Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bedemi su zagrlili našu kulturnu baštinu

06.07.2021. 08:07


Gradonačelnik Branko Dukić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Dina Bušić i ugledni konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan jučer su na Bedemima zadarskih pobuna predstavili kampanju pod nazivom »Zagrli Zadar« te program koji će se održati 9. srpnja 2021., na godišnjicu upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na Popis svjetske baštine UNESCO-a.


Kao školjka i biser
Domijan se osvrnuo na kulturno bogatstvo renesanse oprimjerivši to glazbom renesanse, književnošću čiji su predstavnici Petar Zoranić koji, kako kaže Domijan, piše najbolji spjev na hrvatskom i najnacionalniji premda nacionalnosti i nacionalnog identiteta tada nije bilo, barem ne u kontekstu koji se javlja u 19. stoljeću pa nadalje, zatim Brne Karnautić, Juraj Baraković…
– Zadar nije pojedinačno kulturno dobro, u kontekstu kao što je to Tvrđava sv. Nikole u Šibenskom kanalu. To je fortifikacijski sustav. Imamo ovo što opasuje grad i utvrdu pred gradom, Bastion Pontona, najveći bastion na teritoriju tadašnje cijele venecijanske republike, a utvrda Forte najveća utvrda. Prema tome, možemo to usporediti s biserom i školjkom, ovojnica je UNESCO, a cijela povijesna jezgra je tzv. zaštićena zona. Sad ta ovojnica simbolično čuva te dragocijene bisere kao što su ostaci Foruma, Sv. Donat, Sv. Marija, katedrala, sv. Šime i tako dalje i tako dalje, objasnio je slikovito Domijan napominjući kako itekako imamo razloga za ponos.
Zaključio je kako nije samo fortifikacijaski sustav UNESCO-ova baština, već je Zadar »par excellence«, cijela je povijesna jezgra baština.
– Ja, kao već stariji čovjek, moram biti ponosan što gradska uprava skrbi na primjeren i dostojanstven način i tako vraća dug nama starim ljudima koji smo se potrudili da Zadar bude UNESCO, rekao je Domijan istaknuvši gradonačelnika Dukića, Dinu Bušić koju naziva »dobrih duhom zadarske kulture« i Antu Ćurkovića, pročelnika Upravnog odjela za EU fondove.


Pozornice
Dukić je najprije istaknuo kako mu je bilo drago biti s Domijanom 2017. godine kada smo proglašeni dijelom UNESCO baštine.
– Kako kaže Domijan, cijeli Zadar je baština. Ovi bedemi su, kako i naziv kampanje kaže, zagrlili Zadar i cjelokupnu našu baštinu. Grad Zadar je uvelike ulagao, posebice preko EU fondova, u obnavljanje kulturne baštine. Obnavlja se Providurova palača, crkva sv. Nikole, obnavljat će se stara Tehnička škola, ali vodimo se i mišlju kako toj baštini udahnuti novi život, istaknuo je Dukić dodavši da će sve to postajati nove lokacije druženja.
Dina Bušić najavila je program koji će se održati 9. srpnja.
– Svake godine imamo neko događanje. Ove godine, zahvaljući velikom dovršenom projektu na Bedemima uistinu želimo oživjeti pozornice koje već ovdje imamo. Te pozornice nazvali smo određenim imenima: pozornica sv. Roka pokraj Bastiona sv. Roka, pozornica ispred Muzeja antičkog stakla, koji nam je ujedno i partner u ovom događanju i kojem se zahvaljujemo na suradnji, zove se pozornica sv. Marcele, preko puta je pozornica Drioli i na samom kraju Bedema je pozornica Kaštel. Nadamo se da će se te pozornice i ta imena urezati u pamćenje naših građana jer su to nazivi tih bastiona zapravo oduvijek, naglasila je Bušić.




Dugoročna kampanja
Program će trajati od 20:30 h do ponoći. Nastupit će renesansni ansambl Marco Polo koji će oživjeti glazbu iz razdoblja renesanse, vremena kada su nastali Bedemi. Zadarski plesni ansambl također je pripremio renesansne plesove i oni će prolaziti kroz sve spomenute pozornice. Već je postavljena izložba Ante Brkana »Intra muros«. Zatim, na pozornici Drioli Kazalište lutaka Zadar izvest će comediu dell’ arte Punch & Judy. Na pozornici sv. Roka imat će Gipsy swing sindikat, manouche jazz. A za kraj pripremili su koncert Psihomodo popa na pozornici sv. Marcele pokraj MAS-a.
– »Zagrli Zadar« je i dugoročna kampanja, referenca na naše bedeme koji grle grad. Svi programi koji će se odvijati na Bedemima, ali naravno, i na trgovima i ulicama Poluotoka objedinjujemo kroz ovu kampanju u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, zaključila je Bušić.
Ulaz na ovo događanje je, uz poštivanje epidemioloških mjera, slobodan.