Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Što je zadarski SDP bez Ingrid Antičević Marinović?

05.07.2016. 22:00
Što je  zadarski  SDP bez  Ingrid  Antičević  Marinović?


Svi politički protivnici Ingrid Antičević Marinović smatraju da je njezin izlazak iz politike gubitak za SDP, tako misli čak i HDZ-ovac Zvonimir Vrančić. Jedino starčevićanac Tomislav Šarić misli da je to pozitivno za SDP
Poznata zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović, nakon 25 godina aktivnog djelovanja na hrvatskoj sceni, izašla je iz politike.  Nakon što je u Saboru sa 117 glasova za, 6 suzdržanih i 15 protiv, izabrana za sutkinju Ustavnog suda, silom zakona i profesionalne etike, politika je za nju (p)ostala samo prošlost.
Uz HDZ-ovca Božidara Kalmetu, ova je SDP-ovka nesumnjivo najmarkantnije zadarsko ime pod hrvatskim političkim nebom od osamostaljenja države do danas. Iako su razlike u popularnosti između njih dvoje na nacionalnoj razini tek finese, moglo bi se ipak reći da je Antičević- Marinović ostvarila nešto značajniju političko-profesionalnu karijeru od  Kalmete. Naime, oboje su bili ministri u vladi, saborski zastupnici, članovi najužeg vodstva svojih stranaka, ali za razliku od svog zadarskog suparnika, Antičević-Marinović je dospjela i na europsku političku scenu  izborom u EU parlament, da bi karijeru okrunila vrlo prestižnom funkcijom suca Ustavnog suda RH.
Romano i Ingrid
Na lokalnoj pak razini, Antičević-Marinović nikada nije uspjela detronizirati nepobjedivog Kalmetu s kojim se svojedobno nadmetala na prvim neposrednim lokalnim izborima za gradonačelnika. Što njezin odlazak iz politike znači za nacionalni, a prije svega za zadarski SDP koji,  poznato je, u zadnjih dva i pol desetljeća, izuzev Antičević-Marinović i  Romana Meštrovića, ne uspijeva iznjedriti snažne političke ličnosti – izazovno je pitanje za ovu stranku nakon izbora novih ustavnih sudaca.
Sabina Glasovac je prema općoj percepciji javnosti još daleko od  imidža kojega je uspjela izgraditi Antičević-Marinović, štoviše u političkim kuloarima se često mogu čuti (pr)ocjene kako SDP-ova nasljednica na položaju vidno pokušava biti vjernom kopijom svoje prethodnice,  dok o uspješnosti te mimikrije, dakako, opet postoje različite ocjene i  mišljenja. Koliko u javnosti, prvenstveno kod SDP-ovih birača, politički  “piza” svaka od njih, pokazuju i rezultati glasovanja na parlamentarnim  izborima 2015. kada je u 9. izbornoj jedinici na listi SDP-ove koalicije, Ingrid Antičević-Marinović dobila 2,5 puta više preferencijalnih glasova od  Sabine Glasovac.
O odlasku najprepoznatljivije zadarske SDP-ovke iz politike razgovarali smo i s nekolicinom čelnika gradskih i županijskih organizacija stranaka.
Žena u politici
Irena Devčić, predsjednica Gradske organizacije HSS-a, kaže:
– Mislim kako je gospođa Ingrid  zasigurno dala pečat na političkoj sceni, kako lokalne tako i nacionalne razine. Doprinijela je dosta profiliranju žena u politici. Mislim kako je ovaj odlazak u Ustavni sud bio očekivan s obzirom na njezino mjesto na listi za parlamentarne izbore 2015.  godine.
Milan Stojanov, predsjednik Županijske organizacije HNS-a, ovako komentira:
– SDP je izgubio jednu uvaženu članicu. Uvijek je bila osebujna ličnost, ali dolazi vrijeme kada trebaju doći i mlađi. Mislim kako će je biti  teško nadoknaditi, ali sigurno je da će se i mlađi više u ovoj stranci angažirati. Ingrid Antičević Marinović je bila izrazito prepoznatljiva u svemu.
Tomislav Šarić, županijski predsjednik  HSP Ante Starčević, smatra  kako je za SDP pozitivno što je Ingrid Antičević Marinović otišla u Ustavni  sud. Vjerujem kako je u Zadru, ali i u Zadarskoj županiji potrebna svježa  krv. Ipak, činjenica je kako je kod nas malo mladih, a razlog tome je što  nema kritične mase koja bi mijenjala stvari.
Marina Marić, predsjednica Gradske organizacije HSLS-a, kaže:
– Sa SDP-om smo na gradskoj razini u koaliciji i uvijek smo dobro surađivali s njima. U svakom slučaju Ingrid Antičević Marinović je ostavila  traga u politici i to je svakako gubitak za SDP. Često smo komunicirali i  mogu reći kako je na mene ostavila dojam njena izjava kako “iza svake  uspješne žene, stoji njena majka”. Drago mi je što je uspjela ostvariti  svoje ciljeve, a osobito zato što se radi o ženi.
Vrančić: Ostavila je pečat
Zvonimir Vrančić, HDZ-ov zamjenik gradonačelnika, džentlmenski je  komentirao odlazak poznate SDP-ovke iz politike:
– Koliko se prisjećam, u nekim vremenima personifikacija SDP-a je bio  Romano Meštrović, a Ingrid Antičević Marinović se pojavila 2000. godine  i bila je nešto novo u ovoj stranci. Bila je aktivna, mogu čak reći i hiperaktivna, a ja sam se s njom susretao dok sam bio na više funkcija kao gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća, ali i sada kao zamjenik gradonačelnika. Ono što joj moram priznati to je da se žarko željela dopasti  javnosti, kao i da je ostavila pečat u zadarskoj politici.