Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“RESTART RESTARTA” Davor Bernardić se povlači, Zlatko Komadina privremeno preuzima vodstvo SDP-a

06.07.2020. 09:26


Davor Bernardić je na sastanku vodstva stranke koji je u tijeku objavio da se povlači s mjesta predsjednika SDP-a.
Do izbora novog vodstva stranku bi kao vršitelj dužnosti trebao voditi primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
»U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti za izborni rezultat. Stoga je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo raspisati u najkraćem mogućem roku«, rekao je Bernardić na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva stranke.
Svjesni smo odgovornosti, ne bježimo od toga. Ja se za predsjednika više neću kandidirati, a u ovom tranzitivnom periodu do izbora, dužnost predsjednika obavljat će Zlatko Komadina, poručio je.
 


Članovi predsjedništva SDP-a: Treba nam novi početak
 
Članovi predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, Biljana Borzan i Arsen Bauk u ponedjeljak su uoči sjednice stranačkog predsjedništva ocijenili da SDP-u treba novi početak te poručili da bi se na mjestu predsjednika stranke Davora Bernardića povukli s dužnosti.
Od 41 osvojenog mandata Restart koalicije, SDP je osvojio 32 mandata, te je Jelušić istaknuo da se predsjednik stranke treba povući kao i Zoran Milanović prije četiri godine koji se povukao nakon lošeg izbornog rezultata.
»Mi moramo shvatiti da smo u problemu i napraviti novi početak. Ako predsjednik da ostavku, treba osigurati da stranka funkcionira u tehničkom smisu i da se izbori održe na jesen«, izjavio je Jelušić uoči sjednice predsjedništva SDP-a.
Biljana Borzan ponovila je da bi ona na Bernardićevom mjestu ponudila ostavku, no nije htjela prejudicirati hoće li Bernardić odmah danas ostavku.
»Teško je reći štp će učiniti netko drugi, ja znam što bih ja učinila«, istaknula je.
Predsjedništvo treba što prije utvrditi što dalje napraviti, kako se izvući iz ove situacije. Ovo nije najgora situacija u kojoj se SDP našao, bilo je i gorih, ali je jedna od težih u našoj povijesti. Imali smo mi i lošijih rezultata, kao na primjer 2003., da se vratimo daleko u povijest, rekao je Arsen Bauk.
Onda smo se izvukli,dodao je, možemo se izvući i sada, ali moramo radikalno promijeniti naše odnose, naše ponašanje i neke druge stvari u stranci.
Na pitanje treba li SDP promijeniti i predsjednika stranke, rekao je kako smatra da Bernardiću treba dati 24 sata vremena da sam odluči što će, prije nego se drugi oglase o tome što tko misli što bi dalje trebalo. »Mislim da bi bilo korektno pustiti predsjednika da kaže što će napraviti, da nam to kaže, a onda možemo komentirati«, pojasnio je Bauk.
Do 5. srpnja SDP se bavio HDZ-om, a sada se treba početi baviti sobom, napomenuo je. »Sad je vrijeme da se pozabavimo s SDP-om. Građani su jasno rekli – glasajući ili za druge lijeve opcije ili neizlaskom na izbore – kako su nas ocijenili. Na jučerašnji dan prije samo šest mjeseci više od milijun građana u drugom krugu dalo je glas predsjedničkom kandidatu SDP-a, iste koalicije s kojom smo nastupili na izborima. Sada to nije bio slučaj – ne samo da nije bio slučaj, dali su dvostruko manje nego tada«, istaknuo je. »Prema tome, glasači ljevice, naši glasači postoje, ali ovaj put očito nisu bili motivirani da izađu na izbore«, smatra.
Na pitanje smatra li da se u slučaju odlaska Davora Bernardića trebalo povući i cijelo vodstvo stranke, Bauk je kazao kako je odluka Bernardića samo na njemu, dok Predsjedništvo i Glavni odbor imaju svoje zadaće, među kojima je i raspisivanje izbora.
Nije želio komentirati je li Biljana Borzan spremna preuzeti vodstvo stranke, niti je, kako je rekao, bio prisutan kada ju je Bernardić vrijeđao.
»Ja mislim da su građani svojim glasovima za pojedince jasno dali do znanja koga favoriziraju. Sada možemo napraviti redoslijed naših kandidata po broju preferencijalnih glasova koje su im dali građani. Tu možemo također uključiti i izbore za Europski parlament. I mislim da ne treba tražiti dalje izvan tog kruga, mislim da će se iz tog kruga definirati tko će biti kandidat za predsjednika ili predsjednicu stranke, i da je vrijeme za okupljanje a ne za novo rastakanje, za što u ovakvim situacijama uvijek postoji opasnost. Zato mislim da treba djelovati brzo i odlučno«, zaključio je.
Smatra dobrim što se četvorica suspendiranih članova vraćaju u predsjedništvo, jer se »na taj način već šalje jedna slika promjene koju su i građani prepoznali na izborima«.
Što se tiče Restart koalicije, klubovi zastupnika u Saboru će se formirati, rekao je Bauk, pri čemu samo SDP i IDS imaju broj zastupnika dovoljan za formiranje samostalnog kluba, dok će se ostale stranke same dogovarati kako će i u kojoj formi sudjelovati u Hrvatskom saboru. On ne očekuje da i jedni od njih prijeđu na stranu HDZ-a, »da budu ovaj put žetoni«, a što se tiče sastavljanja parlamentarne većine, njegov je dojam »da će HDZ pokušati izbjeći Domovinski pokret«.
Komentirajući uspjeh zeleno-lijeve koalicije Možemo!, Bauk je istaknuo kako je ovo prvi put u ovom izbornom sustavu da SDP nije pobijedio u prvoj izbornoj jedinici. »Da, stvorila se u Zagrebu jedna velika snaga koja se u jednom dijelu prelila i na druge dijelove Hrvatske u kojima postoji potencijal za veći broj lijevih glasova«, rekao je.
Na novinarsko pitanje može li Možemo! Postati vodeća ljevica u Hrvatskoj i zamijeniti ulogu SDP-a, Bauk je kazao kako je to »jedno pitanje na koje bi bilo dobro da sami sebi najprije razjasnimo odgovor« jer se to »može dogoditi«.
Upravo je zato potrebno da unutar SDP-a, koji je i dalje najjača oporbena stranka, »definiramo i značajno promijenimo smjer i naše unutarnje odnose«, smatra. »Bez toga je realna opasnost da se to dogodi. Mislim da kao nikad do sada u ova tri ciklusa preferencijalnog glasovanja u našoj stranci nije ovoliko odudarao sastav zastupničkog kluba s onime što su građani po svojim preferencijama ocijenili da bi trebalo biti. To je svojevrsna poruka«, kazao je.
To je stvar koja se mora raspraviti unutar stranke, dodao je. »SDP će ovo preživjeti, SDP će se iz ovoga izvući, jedino što trebamo je radikalno promijeniti naše odnose i manje radikalno promijeniti politiku«, poručio je Bauk.