Na radionici učili kako prepoznati melanom

Slika korisnika valentinam
PREKOGRANIČNI PROJEKT
Projektom smo pokrili ne samo djelatnike u sustavu zdravstva već i šire stanovništvo, a posebno nezdravstvene radnike kao što su primjerice frizeri koji često dolaze prvi u doticaj s osobom koja je na glavi ili vratu primijetila neku promjenu, istaknuo je dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj ZJZ Zadar
Zvonko KUCELIN
Radionici su se odazvali brojni zdravstveni i nezdravstveni radnici

Prva radionica od predviđenih pet u sklopu projekta MELAdetect, održana je jučer u predavaonici Stručne knjižnice u Općoj bolnici Zadar. Riječ je o radionici pod nazivom "Epidemiologija" koja je održana u okviru međunarodnog projekta "MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka" koji se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020., a kojemu je glavni cilj zajedničkom prekograničnom suradnjom poboljšati kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja kožnog, očnog i mukoznog melanoma.

Kroz edukaciju do novih saznanja

Jučerašnja radionica o epidemiologiji ovog zloćudnog karcinoma je uz brojne zdravstvene djelatnike, okupila i studente Odsjeka za zdravstvene studije, ali i nezdravstvene djelatnike, jer je svrha projekta da i nezdravstveni stručnjaci dobiju nova saznanja o najsuvremenijim metodama liječenja kroz specijaliziranu edukaciju.

Na otvorenju jučerašnje prijepodnevne radionice pozdravne riječi i osnovne informacije o projektu MELAdetect uputio je dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, nositelja projekta, koji je istaknuo kako je riječ o projektu koji pokriva jedan od najtežih karcinoma, te kako je posebno važno podizati svijest javnosti o važnosti prevencije jer su s ranom dijagnostikom izgledi za izlječenje znatno bolji.

- Ovim projektom pokrili smo ne samo djelatnike u sustavu zdravstva već i šire stanovništvo, a posebno nezdravstvene radnike, kao što su primjerice frizeri koji često dolaze prvi u doticaj s osobom koja je na glavi ili vratu primijetila neku promjenu koja bi mogla ukazivati na rak kože, kazao je, među ostalim, ravnatelj Škrgatić i posebno istaknuo angažman rektorice Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijane Vican koja, kako je naglasio, uvijek daje maksimalnu podršku i pomoć ovakvim i sličnim projektima. Sveučilište u Zadru je, naime, jedan od partnera na projektu MELAdetect, uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, te Opću bolnicu "Blažo Orlandić" iz crnogorskog Bara.

Zoran Škrgatić je u obraćanju sudionicima radionice posebno istaknuo i doprinos projektu prof. dr. sc. Suzane Konjevoda, dr. med. spec. oftalmolog koja je sa svojim timom i osmislila ovaj projekt, čija provedba, naveo je još Škrgatić, već pokazuje uspješnost.

Melanom kože u porastu

Rektorica Dijana Vican u svojoj pozdravnoj riječi naglasila je veliku važnost zdravstvene edukacije, te istaknula:

- Prva društveno-kulturna vrijednost našeg prostora u vrijednosnom sustavu varira od osamostaljenja do demokracije, i mada je u današnjem trenutku među najvažnijim vrijednostima sigurnost, zdravlje je ipak najvažnije. Najskuplje je ono društvo koje se bavi posljedicama lošega. Stoga Sveučilište u Zadru podupire sve ono što se bavi najvišom društvenom vrijednosti, a to je zdravlje, kazala je rektorica Vican.

Pozdrave nazočnima uputio je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna koji je također naglasio značaj ovog projekta za Zadarsku županiju.

- Bitna strateška odrednica Zadarske županije je razvijanje sustava zdravstvene skrbi i u tom kontekstu i prevencija bolesti. Zbog toga je među ciljevima ovog projekta informiranje javnosti o melanomu, te podizanje svijesti o potrebi ranog otkrivanja bolesti, istaknuo je Maruna.

Upravo zbog uključivanja nezdravstvenih djelatnika u navedeni projekt u poslijepodnevnim je satima radionica "Epidemiologija" održana i za frizere, kozmetičare, optičare i optometriste, masere, pedikere, te kiropraktičare, dakle sve one koji zbog prirode posla mogu pomoći ranoj detekciji ovog zloćudnog raka.

U sklopu projekta MELAdetect, čija je provedba započela 1. srpnja 2017., a završetak planiran 31. kolovoza 2019. godine, predviđeno je pet radionica, koje će se osim u Zadru održati u Mostaru i Baru. Na jučerašnjoj je radionici sudjelovala prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica Medicinskog fakulteta u Mostaru, koja je predstavila projekt MELAdetect i programe radionica, zatim prof. dr. sc. Dubravka Šimić koja je izlagala o epidemiologiji melanoma kože, dok je prof. dr. sc. Suzana Konjevoda govorila o epidemiologiji melanoma sluznica i oka.

- Melanom kože je u porastu dok je melanom oka znatno rjeđi, oko 3-5 posto, i ne prati trend porasta, istaknula je dr. Konjevoda, te naglasila važnost ranog otkrivanja raka kože jer kasno otkrivanje bolesti ostavlja male mogućnosti za izlječenje.

Navedimo još kako se više od 95 posto melanoma javlja na koži, no moguće je njegovo pojavljivanje na sluznicama usne šupljine i nosa, te na urogenitalanim sluznicama i u oku, a vrlo rijetko na sluznicama crijeva i moždanim ovojnicama. U muškaraca se melanom najčešće javlja na leđima, a u žena na nogama i rukama. U starijih osoba je češći na glavi i vratu.

Inače, ukupna vrijednost projekta MELAdetect je 652.427,90 eura, od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 554.563,72 eura, odnosno 85 posto.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
Predavanje proslo, a nije ni jednom rijecju spomenuto kako prepoznati rak koze... U inozemnom tisku se najvise pise, da se rak koze dobiva od razno raznih zastitnih faktora. Kod suncanja koza ne smije biti suha. Treba je smociti cim se osusi. Ja sjedim s nogama u moru od 12-5 i stalno se mocim i imam svoj mir i tisinu. Ako vec imate nesto na kozi sto vam se ne svidja, dnevno namazati mlijeckom zelene smokve. Jednom davno sam na potkoljenici dobila na prednjoj strani neki tamni madez od 6 mm i mazala ga mlijeckom, a poznanica ga je imala na ledjima i dala se operirati, iako su stabla smokava gdje god se okrenes. Nije me poslusala...zurila se. Pristala je na terapiju,a kad joj je bilo bolje s terapijom i kad je htjela prekinuti s daljnjim kemoterapijama, lijecnica u ZD joj to nije dopustila, kao da joj ona placa zdravstveno osiguranje! 3 dana i noci je plakala i kaze da je morala opet na kemoterapiju i umrla. Meni se ne vidi nista i eto jos sam ziva i branim se od napada onkologa!!! Bilo bi dobro da se jave oni koji su imali madeze i bradavice pa neka napisu kako su ih se rijesili... cesnjakom, cuvarkucom, kondilome koncem... Smatram da nije dobro da se slusaju komentari frizera itd. da se pozure na pregled, jer se sugestijom rak moze dobiti, a i poboljsati...