Zadar na putu da dobije Simfonijski orkestar

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Ovogodišnje, 55. izdanje Glazbenih večeri u Sv. Donatu bit će, prema zamisli umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše, svojevrsno "odmjeravanje snaga" hrvatskih i stranih glazbenika. Tako će već na otvaranju nastupiti Filharmonijski orkestar Sjeverne Češke, a s njima i zadarske glazbenice, mezzosopranistica Marta Musap i sopranistica Marija Kuhar Šoša. Češki ansambl na otvaranju će izvesti za njih nezaobilaznu Smetaninu Vltavu, a uz nju nekoliko skladbi Beethovena, Dvorzaka, Delibesa i Offenbacha.

- Moja je tendencija da Zadarski komorni orkestar kroz pet, ili realnije 10 godina, preraste u Simfonijski orkestar. Upravo ovi gosti iz Češke, iz grada koji je manji od Zadra (Teplice, 50.000 stanovnika), koji imaju 100 zaposlenika, putuju Europom i priređuju brojne koncerte, dokaz su da je tako nešto moguće i u Zadru, pogotovo uz Glazbene večeri u sv. Donatu, koji su jedan od glavnih oslonaca takvog projekta, istaknuo je Šoša u ponedjeljak na predstavljanju programa u crkvi sv. Donata.

Glazbene večeri u srijedu navečer u 21.30 otvorit će ministar Berislav Šipuš, a u sljedećim danima hrvatski glazbenici imat će priliku nastupiti s nekim od velikih svjetskih glazbenih majstora poput violinista Berlinske filharmonije Aleksandra Ivića, koncert-majstorom Londonskog simfonijskog orkestra Romanom Simovićem i drugima. Ivić i Simović nastupit će sa Zadarskim komornim orkestrom u katedrali sv. Stošije (11. i 13. srpnja) pod ravnanjem Ivana Repušića.

Suradnje odnosno "suprotstavljanja" ostvarit će i barokni i brass sastavi, te renesansni glazbenici iz Hravtske i Portugala. U hrvatskom triju Laut nastupa sopranistica Nela Šarić u pratnji još jedne Zadranke, gitaristice Eme Stein, te lutnjista Igora Para.

Predsjednik Upravnog vijeća Glazbenih večeri u sv. Donatu Roman Segarić rekao je kako je proračun ovogodišnjeg festivala 1.083.000 kuna, od čega najviše daje osnivač, Grad Zadar - 645.000. Drugi najveći donator je Ministarstvo kulture sa 160.000 kuna, turističke zajednice daju 70.000 a sponzori - Turisthotel, D-Marin i Punta Skala zajedno 55.000. Zahvaljujući ovoj suradnji Festival će ove godine gostovati u sukošansko- bibinjskoj marini (BC Brass). Segarić je nezadovoljan odnosom Zadarske županije prema Festivalu, koja ga je potpomogla s 15.000 kuna, iako su u više navrata tražili da se ta sredstva "podebljaju".

Direktorica Koncertnog ureda Dina Bušić izvijestila je kako su Glazbene večeri ušle u program Europe for festivals - festivals for Europe, koji će omogućiti povezivanje s europskim ansamblima i razmjenu umjetnika. Ulaznice će se prodavati po cijenama od 50 kuna (na dan koncerta), 40 kuna (prijatelji Festivala, umirovljenici i sl.) te 20 kuna (učenici i studenti glazbenih škola).

Kraj (9. kolovoza) donosi poslasticu - virtuozi Lovro Pogorelić (klavir) i Nikita Borisoglebskij (violina) izvest će djela Brahmsa, Šostakoviča i Prokofjeva. Borisoglebskij je otvorio prošlogodišnju sezonu Večeri, a ovog puta će zajedno s Pogorelićem spustiti zastor na još jedno izdanje Glazbenih večeri.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno