Turistima u Zadru nude narodnjake Mile Kitića

Slika korisnika valentinam
Zavirili smo u brošuru "Day&Night Zadar"
Ako gostima želimo komunicirati Zadar kao zasebnu, specifičnu i kulturološki jasno definiranu destinaciju, onda bismo svakako morali voditi više računa o sadržajima preko kojih predstavljamo bit svoga turističkog i kulturnog identiteta
Brošura "Day&Night Zadar": Labuđe jezero ili Mile Kitić?

Turistima koji ove srpanjske dane provode u  Zadru, a koji u  brojnim informativnim brošurama tragaju za kulturnim i zabavnim događajima, nudi se sve i svašta.  Tako u jednoj brošuri koja nosi naslov  "Day&Night Zadar", turisti i građani mogu, primjerice saznati da im se  od noćnoga programa nudi - Mile Kitić. Doduše, za uživanje u koncertu  ovog  srbijanskog folk pjevača, Zadrani i zadarski turisti trebali bi potegnuti do Gospića jer se dernek održava u tamošnjem disco klubu Spectaculum, ali najava je tu, pod naslovom "Day&Night Zadar".

Za Milu Kitića Wikipedia kaže da je do 1991. bio bosanski pop-folk  pjevač koji je pjevao u ijekavskom dijalektu, ali se početkom rata u BiH  'resetirao',  pa je nastavio pjevati na ekavici "zbog svojih srpskih korijena". Izvođač je brojnih hitova koje je niz godina izvodio s grupom 'Južni  vetar', a među kojima su Mala iz Novog Pazara, Ti mi beše sve što sam  imao, i drugi.

I tako je ovaj izvođač 'cajki' zajedno  s Labuđim jezerom, Muzejom iluzija, konobom Dalmacija i drugim kulturno-gastronomskim adresama  Zadra,  sasvim ravnopravno našao mjesta u jednom od turističkih info- brošura koje se dijele po raznim zadarskim deskovima.

Ako je suditi po informativnim 'flyerima' u kojima se zadarski dnevno- noćni život reklamira narodnjacima Mile Kitića, onda se moramo pomiriti s tom globalizacijskom činjenicom koja razara sve specifične razlike  između, recimo jednoga Zadra i Šapca. Ali, ako gostima želimo komunicirati Zadar kao zasebnu, specifičnu i kulturološki jasno definiranu destinaciju, onda bismo svakako morali voditi više računa o sadržajima preko kojih predstavljamo bit svoga turističkog i kulturnog identiteta.

Neka Mile Kitić, naravno, pjeva u Gospiću, neka pjeva i u Zadru ako će  ga ljudi žele slušati. A sluša ga rado, recimo, hrvatski reprezentativac Ivan  Rakitić koji voli tulumariti uz njegove pjesme. 

Ali, sasvim je nešto drugo staviti Milu Kitića u flyer s naslovom  "Day&Night Zadar", poglavito ako se to čini na istome mjestu gdje se  najavljuje Labuđe jezero u izvedbi Carskog ruskog baleta. Jer to svjedoči  kako smo toliko uznapredovali u  vrijednosnom relativizmu da više ne   razlikujemo temeljne kulturne  činjenice od šunda.

Ljutimo se kad nas oni izvana ocjenjuju kao 'balkansku' zemlju, a ponekad sami od svoga grada pravimo palanku, objavljujući i dijeleći info- brošure na čijoj je naslovnici Pozdrav Suncu, a unutra "Mala iz Novog  Pazara".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (3 glasova)