Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani u redovima za predaju zahtjeva za dječji doplatak

07.07.2018. 08:08
Zadrani u redovima za predaju zahtjeva za dječji doplatak


Od 1. srpnja na snagu je stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojim je podignuta granica dohodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na doplatak za djecu na 2.328 kuna.
– Novi korisnici zahtjeve mogu podnijeti u roku od 90 dana, odnosno do 1. listopada 2018., a pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu izmjena Zakona, tj. od 1. srpnja 2018. Skrećemo pozornost i svim postojećim korisnicima kojima se redovito isplaćuje doplatak za djecu da ne trebaju podnositi nove zahtjeve jer su iznosi doplatka ostali nepromijenjeni, istaknuli su iz Zavoda za mirovinsko osiguranje. Dodali su kako se zahtjev za ostvarivanje prava podnosi osobno u ispostavi nadležnoj prema mjestu prebivališta, kao i besplatno u poštanskim uredima na području Republike Hrvatske.
Novine ovog Zakona omogućile su i da pravo na doplatak za djecu pripada od dana rođenja djeteta, ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta. Također, ovim izmjenama Zakona pravo na doplatak za djecu priznaje se i za dijete koje je navršilo 19 godina života i pohađa srednju školu u kojoj srednjoškolsko obrazovanje traje 5 godina, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godina života.
Ove izmjene Zakona dio su demografskih mjera kojima Vlada pokušava zadržati građane u Hrvatskoj te potaknuti demografsku obnovu.
U zadarskoj ispostavi doznajemo kako već od ponedjeljka imaju veliku gužvu te povećan broj novih zahtjeva. Međutim, nikakve podatke još nismo mogli dobiti jer je prikupljanje zahtjeva tek započelo.
I Grad Zadar tijekom posljednjih nekoliko godina pomagao je obitelji školske djece subvencionirajući kupovinu školskih udžbenika na način da su korisnici dječjeg doplatka mogli ostvariti i pravo na subvenciju.
Očekivanim povećanjem broja doplataka za očekivati je kako će se povećati i broj zahtjeva za subvencioniranje udžbenika. Provjerili smo stoga s Josom Nekićem, gradskim pročelnikom za školstvo i odgoj, je li Grad spreman na taj veći izdatak?
– Grad će biti spreman i planiramo rebalans proračuna kako bismo pokrili taj dio povećanih izdataka. Korisnici koji imaju pravo na subvenciju moraju priložiti potvrdu o ostvarivanju dječjeg doplatka. Zahtjeve za subvencije moći će se početi predavati već krajem srpnja, pa do kraja kolovoza. Ipak, ne znamo koliko će novih zahtjeva s HZMO-a biti rješeno, a bez njih ljudi ne mogu ostvariti pravo na subvenciju, rekao je Nekić.


Kako do doplatka?
Svi koji smatraju da će prema novom zakonu ostvariti pravo na dječji doplatak trebaju predati zahtjev koji se može isprintati s internetske stranice Zavoda www.mirovinsko.hr ili kupiti u Narodnim novinama. Također je potrebno predati presliku osobne iskaznice (za podnositelje zahtjeva i sve punoljetne članove kućanstva), dokaz o rođenju djeteta – presliku izvatka iz matice rođenih ili ispis elektroničkog zapisa iz e- Matica/ e-Građani te potvrdu banke o IBAN računu podnositelja zahtjeva ili štedne knjižice za isplatu.