Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Veličanstveno otvaranje Glazbenih večeri u sv. Donatu

06.07.2018. 07:00
FOTOGALERIJA: Veličanstveno otvaranje Glazbenih večeri u sv. Donatu


Veličanstvenim koncertom nazvanim "Njegovo veličanstvo klavir" otvorene su 58. Glazbene večeri u sv. Donatu. U prekrasnom ambijentu tisućljetnog rimskog Foruma, uz srednjovjekovni drevni Donat i bod budnim okom anđela sa zvonika katedrale tisuću Zadrana i gostiju uživalo je u virtuoznim izvedbama triju klavirskih koncerata. Marijan Đuzel izveo je "Totentanz" Franza Liszta, Zadranin Jurica Šoša izveo je "Rapsodiju na Paganinijevu temu za klavir i orkestar" Sergeja Rahmanjinova, a Andrey Gugnin izveo je poznati "Koncert za klavir i orkestar u b- molu, br. 1" Petra Iljiča Čajkovskog.
Izvedbe Simfonijskog orkestra i solista pod dirigentskom palicom Pierre Andrea Valadea očarale su publiku tako da se unatoč činjenici što je koncert bio na otvorenom, nije čulo ništa osim pokojeg zrikavca koji je sletio čuti moćan zvuk klavira i orkestra, koji je ispunio ljetni zrak i svih ostavio bez daha.


U Zadru kao u raju
– Zadar mi je otkriće, prvi put sam ovdje i prekrasno je, kao u raju. Prvo što sam vidio su morske orgulje, kojima sam zadivljen jer nikad nisam vidio ništa slično i morat ću se vratiti sa suprugom. Večeras smo doživjeli miješanje različitih kultura. Svirali smo Rahmanjinova, Liszta i Čajkovskog koji su glazbenici 19. stoljeća i stvarali su romantičnu glazbu. U ovom okruženju uz srednjovjekovnu crkvu sv. Donata i okruženi rimskim spomenicima – imam osjećaj kao da smo na trenutak zaustavili vrijeme, rekao nam je nakon koncerta maestro Pierre Andre Valade, dodavši kako je publika bila divna. Istaknuo je kako je teško održati koncerte na otvorenom jer akustika i ostali uvjeti nisu kao oni u koncertnim dvoranama.
– Ipak, unatoč poteškoćama ovakvi koncerti su potrebni jer donosimo glazbu ljudima. Ljudi nemaju obvezu kupiti kartu i otići na koncert već im se on nudi. Ovakve vrste koncerata je potrebno raditi kako bismo donijeli ljudima glazbu, zaključio je Valade.
– Nisam imao tremu pred nastup već je koncert bio veliki užitak. Ovo mi je prvi koncert ovog tipa i lijepo je bilo osjetiti publiku kako sluša i uživa u koncertu, kratko je prokomentirao koncert Marijan Đuzel koji je prvi izašao na pozornicu i izvedbom "Totentanza" Franza Liszta uvukao publiku u bogatstvo zvuka klavira i orkestra.
Jurica Šoša našao se u dvostrukoj ulozi – solista te umjetničkog ravnatelja.


Inspiracija Donatom
– Nadam se da je publika uživala jer je ovo bila fantastična muzika, virtuozitet na najvišim vrhuncima, mogli su izbliza gledati prste kako lete po tipkovnici…, rekao je Šoša dodavši kako mu je uvijek teže svirati u rodnom gradu u kojem ima jako veliku podršku obitelji i prijatelja.
Andrey Gugnin izveo je Čajkovskog, velikom dijelu publike možda i najpoznatije djelo.
– Jako je posebno svirati u Zadru jer je svaki koncert na otvorenom poseban doživljaj, a u Zadru smo bili okruženi Donatom koji donosi poseban osjećaj i inspiraciju, rekao je Gugnin istaknuvši kako je publika vrlo pažljivo slušala.
Otvorenju su, uz brojne građane, prisustvovali predstavnici političkog i javnog života Zadra, a gradonačelnik Branko Dukić otvorio je Glazbene večeri te tako najavio zanimljivo glazbeno i kulturno ljeto u Zadru.




Pozdravna riječ gradonačelnika Dukića
Na otvaranju publici su se obratili Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, koji je naglasio:
-S posebnim zadovoljstvom pozdravljam večeras sve umjetnike i vas vjerna publiko na početku ove jedinstvene zadarske i hrvatske glazbene manifestacije. Ponosan sam što će idućih tjedana naš grad biti mjesto susreta s glazbom u divnoj atmosferi koju zajedničkom energijom stvaraju glazbenici i posjetitelji. Zajedno s Vama radujem se brojnim koncertima koje ove godine Večeri nude, uglednim gostima koji osvajaju brojne pozornice diljem svijeta, ali i našim zadarskim glazbenicima u čijim se izvedbama iz godine u godinu osjeća izuzetna predanost, srčanost i kvaliteta.
Brojni koncerti su na programu do 9. kolovoza. Otvaranje i zatvaranje festivala su na otvorenom, na Forumu, a ostali u zadarskim sakralnim prostorima, s iskorakom i izvan Zadra – na otok Silbu i u Marinu Dalmacija.