Prijedlog ideje o pojedinačnom u općem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Izložba spacetime 2.0 autorice Ane Elizabet otvorena je u Arheološkom muzeju Zadar.

U ime odsutnog ravnatelja Arheološkog muzeja dr. sc. Smiljana Gluščevića izložbu je otvorio prof. Radomir Jurić istaknuvši kako je riječ o djelima visoke vrijednosti. Prigodnu riječ uz izložbu je napisao Feđa Vukić.

"Spacetime 2.0 je izvorni autorski umjetnički koncept koji se razvija godinama i u ovoj novoj izvedenici, označen kao što se nazivaju nove verzije softvera, prikazuje se u Arheološkom muzeju, dakle u instituciji koja po definiciji svoje kulturne misije čuva i prezentira materijalne ostatke prošlosti. Taj izbor nije slučajan jer je u kreativnom profilu umjetnice Ane Elizabet već godinama jasno da se svojim trodimenzionalnim intervencijama u prostoru (nekoć u umjetničkoj praksi poznatim i pod nazivom - skulpture) itekako referira i na vrijeme. U ovoj umjetničkoj intervenciji predstavljaju se trodimenzionalne forme aluzivnog tipa, koje ne "prikazuju" nego povezuju, nemaju ugrađenu pripovijest, nego se sadržaj eventualno događa u povezivanju - linku - na zatečeni prostor. Za umjetnicu taj je zatečeni prostor često i otvoreni javni prostor, ali i privatni, intimni prostor. U ovom slučaju, Spacetime 2.0 uvodi se u zatvoreni, ali i javni prostor, čiji su fizionomija i smisao posve definirani odnosom prema materijalnoj kulturi danas nepostojeće civilizacije. No kao što su muzeji općenito fenomen prosvjetiteljske ideje o kulturnoj povijesti i identitetu, tako je i ovo djelo Ane Elizabet prijedlog ideje o pojedinačnom u općem, o novom u starom, o nepoznatom u naizgled poznatom. A to upravo kroz dimenziju vremena. Vrijeme je u muzeju zaustavljeno, a umjetnica uvodi ekstenziju kroz prostor... što je odavno dovršeno i izmješteno iz originalnog konteksta u muzejski prostor pred-stavljanja; ovom se umjetničkom intervencijom uvodi u još jednu dimenziju spoznaje, ne samo o tome kako je bilo, nego i kako bi moglo biti..."

Izložba ostaje otvorena do 4. kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno