Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nekić: U Zadru je obuhvat djece predškolskim odgojem na razini od 90 posto

06.07.2021. 12:56


Prema zajedničkoj listi rezultata upisa u dječje vrtiće gradskih ustanova Radost i Sunce, od 829 prijavljene djece, iznad crte je 367 djece. Neupisana su 282 djeteta, a 72 su neuvjetne prijave. Roditelji/staratelji su pozvani potpisati ugovore u uprave ustanova između 16. do 20. kolovoza, a u tijeku su još uvijek i upisi u vrtiće drugih osnivača.
Kako pojašnjava Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, uvijek se stvori neka fama oko neupisane djece, a taj prvotni broj uopće nije realan.


Za izgradnju novog vrtića 4,8 milijuna kuna
– Radi se o preliminarnim listama, a prema njima je u gradske vrtiće upisano 92 djeteta više nego lani. Osim toga, imamo manje neupisanih – ove godine 282, a prošle godine 308, a manje je i neuvjetnih prijava. Također, 282 neupisana djeteta nije stvarni broj jer još traju upisi u vrtiće drugih osnivača, a nismo napravili administrativnu zabranu, već roditelji mogu predati prijave na dva mjesta. Lani je bilo čak 70 takve djece i tek kad završe upisi i kod drugih osnivača, znat ćemo realnije stanje. U svakom slučaju, u Zadru je obuhvat djece predškolskim odgojem na razini od 90 posto. To je odlično, posebice zato što želimo mijenjati paradigmu vrtića kao čuvališta djece u paradigmu prava svakog djeteta na odgojni i obrazovni predškolski program, govori Nekić.
Kako bi vrtići bili dostupniji svima, dodaje Nekić, Grad subvencionira vrtiće drugih osnivača te je cijena takvih vrtića jednaka kao i u gradskima – 600 kuna.
Krajnji cilj je, ističe Nekić, da svako dijete ima mjesto u vrtiću.
– Imamo puno razloga vjerovati da će to stvarno i biti tako vrlo skoro. Prvo, upravo završava javna nabava za uređenje prostora za vrtić radnog naziva Višnjik 3. Izabran je izvođač radova i izlicitrani radovi u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna. Taj vrtić će biti gotov za 6 do 8 mjeseci. Dakle, već tijekom nove pedagoške godine imat ćemo mjesta za još 100 djece.


Nadogradnja Pčelice
Nadalje, kad završimo te radove i kad primimo djecu u vrtić, već imamo projekt nadogradnje vrtića Pčelica koja će ove godine funkcionirati u 4 skupine i 65 djece. Po završetku nadogradnje, tamo ćemo imati mjesta za 8 skupina i oko 150 djece, govori Nekić.
Osim toga, kako ističe Nekić, ima još uvijek mjesta u Dječjem vrtiću Latica, gdje je formirana grupa za djecu redovnog razvoja i to, napokon, u novouređenim i moderno opremljenim prostorijama Centra Mocire.
Kroz projekt Mreža ZaDar zaživio je i rad vrtića u popodnevnoj smjeni, kao i različite vrste programa.
– Stekli smo neko iskustvo, neke se stvari pomalo mijenjaju i pokazalo se da određen broj djece ima potrebu za kraćim popodnevnim boravkom u popodnevnoj smjeni. Nekoj djeci bi bio dovoljan takav kraći boravak, umjesto jutarnjeg desetosatnog programa te je naša procjena da će se jedan dio priče razvijati i u tom smjeru, govori Nekić.
Kako ističe za kraj Nekić, Grad svake godine sve više novca iz proračuna izdvaja za predškolski odgoj i obrazovanje.
– Samo iz gradskog proračuna za 2021. izdvojeno je za predškolski odgoj 59 milijuna kuna, a ne treba zaboraviti ni participaciju roditelja koja iznosi još nekih 10 milijuna kuna. S time da smo snizili cijenu vrtića. Dakle, gotovo 70 milijuna kuna samo za održavanje programa i plaće zaposlenika, bez kapitalnih ulaganja i gradnje, navodi Nekić.
Kako zaključuje na kraju, prošle godine je u vrtiće privatnih osnivača išlo 1.407 djece, a u gradske 1.600.
Tijekom ljetnog dežurstva, broj djece u vrtićima je puno manji te su u srpnju i kolovozu otvoreni samo područni objekti Vruljica i Grigor Vitez.




Neuvjetne prijave
Kako pojašnjava Ivana Guglielmini, pomoćnica pročelnika, uvjeti za prijavu u vrtić su da dijete ima prebivalište na području Grada Zadra, da ima navršenih 12 mjeseci života te da je cijepljeno. One prijave koje ne zadovoljavaju te uvjete spadaju pod neuvjetne prijave. Ove godine je takvih 72.


Ogroman iskorak
Kako je rekao Nekić, 2006. godine je ustanova DV Radost podijeljena na dvije ustanove – Radost i Sunce.
– Tad smo imali u vrtićima 1.000 djece i obuhvat sve predškolske djece u vrtićima je bio 35 posto. Danas je to 90 posto! To znači da je napravljen ogroman iskorak u zadnjih 15 godina. Čak je i naš premijer primijetio da je Zadar iznad hrvatskog prosjeka po obuhvatu djece u vrtićima. Ukoliko se usporedimo s drugim većim gradovima, vidimo da je ostalo neupisane djece u Rijeci, Splitu, Osijeku, a u Zagrebu da ne govorim, ističe Nekić.