Tisuće hodočasnika na zavjetnom hodočašću za sv. Nediljicu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Naše društvo oprašta svaki grijeh, ali uz uvjet da si uspješan. Čovjek, dakle, može sve činiti i imati osim jednog "grijeha", a to je neuspjeh. I pritom se uopće ne gleda kako je netko došao do tog uspjeha, rekao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić na početku propovjedi na jučerašnjem središnjem koncelebriranom euharistijskom slavlju pored crkve sv. Nediljice u povodu istoimenog blagdana.

Euharistijsko slavlje pred tisućama vjernika nadbiskup je predvodio u zajedništvu sa župnikom Šimunom Šindijom, tajnikom don Ronaldom Jelićem i subraćom svećenicima.

- Ne pita se pritom je li netko došao do uspjeha podmićivanjem ili je svoje milijune zaradio proizvodnjom i prodajom droge, pornografije, kriminalom i korupcijom. A sve drugo, karakter, savjest, poštenje, čestitost ne broji se, ne vrijedi, ističe nadbiskup Puljić nakon što je prethodno citirao književnika Georgea Bernarda Shawa: "Postoji grijeh koje naše društvo ne oprašta, a to je neuspjeh".

- Zbog toga u društvu imamo dvije vrste ljudi, one jake i uspješne kojima je nešto pošlo za rukom, bez obzira kako i kojim sredstvima, i one koji nisu uspjeli, koji su bili preslabi ili su možda već od rođenja bili zakinuti. Papa bi Franjo rekao, 'odbačeni', naglasio je nadbiskup.

Pritom je istaknuo kako se i u evanđelju čulo kako je čak i Isus doživio neuspjeh. I to ondje gdje se najmanje nadao i gdje je to najbolnije, u svom zavičaju, u Nazaretu. Jer da tamo nije "učinio ni jedno čudo".

- Zato je ostala točna gorka Isusova izjava, koja je poslovična: 'Nije prorok bez časti, doli u svom zavičaju', citirao je Puljić.

Unatoč "zvizdanu", sparini i 30 stupnjeva Celzijevih u hladu, hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, skuterima, automobilima i kombijima od ranog jutra do mraka pohodili svetište sv. Nediljice, djevice i mučenice. Nakon duhovne, uslijedila je tjelesna okrjepa, na sve strane uokolo svetišta. Sve je to bilo začinjeno s neizostavnim prosjacima i ženama koje vam za rever ili na majici lijepe svetačke bedževe i slike koje potom morate platiti 10, 15 ili 20 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno