Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska ženska klapa Kapric s prvog mjesta u finale Omiškog festivala

06.07.2021. 13:03


Kasno navečer, u nedjelju 4. srpnja 2021., doznali smo imena deset ženskih i deset muških klapa koje će se boriti za najsjajnija odličja u završnim večerima jubilarnog 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. Nakon dvije uzbudljive Izborne večeri u subotu i nedjelju publika je mogla uživati u pjevanju 26 ženskih i muških klapa. Program je vodila Edita Lučić Jelić.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu: prof. Rajmir Kraljević, mag. kompozicije Blaženko Juračić, maestro Mojimir Čačija, klapski tenor Mirko Barišić i prof. Velebit Veršić imali su težak zadatak ocijeniti nastupe svih klapa.


Trijumfalno u finale
Prema zbroju njihovih ocjena u Završnoj večeri ženskih klapa 16. srpnja na Trgu sv. Mihovila nastupit će: Kapric – Zadar, Luše – Split, Oželanda – Zagreb, Figurin – Zagreb, Euterpa – Zagreb, Ventula – Split, Stentoria – Daruvar, Sorelo – Zagreb, Stivanja – Trogir i Mir – Međugorje.
U Završnoj večeri muških klapa 17. srpnja natjecat će se klape: Vinčace – Novi Vinodolski, Kaše – Dubrovnik, Mriža – Split, Stine – Zagreb, Bošket – Zagreb, Krunik – Kučine, Sagena – Zagreb, Kolapjani – Sisak, Sebenico – Šibenik i Concordija – Međugorje.
Obje večeri prenosit će Hrvatska televizija, izravno na jednom od programa HRT-a iste večeri.
Od 10 finalistica najveći zbroj ocjena imala su klape Kapric i Luše iz Splita, po 48,1. Međutim, kako je Mojmir Čačija, jedan od pet članova stručnog ocjenjivačkog suda, zadarskoj ženskoj klapi Kapric dao čistu desetku, one su sjajne, prve u poretku.
Zadarska klapa uzdanica je zajedno sa splitskom ženskom klapom Luše među prvim favoritima na 55. Omiškom festivalu ženskih klapa.


Pet finalistica s kontinenta, jedna iz Međugorja
Podsjetimo, na prošlogodišnjoj završnoj večeri ženskih klapa 54. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2020. klapa Kapric osvojila je Srebrni štit s povijesnim grbom Grada Omiša – druga nagrada stručnog povjerenstva, dok su splitske Luše bile pobjednice ženskog finala.
Do klape Kapric i Luše je ženska klapa Oželanda iz Zagreba, ovogodišnje pobjednice Večeri klapa debitanata, sa zbrojem ocjena 46,0. Do njih su klape Figurin iz Zagreba (45,6), Euterpa iz Zagreba (45,4), Ventula iz Splita (45,2) i Stentoria iz Daruvara (44,8). Posljednje tri od 10 ženskih klapa finalistica su Sorelo iz Zagreba (43,6), Srivanija iz Trogira (43,4) i Mir iz Međugorja (43,3).
Zanimljivo, od 10 ženskih finalistica čak je njih pet s kontinenta, četiri iz Zagreba i jedna iz Daruvara. Jedna klapa je iz Međugorja u susjednoj BiH, dok dalmatinske boje brane tek četiri ženske klape, dvije iz Splita te po jedna iz Trogira i Zadra.




Praski večer mješovitih klapa
Na 55. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2021. u petak 2. srpnja održana je na Trgu Stjepana Radića u Omišu Večer mješovitih klapa. Publici se predstavilo sedam klapa: Karamiž – Ražanac, te Koštil – Pupnat, Dingač – Pelješac, Pulena – Korčula, Praska – Podstrana, Žrnovnica – Žrnovnica i Slavić – Zagreb.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Rajmir Kraljević, Mirko Barišić i Mojimir Čačija najboljom proglasio je mješovitu klapu Praska iz Podstrane. Tako su jedna dama i sedam muškaraca u dojmljivom nastupu zasluženo ponijeli Zlatni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša.
Osim toga publika je svoje glasove poklonila istoj klapi, pa tako klapa Praska u svoje vitrine zasluženo posprema i Zlatni leut, te postaje apsolutni pobjednik večeri.
Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i Srebrni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša pripao je klapi Slavić iz Zagreba, dok je treće mjesto i Brončani štit pripao klapi Dingač sa Pelješca.


Dvije od 54 klapa
Natjecateljskom i revijalnom programu 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. sudjeluje čak 54 klape iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Zadarske boje brane dvije klape, ženska klapa Kapric iz Zadra i mješovita klapa Karamiž iz Ražanca koje vode primadone klapskog pjevanja, Stjepana Lukašević i Magdalena Miočić. Kapric je trijumfalno ušla u finale ženskih klapa, dok je Karamiž svojim fascinantnim nastupom na Večeri mješovitih klapa osvjetlao obraz zadarskim klapama.