Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Damir Čačić: Vrsaljko je bio dječarac profesionalac

06.07.2018. 14:42
Damir Čačić: Vrsaljko je bio dječarac profesionalac


Bila je to generacija koja je najavljivala velike stvari.
– Riječ je o igračima 1991. i 1992. godišta. Uh, kad se sjetim koliki je to bio potencijal – kaže Damir Čačić, dugogodišnji trener u mlađim kategorijama Nogometnog kluba Zadar. A generacije 91./92. nismo se sjetili bez razloga jer je član te selekcije bio Šime Vrsaljko, standardni reprezentativac, jedan od četvorice Zadrana u momčadi Zlatka Dalića.
– Vrsaljko je napravio najveću karijeru. Iz te generacije danas profesionalni nogomet igraju Luka Begonja, Ivan Anton Vasilj, Perica Šare, Ante Sarić, Domagoj Torbarina, pa Lovre Čirjak koji nam se kasnije pridružio… Bili su tu još i Ivan Mandić, Zanki, Zubčić…
Čačić je Vrsaljka "pod svoje" uzeo u trećem mjesecu 2001. Šime je tada imao devet godina.
– Budući da je to bila generacija koja je puno obećavala u početku nitko nije odskakao od prosjeka. Tako ni Šime.


Međutim…
– Njegova velika upornost, sigurno i nogometni geni koje je naslijedio od oca Mladena, a iznad svega profesionalan pristup doveli su ga do toga da se sve više počeo isticati.
Iako dječarac Vrsaljko je bio pravi profesionalac.
– Ozbiljnost u radu je bila zadivljujuća, teško poveziva s godinama koje je tada imao. Treba istaknuti i psihološku stabilnost s kojom je vrlo brzo postao kompletan igrač. Ukratko, visoka razina znanja i funkcionalno motoričkih sposobnosti za svoju dob.
Na potvrdu navedenog nije dugo trebalo čekati kad je riječ o konkretnim izvedbama na terenu.
– Imao je dva odlična nastupa na jakim međunarodnim turnirima na kojima je kao 13-godišnjak bio među najboljim igračima. Na jednom od tih turnira igrao je za Hajduk, a potom i za Dinamo u Španjolskoj. Koliko se sjećam u tim je trenucima još uvijek bio član Zadra.
Vrsaljko se u seniorima afirmirao kao desni bočni (branič). Ipak…
– Dok je bio u Zadru dosta smo ga koristili u veznom redu. Zbog njegovih izraženih taktičkih sposobnosti željeli smo da što više bude u kontaktu s loptom. Uvijek je imao odličan osjećaj za centaršut.
Nakon pet i pol godina, 2006. Vrsaljko je otišao u Dinamo.
– Kod nas je bio u pionirima, a u kadetima je prešao u Dinamo. Uz Luku Modrića jedan je od rijetkih igrača koji su iz Zadra otišli bez da su zaigrali za seniorsku momčadi, a ostvarili su veliku karijeru. I tada su nam igrači prerano odlazili, a trend se sve više nastavlja i danas. Međutim, velika većina te djece u nogometnom smislu ne dosegne razinu koja bi se mogla očekivati.
Čačićeva igračka karijera trajala je od 1988. do 2000. Osim za Zadar u prvoj ligi igrao je za Inter iz Zaprešića, a bio je i član slovenskih prvoligaša Olimpije iz Ljubljane i Kopra. U Zadru mu je suigrač bio upravo Mladen Vrsaljko.
– Bio je vrlo čvrst u duelima, kapetan kakav je trebao Zadru. O Mladenu mogu reći sve pozitivno, pravi vođa momčadi – zaključio je Čačić.


Osobna iskaznica
Šime Vrsaljko rođen je 10. siječnja 1992. godine u Rijeci. Nogomet kao Vrsaljkov sportski izbor bio je logičan budući da mu je otac bio dugogodišnji branič Zadra, kluba u kojem je bio i kapetan. Mladen Vrsaljko jedan je najboljih zadarskih igrača unatrag tri desetljeća, a posebno se isticao čvrstinom u duelima u kojima nije štedio ni sebe ni protivnika. Sve to Šime je naslijedio od oca na što je nadogradio odličnu tehniku. U klub sa Stanova Šime je došao s osam godina, a prvi trener bio mu je Zoran Vujčić. Prešao je potom u selekeciju koju je vodio Damir Čačić Ostao je Šime u Zadru do 2006. godine kada je završio osnovnu školu nakon čega je prešao u mlađe kategorije Dinama, premda se Hajduk tada činio potencijalno prvim izborom. Vrlo brzo uklopio se u prvu momčad Dinama, kluba za koji je profesionalni ugovor potpisao još 2008. godine. Kao junior imao je zapaženu sezonu na posudbi u Lokomotivi za koju je igrao u Prvoj HNL u sezoni 2009./10. Prošao je Vrsaljko sve mlađe nacionalne selekcije (ukupno 42 nastupa), a za A reprezentaciju je debitirao kod Slavena Bilića 9. veljače 2011. u prijateljskoj utakmicu protiv Češke (pobjeda Hrvatske 4:2). Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek vjerni 2010. godine dodijelio mu je nagradu za najveću mladu nadu. Svjetsko prvenstvo u Rusiji mu je već četvrto veliko natjecanje nakon EP-a 2012. i 2016. te SP-a 2014. Premda dešnjak jedno vrijeme u "vatrenima" je zatvarao deficitarnu poziciju lijevog bočnog. U ljeto 2013. godine prelazi u Serie A, točnije Genou, gdje se zadržao godinu dana. Novi talijanski klub postao mu je potom Sassuolo čiji je dres nosio dvije sezone. Od prije dvije godine član je Atletico Madrida s kojima je prošle sezone osvojio Europsku ligu.




Vrsaljko u reprezentaciji
Selekcija Nastupi Golovi
A 38 0
Do 21 12 0
Do 20 2 0
Do 19 6 0
Do 18 1 0
Do 17 16 2
Do 15 5 1
 


Atletski prvak Hrvatske na tisuću metara
U Sportskim novostima 20. svibnja 2012. objavljen je zanimljiv podatak o Šimi Vrsaljku.
– Danas malo tko zna da je Šime bio prvak Hrvatske u – atletici! Na tisuću metara bio je najbolji u svojoj konkurenciji i osvojio je zlatnu medalju. Eksplozivan i brz više je predodređen za sprinterske discipline, ali njemu istrčati i tisuću metara nije bio nikakav problem. Sudjelovao je uspješno i u drugim atletskim disciplinama, igrao rukomet za školu, bio je lijevo krilo – izjavio je za SN Dražen Adžić, Šimin profesor tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Šimuna Kožičića Benje. U spomen na školske dane u vitrini s brojnim trofejima koje su ovoj školi donijeli njeni učenici sportaši je i Vrsaljkov dres iz reprezentacije s brojem dva.
 


Marko Pinčić umjesto Damira Čačića
Damir Čačić ima 18 godina staža u mlađim kategorijama Zadra. Posljednjih godinu i pol dana bio je voditelj škole nogometa i trener kadeta. Na Stanovima su se, prema Čačićevim riječima, ovog ljeta odlučili za promjenu pa će novi voditelj škole nogometa biti Marko Pinčić. Tako se Pinčić vraća u klub nakon što je posljednjih četiri i pol godine radio u Zagrebu. Osim vođenja mlađih kategorija kratko razdoblje vodio je Lokomotivu u Prvoj HNL, a trenirao je i Lučko u Drugoj HNL…