Alojza Orela, Andre Damjanića, Ive Tolića, Zlate Laure Mizner, Igora Emilia, Viktora Hreljanovića, Abdon Smokvina i Ervina Debeuca.
Fotografije su izložene na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića do 12. srpnja, kada odlae u Biograd na moru, a zatvaranje izložbe će biti na korzu u Rijeci 30. kolovoza.