Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HDZ već danas kreće s pregovorima. Bačić je upravo spomenuo Čačića i IDS

06.07.2020. 09:22


HDZ-ov Branko Bačić rekao je za N1 da će danas započeti pregovore s koalicijskim partnerima, dodajući kako im dobar izborni rezultat omogućuje brzo sastavljanje vladajuće većine, a prema tome, i Vlade.
“Možemo s dosadašnjim koalicijskim partnerima… Čačić je dugo s nama koalirao. Imamo dovoljno za predložiti mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine bit će vremena koje je pred nama.
Vidjet ćemo kako Domovinskii pokret razmišlja. Teško da možemo razgovarati o bilo čemu kada ostvarite sjajan rezultat. I sam Domovinski pokret morat će se malo presložiti i shvatiti da osvajanje 66 mandata treba uvažavati i poštivati. Vjerujem da su bili šokirani, pa i ljuti, ankete su im davale više nego što su na kraju dobili. Svjedoci smo da su im građani dali manje nego ankete”, prokomentirao je.
Na pitanje ima li u Domovinskom pokretu ljudi s kojima bi se razgovaralo o suradnji, Bačić kaže da nisu skloni pojedinačno razgovarati ni s kim, pa dodaje da vjeruje kako će u pregovorima brzo doći do većine u Saboru.
Upitan tko im je prihvatljiv kao partner, za IDS kaže da je često s njima surađivao na projektima te da su otvoreni za razgovore kad je u pitanju teritorijalni preustroj Hrvatske.
Kaže kako SDP-u nedostaje supstance kad je u pitanju politika. “Zeleno-lijeva koalicija uzdigla se na ramenima SDP-a, kojemu fokus u kampanji nije bio na vlastitim politikama.” Dodaje da je SDP još uvijek velika stranka i na njima je kako će se konsolidirati.
Premijer je najavio da bi do 15. kolovoza mogli imati sastavljenu Vladu i vladajuću većinu, a Bačić je uvjeren kako bi se to moglo dogoditi i prije. “Imat ćemo 76 ruku, dovoljno ruku za imenovanje vlade… Već sutra treba početi raditi za Hrvatsku i za Zagreb”, rekao je Bačić za N1.