Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

30. GODIŠNJICA MATURE Prvi susret nakon tri desetljeća probudio sjećanja i emocije

06.07.2020. 12:49


Generacija vozača teretnih motornih vozila iz zadarskog TŠC-a, Tehničkog školskog centra Zadar smjer Prometna škola, koja je maturirala školske godine 1989./1990. nakon 30 godina prvi puta se uopće sastala i uz slavljenički stol prisjetila srednjoškolskih, bezbrižnih dana.
– Maturiralo je nas 21, odazvalo nas se 14. S nama je i naša razrednica Slavica Luštica Karlović i profesor Srećko Mišković, kazao je slavljenik Ivica Brkić iz Zemunika, inicijator i organizator ovog okupljanja nakon tri desetljeća, te nastavlja:
– U Domovinskom ratu poginuo je naš kolega, hrvatski vitez Stipan Dundović (23) iz Radovina, rekao je Brkić,
San o hrvatskoj državi, kaže on, obitelj Dundović, platila je onim najvrjednijim, životom svog najmilijeg.
– Tog 5. kolovoza 1995. godine u akciji Oluja, nekoliko kilometara od Knina, poginuo je junak Domovinskog rata Stipan Dundović, pripadnik 4. gardijske brigade Pauci, zajedno sa dvojicom svojih suboraca, objašnjava Brkić.
Slavljenici su u školu išli i u Parku Vladimira Nazora i u derutnu Tehničku školu na Poluotoku.
– Na početku školske godine 1987./1988., u prvom razredu nas je bilo ukupno 42 učenika koja su krenula u trogodišnju školu za profesionalnog vozača teretnih motornih vozila. Na maturi je bilo nas 21, prisjeća se Brkić.
Godine jure, čovjek se ni ne okrene, a prođe trideset godina od mature.
– Imam dojam da sam se tek okrenuo, a već je 30. godišnjica od izlaska iz srednjoškolskih klupa. Ovo je izuzetna prigoda da vidite svoje nekadašnje školske kolege s kojima ste dijelili dobro i zlo iz školskih klupa, naglasio je Ivica Brkić.
Okupljeni kod Jose u Sukošanu nisu krili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, ali i zbog činjenice da su svi »izrasli« u sposobne, pametne i snalažljive ljude.
– Priznali ili ne susret je preplavljeni emocijama. Godinama se ne vidimo i onda je tu hrpa pitanja gdje je tko, što je, kako je. Lijepo se prisjetiti na one nezaboravne srednjoškolske obveze, na školske brige, nestašluke, ljubavi, planove za budućnost, s vidnom radošću će slavljenik Marin Fuzul iz Bibinja, legendarni poštar koji je i uspješan pjesnik.
 


Slavljenici


Na slavlju su bili razrednica Slavica Luštica Karlović i profesor Srećko Mišković te učenici: Ivica Brkić, Joso Dokoza, Predrag Uzelac, Krste Nekić, Ante Grgeč, Željko Dražić, Marino Brkić, Tomislav Smolić, Vice Brkljača, Mladen Grgin, Marin Fuzul, Ivica Gospić, Boris Bakić, Jurica Iglić.