Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svi se još trebaju učiti uvažavanju različitosti

Autor: Andrina Luić

05.07.2013. 22:00
Svi se još trebaju učiti uvažavanju različitosti

Foto: Vedran SITNICA



Riječ je o osobama s tjelesnim oštećenjima koje dolaze ovamo na godišnji odmor, parkiraju automobil u trajektnoj luci ili na nekom drugom mjestu na Poluotoku i otputuju na deset ili 15 dana na neki otok. Njihov automobil zauzima parkirno mjesto nekomu tko živi ovdje i tko u središte grada dolazi zbog posla, objašnjava Panić


Zbog velikih ljetnih gužvi na parkirališnim mjestima na Poluotoku, osobito u trajektnoj luci, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije apelira na osobe s invaliditetom koje posjeduju znak pristupačnosti za besplatno parkiranje da ga koriste sukladno napisanom rješenju i ne dulje od osam sati u kontinuitetu. Kap koja je prelila čašu strpljenja osobama s tjelesnim oštećenjem, koje se ionako osjećaju zakinutima u mnogim situacijama, jest početak turističke sezone i nesavjesno ponašanje invalida iz drugih krajeva Hrvatske koji na zadarsko područje dolaze na godišnji odmor, ali i invalida iz Zadarske županije koji, također ljeto provode izvan mjesta boravka, najčešće na otocima.
– Riječ je o osobama s tjelesnim oštećenjima koje dolaze ovamo na godišnji odmor, parkiraju automobil u trajektnoj luci ili na nekom drugom mjestu na Poluotoku i otputuju na deset ili 15 dana na neki otok. Njihov automobil zauzima parkirno mjesto nekomu tko živi ovdje i tko u središte grada dolazi zbog posla, objasnio je dopredsjednik Udruge invalida Zadarske županije Stanko Panić te dodao da na Poluotoku i ispred Ljepotice ima 75 parkirališnih mjesta za invalide. Po njegovim riječima, gradska uprava i tvrtka Obala i lučice napravili su sve, čak i više od zakonske obveze od pet posto da se invalidima osiguraju besplatna parkirna mjesta. Problem je, ističe, u izdanim rješenjima, odnosno znakovima pristupačnosti, kojih je više od 1.400 samo u Zadarskoj županiji.
Problema s parkiranjem, ali ne kao na Poluotoku, imaju i korisnici plaže za invalide pokraj Jedriličarskog kluba Uskok, zbog čega je nedavno s upravom Uskoka i Obalama i lučicama morao pronaći zadovoljavajuće rješenje i voditelj plaže Jozo Kasipović.
– U lipnju i srpnju na plažu redovito dolazi dvadesetak osoba s tjelesnim oštećenjem, a u kolovozu taj se broj udvostruči. Plaža je popularna i među turistima koji samo zbog nje doputuju u Zadar iz raznih europskih zemalja i kontinentalnog dijela Hrvatske. Mislim da su neki čak i apartmane kupili u Zadru kako bi bezbrižno i sigurno uživali u moru, kaže Kasipović, koji je s trojicom mladih pomagača na plaži svaki dan od 8 do 12 sati i od 17 do 19. Problema dosad nije bilo, osim s ponekim kupačima s ostalih dijelova plaže koji poligon za spuštanje invalidskih kolica u more žele koristiti za skakanje.