Starigrad-Paklenica: Bogat program za domaće i turiste

Slika korisnika admin
Autor: 
Ljepote Paklenice i dalje su glavni adut starigradskog kraja

Nakon uspješne predsezone tijekom koje su održana tradicionalna sportsko-turistička događanja poput 16. Međunarodnog susreta penjača i planinara u NP-u Paklenica, planinskih utrka Paklenica Trail i 13. Velebit Ultra Trail te Tradicionalnog susreta ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu, na starigradskom području započinje ljetni program događanja.

Zabava na bikariji

Središte događanja je ponovno riva Bikarija u centru Starigrada-Paklenice gdje će se svakog utorka tijekom srpnja i kolovoza održavati ribarske feštice u zajedničkoj organizaciji turističke zajednice i Bluesun hotela Alan. Novost su ljetne večeri na starigradskoj rivi u sklopu kojih će već u četvrtak, 9. srpnja biti održan koncert popularne filmske i klasične glazbe u izvedbi Duo impresija iz Rijeke.

Ponedjeljci su rezervirani za prezentacije avanturističkih sadržaja na Pakleničkoj rivijeri u organizaciji lokalnih agencija specijaliziranih upravo za ovakvu vrstu ponude - Paklenica Avanturist i Raftrek.

Starigrad će i ove godine biti domaćin sajma domaćih proizvoda „Domaće je najbolje" u organizaciji „Fotografika vizualne komunikacije" i to 15. i 16. srpnja, u sklopu kojega će svoju ponudu predstaviti obiteljska gospodarstva i proizvođači domaćih proizvoda iz različitih krajeva Hrvatske. Posljednja dva vikenda u srpnju slijede dvodnevne manifestacije animacije, sporta i zabave na Bikariji gdje će se naći zabavnih sadržaja za sve uzraste tijekom cijelog dana.

Pored navedenog održati će se i folklorne večeri, koncerti zabavne i klasične glazbe, klapske pjesme te sportska događanja tako da će se zasigurno pronaći za svakoga po nešto.

Posjetiteljima su na raspolaganju i dvije stalne izložbe - „Mirila - počivala duša" u etno kući Marasović, otvorena svakodnevno od 14 do 21 sat te „Karl May i filmovi o Winnetouu" u spomen prostoru hotela Alan, otvorena svakodnevno od 12 do 13 sati te prema najavi. Cjelokupan kalendar događanja može se naći na internetskim stranicama TZO Starigrad i u Turističko-informativnim centrima Starigrad, Seline i Tribanj koji su otvoreni svakodnevno.

Za bolju povezanost Starigrada sa Zadrom i Zagrebom pobrinula se tvrtka Slavonija bus koja je od 1. srpnja do 31. kolovoza uvela nekoliko svakodnevnih autobusnih linija. Polasci iz Zagreba za Starigrad su svakodnevno u 8.30 sati s povratkom za Zagreb u 18.30 sati. Iz Zadra za Starigrad prometuju tri nove linije - u 8.30, 11.45 i 18 te iz Starigrada za Zadar u 10.30, 16 i u 20 sati.

U sklopu Ispostave hitne medicinske pomoći koja se nalazi u Selinama tijekom srpnja i kolovoza djeluje i turistička ambulanta, tijekom radnog tjedna u popodnevnim satima i subotom prijepodne.

Brojni izleti

U Nacionalnom parku Paklenica tijekom srpnja i kolovoza svakodnevno je otvorena špilja Manita peć (10 do 13 sati), kao i šumarska kuća „Lugarnica" (10.30 do 16.30 sati). Posjetiteljima se preporuča u obilazak Parka krenuti ranije ujutro, u adekvatnoj obući i odjeći te da ponesu dovoljno vode s obzirom na visoke temperature koja nas očekuju tijekom ljeta. Po povratku iz planinskog svijeta Paklenice i Velebita starigradski gosti će zasigurno rado potražiti osvježenje u moru ili obnoviti energiju u wellness&spa oazi hotela Alan uz neku od aromaterapija baziranima na ljekovitom velebitskom bilju.

Svoj ljetni boravak na Pakleničkoj rivijeri može se obogatiti i nekim od brojnih izleta - Velebit fotosafari, izleti brodom iz Starigrada u kanjon rijeke Zrmanje, obilasci mjesta snimanja filmova o Winnetouu, obilazak poučnih staza Mirila, posjet obiteljskom seoskom domaćinstvu „Vrata Velebita" na Ljubotiću, vožnje polupodmornicom, ronjenje, kajakarenje, brdski biciklizam, špiljarenje, obilasci 4 nacionalna parka (Paklenica, Kornati, Krka, Plitvička jezera) i slično.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno