Na zadarsko sveučilište stiže 1.000 novih studenata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
USKORO PRIJAVE ZA PREDDIPLOMSKE STUDIJE
Uz većinu studija koji se upisuju na temelju rezultata državne mature, dio njih upisuje se temeljem razredbenog postupka
Na jednopredmetne integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije Sveučilište u Zadru ove godine planira upisati 85 studenata (bez stranih)

I ove godine na Sveučilištu u Zadru dostupno je više atraktivnih jednopredmetnih i dvopredmetnih studija. Uz većinu studija koji se upisuju na temelju rezultata državne mature, dio njih upisuje se temeljem razredbenog postupka. Ovo se uglavnom odnosi na pojedine stručne studije te na pristupnike koji su maturirali prije 2010. godine.

Na jednopredmetne integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije (učiteljski studiji u Zadru i Gospiću) Sveučilište u Zadru ove godine planira upisati 85 studenata (bez stranih). Na jednopredmetne preddiplomske sveučilišne studije upisat će se 499 studenata (531 s kvotama za "strance"), dok su na dvopredmetnim studijima dostupna 724 mjesta, što će dakle u različitim studijskim kombinacijama popuniti 362 studenta. Ukupno bi se tako na redovite preddiplomske studije ove godine trebalo upisati oko 1.000 studenata.

Teorija i istraživački rad

Učiteljski studij (u Zadru i Gospiću, 85 mjesta) temelji se na tradicionalnim vrijednostima i dostignućima suvremene znanosti iz područja odgojnih i drugih znanstvenih polja. Nova koncepcija studija za učitelje usporediva je s istorodnim studijima u Kraljevini Norveškoj, Republici Sloveniji i Republici Austriji.

Osim pohađanja teorijske nastave, studenti arheologije (40 mjesta) sudjeluju i u istraživačkom radu kroz obvezatni terenski oblik nastave, a nastava se odvija i kroz vježbe u konzervaciji arheoloških predmeta, posjete muzejima, obilaske arheoloških nalazišta s predavanjima, jednodnevne stručne izlete, te višednevne stručne ekskurzije u zemlji i inozemstvu.

Brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa (40) osposobljava studente za obavljanje poslova održavanja i upravljanja brodskim postrojenjem, ali istodobno i za mogućnost sudjelovanja u upravljanju brodarskim tvrtkama upošljavanju u brodogradilištima itd. U Zadru je organiziran samo preddiplomski studij, dok je s diplomskim studijem moguće nastaviti u Rijeci ili na nekom drugom sveučilištu; isto vrijedi i za studij Nautika i tehnologija pomorskog prometa (40).

Geografija; smjer: Primijenjena geografija (20) kvalificira studente za proučavanje ekonomskih, socijalnih i ekoloških tema, te stvaranje osnova za njihovo rješavanje. Na studiju se slušaju predavanja o kartografiji, geologiji, hidrogeografiji, geoinformatici, biogeografiji s ekologijom, klimatologiji, urbanoj geografiji itd.

Hrvatski jezik i književnost (50) na preddiplomskom studiju omogućava stjecanje općih i temeljnih znanja iz područja kroatistike, jezikoslovlja i znanosti o književnosti potrebnih za praćenje i uspješno pohađanje diplomskih studija.

Informacijske znanosti (34) obrazuju studente u svrhu njihova ovladavanja kompetencijama nužnima za izgradnju i upravljanje zbirkama građe i informacija, organizaciju informacija, oblikovanje i pružanje informacijskih usluga i sl.

Kultura i turizam (60) obrazuje stručnjake za brojne i odgovarajućim kadrom dosad nepokrivene poslove u turizmu i kulturi, mahom one u kojima su bitni izravan kontakt i komunikacija kao i poslove kojima se na organizirani način rješavaju ključna pitanja gospodarskog i turističkog razvoja.

Menadžment (30) je namijenjen obrazovanju menadžera za srednje i više upravljačke funkcije u trgovačkim društvima i drugim poslovnim sustavima.

Podvodne znanosti

Podvodne znanosti i tehnologije (30) je studij koji obrazuje stručnjake za planiranje, organizaciju i vođenje složenih podvodnih radova koji zahtijevaju znanja na visokoškosloj razini.

Povijest (25) je koncipirana kao studij na kojem studenti usvajaju temeljna znanja iz opće ili svjetske povijesti, hrvatske povijesti te povijesti jugoistočne Europe kao geografskog područja koje okružuje Hrvatsku.

Primijenjena ekologija u poljoprivredi (30) poljoprivrednoj proizvodnji pristupa na način nešto drugačiji od dosadašnjih konvencionalnih, što uključuje integrirani i ekološki prihvatljiv pristup u uvjetima Mediterana.

Psihologija (35) tijekom prve tri godine studentima daje opća znanja iz različitih psihologijskih područja, kao što su psihologijska metodologija, opća, fiziološka i razvojna psihologija, kao i osnove socijalne, kliničke i školske psihologije, te psihofiziologije rada.

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (35) na preddiplomskoj razini omogućava studentima stjecanje temeljnih općih (generičkih) i specifičnih kompetencija potrebnih za profesionalnu ulogu odgojitelja predškolske djece u izvanobiteljskim uvjetima.

Sestrinstvo (30) će školovati profesionalce specifično fokusirane na sestrinstvo, planiranje, upravljanje i rukovođenje zadaćama i resursima u zdravstvenoj njezi, promociji i očuvanju zdravlja.

Zasebne cjeline čine studiji jezika (Anglistika 80, Francuski jezik i književnost 55, Njemački jezik i književnost 70, Španjolski jezik i književnost 50, Talijanski jezik i književnost 52, Talijanski jezik; smjer: prevoditeljski 27, Ruski jezik i književnost 30, Grčki jezik i književnost 20, Latinski jezik i rimska književnost 30), na kojima studenti stječu temeljna znanja iz područja jezikoslovlja, nacionalnih književnosti i kultura te kompetencije i vještine iz prevođenja. Svi oni upisuju se kao dvopredmetni studiji.

Dvopredmetni su i studiji Etnologija i antropologija (35), Filozofija (50),Geografija; smjer: nastavnički (30), Pedagogija (50), Povijest (25), Povijest umjetnosti (55), Sociologija (40) i Teološko-katehetski studij (25).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno